начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за наем

Казуси за недвижими имоти

Re: Договор за наем

Мнениеот finnan » 13 Май 2009, 20:33

Чл. 237. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) При прехвърляне на
недвижим имот договорът за наем остава в сила спрямо приобретателя, ако е бил
вписан в имотния регистър.
Договорът за наем,сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е
задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една
година от прехвърлянето. Ако няма достоверна дата и наемателят е във владение на
имота, договорът е задължителен за приобретателя като договор за наем без определен
срок.
Наемодателят дължи обезщетение на наемателя, ако последният бъде лишен от
ползуването на наетия имот преди изтичане на наемния срок поради прехвърляне на
имота.

Post scriptum: достоверна дата=нотариална заверка
finnan
Младши потребител

Мнениеот danail_ralchev » 13 Май 2009, 23:06

А някакъв шанс този договор за 1 г. да бъде вписан в имотния регистър?
danail_ralchev
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Май 2009, 01:28

чл.4, б. Е от ПВ вр. с чл. 237 ЗЗД
Гост.
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Май 2009, 08:57

danail_ralchev написа:А някакъв шанс този договор за 1 г. да бъде вписан в имотния регистър?

Никакъв...... ако се спазват нормите, обаче все пак кой знае..... :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот danail_ralchev » 14 Май 2009, 15:59

Значи дадения договор неможе да се впише никъде и при неблогоприятно стечение на остоятелствата,единствения начин е с нотариално заверения договрр да оспорвам пред съда? Извинявайте,че не си служа с подходящата терминология,подходяща за този форум,но тепърва се сблъсквам с подобен проблем.
danail_ralchev
Нов потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 15 Май 2009, 00:15

Вашият случай влиза в хипотезата на чл.237,ал 2,изр.1,което означава,че договорът за наем,който сте сключил ще обвърже приобретателя на имота (новия собственик) само за 1 година от прехвърлянето ,ако има достоверна дата.Тоест няма как да Ви изгонят,докато не изтече 1 година(или оставащия срок),но не защото Вашият договор за наем е 1 година,а защото приобретателя се обвързва с наема до 1 година след като е придобил имота.Дано не греша.Успех! :wink:
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот danail_ralchev » 15 Май 2009, 10:05

Благодаря Ви за отговорите! Наистина се надявам да е така...
danail_ralchev
Нов потребител

Мнениеот namakak » 31 Май 2009, 21:30

Интересно,нали правите разлика между вещни права и собственици?Относно притеснението ви..Защото не би могло чуждо лице да знае цялата история на имот с тежести ли са или без.За договора консултация с адвокат,имайки предвид че излишно никой не би правил пребоядисване или някакво елементарно подобрение без да му е известно в какво се забърква.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот danail_ralchev » 01 Юни 2009, 17:12

Ами малко не Ви разбрах отговора,но понеже имота,който съм наел се продава по принцип и ме интересува дали този нотариално заверен договор ,ми гарантира ползването поне в срока посочен в договора - 1 година.
danail_ralchev
Нов потребител

Мнениеот namakak » 01 Юни 2009, 20:53

Продажбата е ли нотариално заверена? :)
Гарантира ви се връщане на наем от този с който сте сключил договора,много такива се сключват с решения на втора инстанция,но продължението може да се установи и с адвокат.Или греша,няма ли кой да отговори.....
Трябва ли всички собственици да допуснат наемател или може само този с вещно право?
Аз бих си наела адвокат по административни дела вещ,преди да подпиша какъвто и да е договор за наеми ще поискам и от нотариуса нотариален акт за собственост и акт за наследници,чак когато са призовани както аз искам ще подпиша договор за колкото пари ми се ще,стига да си струва печалбата от вложения капитал.Все пак търговския нюх и мнителност трябваше да ти е в кръвта или искаш зимата да използваш безплатно топлите си сънища 8)
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот danail_ralchev » 01 Юни 2009, 21:51

Еми мен времето ме притискаше и не бях в позиция аз да определям условията.
danail_ralchev
Нов потребител

Мнениеот valdelina » 02 Юни 2009, 11:04

Или наемът ти е много нисък, или апартаментът е страхотен, за да си блъскаш главата с такива казуси...Така или иначе и да се продаде този апартамент, все ще разбереш и ще се разтърсиш за друг. По принцип договорът за наем е неформален, тоест не е необходимо дори да е в писмена форма, за да е действителен. А ти даже си го облякъл с разни модалитети - срок, че и нотариални заверки. Не му мисли отсега. Правният мир в БГ се променя с такива темпове, че не се знае какво ще стане, докато мине тази една година. Макар че тези дни установих, че в София никак не е лесно да се намери квартира - затова ако ти е хубава, наслаждавай и се, без много да му мислиш...
valdelina
Младши потребител

Мнениеот danail_ralchev » 02 Юни 2009, 20:51

Нестава на въпрос за апартамент,а за заведение и за тва времето ме притискаше. Бях сключил вече договор с партньорите ми и в последния момент първия ми наемодател се отказа и за това се наложи да наема този обект толкова бързо.
danail_ralchev
Нов потребител

Назад към Имотни казуси