начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

грешка в нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

грешка в нотариален акт

Мнениеот kroki » 05 Фев 2009, 14:49

Получих чрез дарение идеални части от недвижим имот. При подписване на акта ни го прочетоха, но познайте какво разбираме ние от текста. Казахме "Да", подписахме се. След това минах през кадастъра, там отразиха промените. След заверката го регистрирах в данъчното. И на двете места ми казаха, че част от земята на имота остава без собственик според нот. акт. Не разбрах за каква част става дума - с тези идеални части и промени в кадастъра само знаех какво получавам.
След подробно четене /отне ми часове да се ориентирам, а в нотариата дават минути - нали имат много работа/, разбрах къде е грешката. Нотариуса не е отразил правилно идеалните части.
Отивам пак при него. Изпраща ме отново за скица - стария собственик да я вземе и с нея щял да напише нов нотариален акт, който да допълва предходния. И щял да коригира сбърканата цифра. Защото нотариалния акт с грешката е регистриран още миналата година и не можел да се променя.
Само че от кадастъра не могат да издадат нова скица на стария собственик - той всъщност вече не е собственик.
Заплащането щяло да бъде като за нов нотариален акт.
Може ли някой да ми каже как се поправя грешка на нотариус при написване на нотариален акт? Защото не искам да плащам за чужди грешки, а и не искам да оставя документално неуредени собствености.
Благодаря предварително.
kroki
Нов потребител

Re: грешка в нотариален акт

Мнениеот fani_i » 05 Фев 2009, 15:56

Действително поправката на вече вписан нотариален акт може да се извърши само с нов такъв, но е добре да се обърнете към адвокат, който след като прегледа преодоставените от Вас документи, да прецени каква точно поправка е необходима и какви документи ще се приложат за изготвяне на новия нотариален акт.
Освен това е възможно да се окаже, че не просто поправка трябва да се прави, а изцяло нова сделка - това ще Ви каже колегата, като прецени фактите.
Тук е невъзможно без документите и текста на нотариалния акт да получите меродавно становище.
fani_i
Потребител

Назад към Имотни казуси