Колеги,
Бих желал да чуя мнението ви по следния казус:
Има един реституционен закон наречен ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА. Съгласно този акт се възстановява правото на собственост на бившите собственици и наследниците им на продадените от тях по реда на ПМС № 60 от 1975 г. за изкупуване на определени имоти. Възстановяването става след като правополучателите върнат на купувачите, съответно на техните правоприемници, получените от продажбата суми.
Имаме налице СИО, което е възникнало след отнемане на собствеността. Въпросът е, влиза ли възстановеното имущество в СИО. На практика налице е обратно придобиване с общи средства, а първоначалното право на собствеността е възникнало преди брака. Законът не урежда подобен казус, а практика, аз поне, не можах да намеря.
Ще се радва да чуя някое друго мнение.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интересен реституционен казус свързан със СИО
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Интересен реституционен казус свързан със СИО
Колега, за днеска хороскопа ми е - не се спори с колеги.
Вярвам на фактите, но те са ачик-ачик.
Знам от опит, че надъханият адвокат прави чудеса.
Спънатият адвокат - също прави чудеса.
Ключът е в разностранното информирване (информиране).
Нямате нито право, нито основание да претендирате собственост, придобита при два (три Семейни Кодекса).
Жените преди национализацията нямаха граждански права.
Вярвам на фактите, но те са ачик-ачик.
Знам от опит, че надъханият адвокат прави чудеса.
Спънатият адвокат - също прави чудеса.
Ключът е в разностранното информирване (информиране).
Нямате нито право, нито основание да претендирате собственост, придобита при два (три Семейни Кодекса).
Жените преди национализацията нямаха граждански права.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer,
трябва да поспоря: 1. Собствеността е принудително изкупена през 1975, т.е. вече е действал СК от '68
2. Бракът е възникнал след това.
Въпросът е как трябва да се третира собствеността във връзка с възстановяването след приемането на Закона за възстановяването - има ли принос на съпруга при връщане на платените при изкуването средства и това прави ли имота часто от СИО.
Моят хороскоп е спори докато можеш
трябва да поспоря: 1. Собствеността е принудително изкупена през 1975, т.е. вече е действал СК от '68
2. Бракът е възникнал след това.
Въпросът е как трябва да се третира собствеността във връзка с възстановяването след приемането на Закона за възстановяването - има ли принос на съпруга при връщане на платените при изкуването средства и това прави ли имота часто от СИО.
Моят хороскоп е спори докато можеш
- atanasov_a
- Нов потребител
Отложи отговора за по-дълъг период - някой ще ражда ли на имота, че така бързате?
Отложи делото - спечели делото.
Дело, което не е отложено - не е спечелено.
Не мога дори да се ориентирам в отговора - примерно едно дело за реституция има поне три дни за отговор.
Но си мисля, че не може да има реституция по време на 1975 година.
Впрочем това за информация - не се колебайте да предизвиквате съмнения.
Отложи делото - спечели делото.
Дело, което не е отложено - не е спечелено.
Не мога дори да се ориентирам в отговора - примерно едно дело за реституция има поне три дни за отговор.
Но си мисля, че не може да има реституция по време на 1975 година.
Впрочем това за информация - не се колебайте да предизвиквате съмнения.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Тълкувателно решение № 1 от 4.11.1998 г. на ВКС по тълк. гр. д. № 1/1998 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
Съдебна практика, бюлетин на ВКС на РБ, бр. 5 - 6/1998 г., стр. 20
- lavazza
- Младши потребител
lavazza написа:Тълкувателно решение № 1 от 4.11.1998 г. на ВКС по тълк. гр. д. № 1/1998 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
Опасяваме се, че това решението не е приложимо. Може би трябва да обясня по-ясно и по практично:
- Лицето Х притежава имот, който по силата на ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 60 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 МАЙ 1975 Г. ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА е принудтелно изкупен през 1976 година. За тази принудителна покупка то получава определена цена.
- През 1980 Лицето Х стъпва в брак с Лицето У.
- През 1992 г. ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА дава право на Лицето Х да възстанови собствеността си след като върне на купувача, получената от продажбата сума. Съпрузите, Лицето Х и Лицето У с общи средства възстановяват получената от продажба сума.
- През 2009 Лицето Х и Лицето У решават да се разведат и Лицето У претендира за част от имота.
В общи линии, голяма веселба. Нито Х, нито У са ми клиненти, но ми стана много интересно как би се решило.
- atanasov_a
- Нов потребител
възстановеното имущество ne e SIO .
- agcanev
- Младши потребител
Но - може да се намери паралел по който да се води дело - има клиенти, които не разбират правото и си търсят "бащинията".
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Според мен не става СИО. Връщатсе пари, които са получени и то преди брака. Липсва какъвто и да е принос на съпругата в тяхното "заработване". Целта на производствиото е да се възвърне "предишното състояние".
- moni_d
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|