начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уведомления по предварителен договор.

Казуси за недвижими имоти

Уведомления по предварителен договор.

Мнениеот ben_zin » 06 Юни 2009, 11:55

Здравейте

В предварителен договор за покупка е предвидено уведомленията между страните да са само в писмена форма, но да бъдат получавани и по факс.
Но ако уведомлението е изпратено по факс, то страната получател може да отрече че го е получила. Счита ли се за достатъчно надеждно уведомлението по факс?

Благодаря предварително.
ben_zin
Младши потребител

Re: Уведомления по предварителен договор.

Мнениеот ivan_lawyer3 » 06 Юни 2009, 12:25

Зависи от съдебният състав, ако се стигне до там, разбира се.

Уведомлението по факс е валидно, то не е "за съществуване", а "за доказване" - тоест уведомлението и да не е изпратено по факс е уведомление, но по-трудно се доказва.

Ако не сте юрист, трудно ще ме разберете.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот ben_zin » 06 Юни 2009, 13:23

Здравейте, благодаря за отговора.

Не съм юрист.
Но доколкото разбирам, не е проблем че е пратено по факс и не е проблема във факсовете, а е в доказването че е изпратено изобщо или греша.
В договора има и други възможности за уведомяване, ето го и конкретно члена:

"Член 9.1. Уведомления. Всяко известие, искане или друго съобщение, което се изпраща по този Договор, трябва да бъде в писмена форма. Такова предизвестие, искане или друго съобщение може да бъде предадено лично, с въздушна поща, факс, телеграма или установена куриерска услуга, на адреса на съответната Страна, посочен по-долу, или на такъв друг адрес, относно който съответната Страна е уведомила другата Страна към съответния момент, и поражда действие при получаване или, в случай на лично предаване или с установена куриерска услуга, при отказ да бъде получено. Купувачът ще определи лице за контакти на българска територия като с получаването на уведомления от това лице относно факти и обстоятелства във връзка с взаимоотношенията на страните по този договор ще се счита, че Купувачът е уведомен. Всяка промяна в адреса на кореспонденция или в лицето за контакт ще има сила спрямо другата страна след като тя бъде уведомена с 14-дневно писмено предизвестие относно такава промяна."
ben_zin
Младши потребител

Мнениеот ben_zin » 06 Юни 2009, 13:26

т.е. ако продължа горния пост, то ще трябва да се докаже, че ако е пратено по факс то е получено и съответно е породило действие?
ben_zin
Младши потребител

Мнениеот ben_zin » 13 Юни 2009, 09:56

Здравейте

Някой да има опит в уведомленията и по-специално по факс или телеграма. На мене ми се струват несериозни като форма, но въпроса е достатъчно надеждни ли са от юридическа гледна точка.
Питането е свързано с това, че предстои подписване на предварителен договор за апартамент, който е бил продаден на друг клиент преди, но не си е изплатил вноските, изчакали са го и са му изпратили писмено уведомление за прекратяване на договора.
Значи трябва да ми представят това уведомление, за да съм сигурен, че са прекратени правата на предишния кандидат купувач. Въпроса е, че те са записали в договора, че уведомления могат да правят и по факс или телеграма, но ако размисли, то остава питането как ще ми докажат примерно, ако са уведомили чрез факс, че другата страна е получила факса и съответно е уведомена.
ben_zin
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Юни 2009, 11:45

Най-сигурно за Вас е, да представят приета от Купувача по предишния предварителен договор Нотариална покана, съдържаща изявление за прекратяване на договора им.
Разбира се за Вас е важно да сте сигурни, че това изявление е следствие на неизпълнение на задължение от Купувача, за да е годно основание да прекрати договорната им връзка.
Колега адвокат ще може най-точно да каже спазена ли е процедурата.

Не рискувайте да действате сами!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ben_zin » 16 Юни 2009, 19:49

Благодаря за съвета.
Предоставиха ми уведомление, с което са известили предишния кандидат купувач, че е развален договора с него, като основанието е неизплащане на части от продажната цена в договорените срокове, а и след даденото му допълнително време пак не го е направи.
Уведомен е по пощата и по мейл.
Това може би е достатъчно.
Не е отправяна нот.покана, а само това уведомление.
В самия договор пише, че ако не платиш в срок някоя от вноските, те уведомяват за забавата, дават ти допълнително 25 дни и ако пак не си платиш имат право на едностранно прекратяване, като това става с писмено уведомление.
ben_zin
Младши потребител

Назад към Имотни казуси