начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

50 годишен НА

Казуси за недвижими имоти

50 годишен НА

Мнениеот devina » 28 Авг 2008, 10:06

Моля форума за помощ за избор на адвокат ,ако ми се налага такъв!
През 1968г.родителите ми закупуват имот .Всичко е по закон.Скици,НА ,данъци,такси.През 1997г.майка ми го ПРОДАВА на мене със същите документи пред община и съд.През една слънчева вечер в неделя на 2003г. се установява ,че НА не е валиден.Земята е ОБЩИНСКА.Сега трябвало да се обяви на търг и аз да кандидатствам за нейното закупуване.Това са 40 г.през,които никой не ми е казал,че нямаме нищо.Тъй като е в провинция /моля да не се обиждате/,но там срастването адвокати-община е голямо,моля за адвокат,който ще може да ми помогне за този си един вид рекет от държавата.От моя си гледна точка - аз считам,че трябва да се търси човека и съдът,които са разрешили продажбата като законна през 1968г.,а не да ме лишават мене от нещо за което законно ми е разрешено да закупя и аз и родителите ми с всички необходими такси и документи.
От 2003г.до сега се въртя в омагьосан кръг.Майка ми почина 1999г.Трябвало да закупя земя в землището да я заменя или да се явя на търг.Това е становището на тази община и тези адвокати от ТОЗИ град.
Благодаря!
devina
Нов потребител

Re: 50 годишен НА

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 10:17

devina написа:... срастването адвокати-община е голямо...

Аз лично за първи път чувам за такова "чудо на природата" ...
Адвокат да защитава общината (предполагам това имате предвид), вместо да защити правата на клиента си ... :shock: ... няма никаква логика от където и да го погледнеш ...
А не сте ли се замисляли, че колегата, който Ви е консултирал просто на база документите и закона е стигнал до неудовлетворяващ Ви извод ... какъв е смисъла да защитава общината (какво би получил от нея), вместо ако наистина имате право да Ви поеме нещата и да си изкара някой лев ...

А конкретно по казуса Ви - без да се видят документите няма как да се даде становище ... (колкото и банално да се е превърнало това изречение като отговор) ... Освен това все си мисля, че щом колегите, които са ги видели са Ви казали, че това е положението, то който и друг да се заеме пак би достигнал до същия извод ...

... и все пак може пък да имате право ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Авг 2008, 10:18

Земята земеделска ли е?
Минали са повече от десет години, в които Вие сте добросъвестен купувач, съответно майка Ви.
Не може да Ви се попречи на собстевонстта. Един съвет - заведете дело срещу общината, като искайте от съда да Ви признае за собственик. Впишете исковата молба, за да не може да се проведе търг.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот blossom » 28 Авг 2008, 10:26

Информацията, която подавате е твръде неясна и непълна. Да не би на вашите родители да е отстъпено само право на строеж, но да не е продаван терена - това е обичайния случай в застрояването на градовете прз социализма. Трябва да е ясно какво пише в първия НА - при придобиване на имота от родители ви, във вашия НА и много други неща. Потърсете компетентен областта на вещното право колега - най-добре от близкия ви областен град. Както ви казаха и колегите, не би могло да има срастване между адвокатура и община, но е възможно наличните в града ви адвокати да се малко и не твърде вещи по тези дела.
blossom
Потребител

Мнениеот p_n_n » 28 Авг 2008, 10:45

devina написа:Моля форума за помощ за избор на адвокат ,ако ми се налага такъв!

А ако все пак решите да споделите кой е

ТОЗИ град.

Благодаря!

... е възможно да Ви насочим към конкретен колега..

УСПЕХ!
p_n_n
Потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 18:02

devina написа:Благодаря на всички за отговорите!Направо ми кажете адвокат.Всички сте прави в твърденията си,за които аз нямам вина,че съм "на пътя".Първичният НА е от 1959г.Тогава е построена и къщата.Е,може ли този СЪВЕТ да прибира комисионната за продажба на имот от едно лице на друго три пъти и да си "мълчи" до март 2003г.,че земята е негова.До сега при вадене на скици не е излизало,че е общинска.Сега аз не мога да я прехвърля на децата защото вече е общинска.Нали се сещате,че облагородяването на земята за 40г.не е като през 1959г.Моето мнение е,че би следвало да си търсят първия собственик и съвета за продажбата на такава земя.Да ,земята е в поземления фонд на селището.За щастие не е била на никого а на самата община и други нямат претенции към нея.
За тези ,които скептично са настроени:На баща ми родителите са дошли от Кавала,защото щели да останат в друга държава/да не бяха идвали/
Майка ми е от Ниш /да не беше идвала/.Та тези прословути 3300кв.м са единственото което имам в милата ми Родина.Сега разбирате ли мъката,болката,яда и годините загубени на родителите ми по рудника и мойте през "социализЪма" да съм на гости тук.
Излишно беше горе описаното,но понеже виждам враждебност в някой отговори реших да ви го напиша.
devina@dir.bg - може да ми пишете за адвокат ако както виждам тука не сте посмели.

А враждебност няма към Вас - просто от данните, които изложихте и предвид фактът, че все пак някой с понятие от такива неща е казал какво е положението и на база опита ни като юристи и отчитайки хилядите възможности, които може да са в действителност при такъв тип стечения на обстоятелствата, просто Ви казваме, че най-вероятно и след анализ на документацията би се стигнал до същия извод, с който сте запозната и в момента ...

Ако кажете за кое населено място става въпрос ще "посмеем" да напием и към кого да се обърнете ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот devina » 28 Авг 2008, 18:05

Благодаря на всички!Написах го и го изтрих,защото много съжаление има в него.Ами градът е Сливен.Обаче,адвокатката ,която с години ни прехвърляше,продаваше имота сега е адвокат на община Твърдица.Намирала съм земи за замяна-но не са така облагородени вече.И честно да си кажа други няма,които да се навият да съдя общината.Така,мисля да си наема адвокат от друго място.Аз лично съм в София.Сега ноември се пенсионирам и искаме с децата да започнем бизнес,но трябва да имам НА за 3-те декара.Въртя се в омагьосан кръг и нямам от къде да започна.Пак ще си остана на мнението,че съдът и общината,които с години препродаваха имота би следвало да четат НА както сега.Сега аз наново трябва да го купя.Колко пъти?Сигурно ще ми излезе и по евтино,но не и по достойно.
devina
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 18:53

devina написа:И честно да си кажа други няма,които да се навият да съдя общината.

от Данчо Лечков ли ги е страх :D ... не вярвам - изглежда ми хрисим човек, а и общината не му е бащиния, че да я брани със зъби и нокти :D

ако в Сливен не може да се намери адвокат, който да съди общината ... опази боже ... не може да е чак толкова зле полоението там - не е малък град ...

(но все пак друго си е в Сливен да се появи някой адвокат-столичанин ;) - направо ще му подарят земята :D )

Госпожо, в момента говорите наизуст мисля ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот devina » 28 Авг 2008, 19:27

Да,не съм виновна!Земята е дадена не е продадена на собственика от който се купува 1968г.По различни тогавашни причини - за заслуги -към Родината.Да,и СЪВЕТА с чиста съвест я продава с всички необходими документи и прибира парите които му се полагат от продажбите.При това два пъти и през 1998г.когато майка ми я продава и на мене.Какво толкова смешно има.Това място се намира в ГОРАТА на един БАИР,до една РЕКА.Много е апетитно.Защо да се карат с общината,като там се ходи на лов,като там имат вили и земята скоро се купуваше от Тодор Батков.Мислите ли ,че ще мога с него да се преборя в евентуален търг?
Кой ще ми стане адвокат?Не ме съжалявайте или ме изкарвате ми се струва много невежа за тези 5 г.ходене по кадастри,данъчни,съвети,съдилища,адвокати.Хайде нямам връзки за адвокат - давайте един!За да седна да споделям тези неща и да се допитвам -значи съм пробвала другите.И много ясно го казах след 50 г. нямам НА.До сега имах - до 2003г.
devina
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 29 Авг 2008, 17:33

devina написа:За да седна да споделям тези неща и да се допитвам - значи съм пробвала другите.

И много ясно го казах след 50 г. нямам НА. До сега имах - до 2003г.

1.Щом сте "пробвали" други адвокати ... и те не са "успели" ... и щом сте ходили 5г. "по-мъките" ... едва ли ще се намери "адвокат - магьосник" ;) - Вие сте поредния наивник, на който са му виновни адвокатите, които му казват истината, а не това, което иска да чуе ...
2.И изобщо не е ама никак ясно какво означава: "до 2003г. имах НА - от тогава нямам" ... това са пълни глупости ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan33 » 19 Дек 2008, 08:00

Момчета , Инспекторе,
Жал ми става за Вас ко.ато Ви слушам.Срастването с общината е болезнено. Вие или сте още прекалено зелени или се правите на наивни . Никой не се наема да съди Общината . Твърдя го от опит!А ако някой се захване все пак той задължително предава клиента и прекрива имотните престъпления на общините.
Общината му плаща повече от клиента и далаверата става . Вързани са като черва. Само безнадеждни наивници мотат да говорят за грешки на мърлявата и некомпетентна дминистрация. .Няма грешки случайни .Грешките са умишлени . Документи с невярно садържание . И имотната измама е готова . Малко ли хора пищят от тия "грешки". Напротив много са комлетентни и знаят точно как да ти я спретнат измамата. Всичко е у тях. и фалшиви пълномощни и декларации за идентичност на имена правеха кметовете . И удостоверения за наследници подправяха ( И заявления в поземл. комисии попрпавяха и документи за собственост крадоха от СВ . Питай патило , казват старите хора1 А това тук ти го касвам аз и то най отговорно
ivan33
Потребител

Мнениеот portokal » 19 Дек 2008, 11:16

Въййй (както казват в Югоизточна България), това "провинцията" на Лечков било страшна работа. Чак и адвокатите до един са се сраснали с общината. :D

Девина, със сигурност причината не е срастването на адвокатите с общината. Може някои от тях да не знаят как да Ви помогнат, а може и да няма начин да Ви се помогне да направите това, което искате. Понякога се получава така, въпреки че нямате вина.

Минали са повече от десет години, в които Вие сте добросъвестен купувач, съответно майка Ви.

До 1996 г. не е можело да се придобие по давност вещ общинска или държавна собственост ("социалистическа собственост" до 1990 г.). Давността тече едва от лятото на 1996 г. с промяната на чл. 86 от ЗС, който остава да важи вече само за публичната собственост.
А през 2006 г. спряха теченето на придобивната давност срещу общините и държавата, засега до края на 2008 г. Казвам "засега", защото теоретично не е изключено да продължат със закон този срок.
Така че за изтекла 10-годишна придобивна давност не може да се говори. Евентуално за 5-годишно добросъвестно владение :?: - но не знаем дали изобщо може да се говори за добросъвестно владение.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan33 » 19 Дек 2008, 17:26

Портокал, не става въпрос за провинцията на Лечков , а за провинцията България.Не става въпрос за незнание. Как може адвокат да не знае, че трябва да впише ИМ по Дело по чл.108/ЗС среущу Община И докато делото свърши имотът заминал. По делото се доказва, че едните наследници са владяли имота.В същото време ТОЙ води дело на други наследници, /които видно от решението по второто дело дори не знаят къде и колко е имота/за същия имот и да защитава противоположни интереси като ползва документи от първото дело. Когато е нужно някой документи изчезват от делото , подменят се с други. За целта даже първото дело е спирано за да мине второто. Жалиш се до АС - правят се , че не разбират за какво иде реч.
А друг АДВОКАТ да не знае че трябва да впише решението по водено от него дело и да не го укаже на клиента си. Както и да не знае , че Решение по чл. 11ал2 от ЗСПЗЗ трябва да се зянесе в ОСЗГ и тя да го изпълниИли да окаже на клиента си да го представи. За какво тогава е водил делото и ял парите на клиента2. Въобще няма връзка с некомпетентността , а с умишлени престъпления
ivan33
Потребител

Назад към Имотни казуси