начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение на идеална част

Казуси за недвижими имоти

Дарение на идеална част

Мнениеот ppetkov » 16 Дек 2008, 11:05

Материята ми е малко далечна поне като практика и затова моля предварително извинение ако питането ми звучи некомпетентно за юрист, какъвто уж съм :) Та става въпроса за следното: Съсобственик по една или друга причина (в случая причината е доста гадничка - другия съсобственик владее имота и не го допуска до него човека е на преклонна възраст загубил е всякакво желание да търси правата си-колко нетипично нали :) и съответно е решил да дари идеалната си част в случая на клиента когото се налага да представлявам, няма наследници дядото съответно проблема от страна на запазената част липсва, но как стоята нещата със съсобственика, аз поне не виждам правна възможност да атакуват сделката но пак казвам доста съм бос в материята :)
ppetkov
Младши потребител

Re: Дарение на идеална част

Мнениеот sunrise » 16 Дек 2008, 11:33

Няма проблем, щом е чрез дарение или замяна, стига да не е продажба.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 18 Дек 2008, 01:45

Може да възникне проблем, но не при дарението, ами след това. Тук гадая, но при описаната фактическа обстановка, нищо чудно съсобственика да предяви 124 от ГПК срещу новия собственик, при наличието на 10 год. придобивна давност. Това е единствената заплаха в случая.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ppetkov » 18 Дек 2008, 09:51

Благодаря Ви за мненията, колеги. Аз също мисля, че единствено възраженията за давностно владение биха била меродавни.
ppetkov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси