- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство при втори брак
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Наследство при втори брак
Здравейте! Въпроса ми е следния - майка ми има втори брак. Тя притежава къща, придобита преди този втори брак, чрез дарение от родителите й. Интересува ме втория ми баща има ли право на наследство на този имот, ако майка ми почине преди него? Благодаря ви предварително!
- descapee
- Нов потребител
Re: Наследство при втори брак
мисля, че не! Имуществото придобито от дарения и по наследство не се цепи с другия! Още повече че това се е случило преди да се оженят!
- drill
- Младши потребител
Ако майка Ви преди да почине не се е разпоредила с имота Вие ще делите с втория си баща.
- tiarra
- Потребител
Виж Закон за наследството: Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
- srp
- Младши потребител
Тъй като, имуществото е лична собственост на майка Ви , а не семейна имуществена общност с втория съпруг, при смъртта на майка Ви , ще разделите този имот по равни квоти децата и съпруга, както правилно е посочил преждепишещия. Няма начин да не получи своята част от имуществото и настоящия съпруг.
Що се отнася до поста с "цепенето", по -добре , авторът му да спре да се цепи из форума или поне да указва в постовете си ,че е юридически некомпетентен.
Що се отнася до поста с "цепенето", по -добре , авторът му да спре да се цепи из форума или поне да указва в постовете си ,че е юридически некомпетентен.
- sunrise
- Активен потребител
Да, вторият съпруг на майка Ви е неин законен наследник. Ако майка Ви почине преди него, той ще има право да получи съответен дял от нейното наследство. Ако вторият съпруг на майка Ви има деца, те от своя страна пък някой ден ще наследят него.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря ви за изчерпателните отговори! За мнението на Murderer13666 - благодаря за пожеланието ти за майка ми, но това че се интересувам не означава че ламтя за наследството, а просто мисля на време, защото точно заради това че не мислим навреме за тези неща, в даден момент от живота ни някой ни взима това което ни се полага по закон! Юристите всекидневно се сблъскват с този проблем!
- descapee
- Нов потребител
А защо считате ,че Ви се полага само на Вас? Полага си и на преживелия съпруг. Най-малкото Вас майка Ви не Ви е избирала, а него-да.
Сега знам , че ще започнат обяснения защо той не заслужава и т.н. Щом обаче бракът продължава, никой няма право да съди какво заслужава или не.
Сега знам , че ще започнат обяснения защо той не заслужава и т.н. Щом обаче бракът продължава, никой няма право да съди какво заслужава или не.
- sunrise
- Активен потребител
За murderer13666 и sunrise - това не е ли форум за юридически въпроси, а не за лични коментари??? Запазете личното си мнение за вас, моя въпрос беше конкретен, без излишни емоции, не очаквам такива и от вас.
А коментара на sunrise "Най-малкото Вас майка Ви не Ви е избирала, а него-да. " си е направо обида. Според вас майката като не е избирала детето си, това означава че то е на второ място след съпруга ли? Или може би нас вас не ви ясно, понеже нямате дете?
На останалите много благодаря за компетентните и изчистени отговори.
А коментара на sunrise "Най-малкото Вас майка Ви не Ви е избирала, а него-да. " си е направо обида. Според вас майката като не е избирала детето си, това означава че то е на второ място след съпруга ли? Или може би нас вас не ви ясно, понеже нямате дете?
На останалите много благодаря за компетентните и изчистени отговори.
- descapee
- Нов потребител
от descapee на 14 Окт 2008 05:49 pm
Благодаря ви за изчерпателните отговори! За мнението на Murderer13666 - благодаря за пожеланието ти за майка ми, но това че се интересувам не означава че ламтя за наследството, а просто мисля на време, защото точно заради това че не мислим навреме за тези неща, в даден момент от живота ни някой ни взима това което ни се полага по закон! Юристите всекидневно се сблъскват с този проблем!
Дете , уважаема госпожо , имам. И точно поради този факт, би ми било много тежко , да разбера, че същото се опитва още приживе да ми дели наследството.
Опитах се да Ви обясня, че и на съпруга се полага точно толкова и по същия този закон, колкото и както на Вас.
А от поста Ви , уверявам Ви, става ясно ,че точно за ламтеж иде реч.Нито Вие, нито за Ваше разочарование съпруга можете да бъдете лишени от наследство.
- sunrise
- Активен потребител
Ееееее, ма то бива, бива, обаче наистина тук се прекалява.
Вие, твърдите да мислите навреме!, защо така си и помислихте, че тук някой ви е и длъжник?
Ако не искате емоционална вметка- идете при колега, срещу заплащане ще ви отговори на питанията. Тук Е безплатно и всеки има право да пише, каквото прецени за добре! Юристите тук имат право и на лично мнение.
А, пък това...
вашето мислене е толкова неправилно. Закона брани интересите на всички! На съпруга, вашите...и най-вече на собственика. Нейсе.
Вие, твърдите да мислите навреме!, защо така си и помислихте, че тук някой ви е и длъжник?
Ако не искате емоционална вметка- идете при колега, срещу заплащане ще ви отговори на питанията. Тук Е безплатно и всеки има право да пише, каквото прецени за добре! Юристите тук имат право и на лично мнение.
А, пък това...
а просто мисля на време, защото точно заради това че не мислим навреме за тези неща, в даден момент от живота ни някой ни взима това което ни се полага по закон!
вашето мислене е толкова неправилно. Закона брани интересите на всички! На съпруга, вашите...и най-вече на собственика. Нейсе.
- Гост.
- Старши потребител
Всякакви ги има - нали помните една, която смяташе за несправедливо детето на свекъра и от някаква по-млада булка да дели наследство с нейните деца.
Но всъщност питащата, макар да се интересува дали съпругът наследява, никъде не е казала, че непременно иска цялото наследство за себе си.
Но всъщност питащата, макар да се интересува дали съпругът наследява, никъде не е казала, че непременно иска цялото наследство за себе си.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
Ок., бих желала да ми разтълкувате тогава следното- някой ни взима това, което ни се полага по закон.
Защото аз, явно, нещо не съм го разбрала правилно.
Защото аз, явно, нещо не съм го разбрала правилно.
- Гост.
- Старши потребител
Готово.
Тълкуване: "Питам, за да не вземе да се окаже, че аз евентуално имам право на цялото наследство, а не съм знаела и съм позволила, когато му дойде времето, на някой друг да ми го вземе".
Тълкуване: "Питам, за да не вземе да се окаже, че аз евентуално имам право на цялото наследство, а не съм знаела и съм позволила, когато му дойде времето, на някой друг да ми го вземе".
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
- brymm
- Потребител
Мда... интересно/почти автентично/!
Чудесен хумор, поздравления.
Чудесен хумор, поздравления.
- Гост.
- Старши потребител
deskapee това, за което питаш е съвсем ясно уредено в СК и ЗН. Тъй като това е втори брак на майка ти по наследство съпруга наследява заедно с децата по равни части - чл.9(1) от ЗН. Но си има начини и той може да не получи нищо. По отношение на СК имота, за който говориш се изключва по отношение на съпружеската имуществена общност, ако последната бъде прекратена. СИО се прекратява по два начина:
1- По време на брака: когато важни обстоятелства налагат това.
2- Извън брака: с прекратяване на брака.
Ако това се случи важат правилата на СК. Той определя няколко категории вещи, които не се включват в СИО:
1- вещите придобити преди сключване на брака или след неговото прекратяване
2- вещите придобити по наледство или чрез дарение. Но когато са придобти чрез дарение от значение е дарственич мотив. Ако това е направено по повод укрепване на брака. В противен случай има налице противоречие с морала и добрите нрави.
3- личното имущество на съпрузите всякога се иключва от СИО.
4- вещите придобити при трансформация на лични имущество не са аст от СИО.
5- вещите придобити по време на брака, ако се докаже липсата на принос на другия съпруг, не се включват в СИО. Тук се търси не какъв принос, а пълната липса на такъв. За принос се смята парични средства, личен труд, грижа за семейството.
Като извод само мога да кажа, че по наледство втория съпруг на майка ти има право на равна част на твоя дял и дела евентуално на твоите братя и сестри. Но ако брака между майка ти и съпруга й се прекрати, той не може да претендира за каквото и да е от имота, за който говориш.
1- По време на брака: когато важни обстоятелства налагат това.
2- Извън брака: с прекратяване на брака.
Ако това се случи важат правилата на СК. Той определя няколко категории вещи, които не се включват в СИО:
1- вещите придобити преди сключване на брака или след неговото прекратяване
2- вещите придобити по наледство или чрез дарение. Но когато са придобти чрез дарение от значение е дарственич мотив. Ако това е направено по повод укрепване на брака. В противен случай има налице противоречие с морала и добрите нрави.
3- личното имущество на съпрузите всякога се иключва от СИО.
4- вещите придобити при трансформация на лични имущество не са аст от СИО.
5- вещите придобити по време на брака, ако се докаже липсата на принос на другия съпруг, не се включват в СИО. Тук се търси не какъв принос, а пълната липса на такъв. За принос се смята парични средства, личен труд, грижа за семейството.
Като извод само мога да кажа, че по наледство втория съпруг на майка ти има право на равна част на твоя дял и дела евентуално на твоите братя и сестри. Но ако брака между майка ти и съпруга й се прекрати, той не може да претендира за каквото и да е от имота, за който говориш.
-
rexlegis - Потребител
На всички "добронамерени" хора от този форум искам да кажа, че ясно и точно съм написала "ИНТЕРЕСУВА МЕ..." Смятам че знаете какво означава интересувам ме - не е нито ламтя, нито алчна съм, нито страхувам се майка ми да ме остави без наследство ... Вашите тълкувания са без никаква база! Нямам нищо против настоящия съпруг или бъдещи деца, въпреки че малко вероятно на 60 години да имаш други деца. Просто искам да знам какво ме очаква, това толкова лошо ли е?
Благодарих на всички които ми отговориха ясно, защото това е презумпцията на този форум - да питаш хората за неща от които не разбираш, и се предполага че те ще ти отговорят без да тълкуват думите ти с такава злоба!!!
С риск да ви разгневя отново, бих казала, че това което притежавам аз е 10 пъти повече от това което би ми оставила майка ми (ако желае разбира се), но това не означава че трябва да се интересувам какво ме очаква!
Господ да ви е на помощ, с тези черни мисли и черни тълкувания, примерете се че има хора които просто се ИНТЕРЕСУВАТ, без да гонят някакви користни цели!
На останалите се извинявам, те не заслужават горните думи!
Благодарих на всички които ми отговориха ясно, защото това е презумпцията на този форум - да питаш хората за неща от които не разбираш, и се предполага че те ще ти отговорят без да тълкуват думите ти с такава злоба!!!
С риск да ви разгневя отново, бих казала, че това което притежавам аз е 10 пъти повече от това което би ми оставила майка ми (ако желае разбира се), но това не означава че трябва да се интересувам какво ме очаква!
Господ да ви е на помощ, с тези черни мисли и черни тълкувания, примерете се че има хора които просто се ИНТЕРЕСУВАТ, без да гонят някакви користни цели!
На останалите се извинявам, те не заслужават горните думи!
- descapee
- Нов потребител
murderer13666 - ти май имаш комплекси???
"...за да проси да получи нещо..."? Проси? Някъде да съм просила? Изглежда на теб не ти плащат достатъчно, за това може би искаш да ти платя за отговора?? Това тук не е ли БЕЗПЛАТЕН форум?
"...за да проси да получи нещо..."? Проси? Някъде да съм просила? Изглежда на теб не ти плащат достатъчно, за това може би искаш да ти платя за отговора?? Това тук не е ли БЕЗПЛАТЕН форум?
- descapee
- Нов потребител
Descapee не се засягай от простаци. Предполага се, че това е форум за обсъждане на правни проблеми, но както виждаш е пълно с недоразляци, избиващи коплекси наляво и надясно. Остави ги и не има пиши.
-
rexlegis - Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|