Здравейте, имаме следният казус- преди 40 години ми е дарена чрез покупко продажба и гледане къща с натурален акт от баба и дядо , вече не живи. От баща ми е дарен безвъзмездно двора, в който се намира къщата. Може ли след толкова години да ми се отнеме двора от родителите ми , в случай че аз съм плащала данък сгради през всичките тези години и съм ги гледала?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение от преди 40 години
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дарение от преди 40 години
mariyastoyanova74 написа:Здравейте, имаме следният казус- преди 40 години ми е дарена чрез покупко продажба и гледане къща с натурален акт от баба и дядо , вече не живи. От баща ми е дарен безвъзмездно двора, в който се намира къщата. Може ли след толкова години да ми се отнеме двора от родителите ми , в случай че аз съм плащала данък сгради през всичките тези години и съм ги гледала?
Благодаря Ви предварително!
Хайде първо да уточните - къщата как сте я придобила - дарение, покупко-продажба или прехвърляне срещу гледане и издръжка. И по скоро това е станало с нотариален, а не с натурален акт.
После, така както описвате, ви е дарен (естествено дарението е безвъзмездна сделка) и двора от баща Ви - той единствен наследник ли е бил на дядо и баба.
И кой в момента владее целият имот - двора и къщата и от колко време?
-
Standbay - Потребител
Благодаря за бързото отзоваване и се извинявам за грешката. Къщата е чрез покупко-продажба и гледане, но баба и дядо не са живи. А двора е дарен,като по това време е единствен наследник баща ми, но е бил вече женен.Това се случва през 1968г.,през която още не е излязъл закон, че и съпугата му т.е. майка ми трябва да се разпише като съсобственичка на двора.
- mariyastoyanova74
- Нов потребител
И кой владее в момента имота и защо имате опасения, че може да Ви бъде отнет?
-
Standbay - Потребител
Имотът се владее от мен от както си е преписан,но по настоящем сме в лоши отношения със сестра ми и тя се позовава на това ,че майка ми не се е разписала на времето и тя била имала дял в този двор и сега иска да развалят този договор за дарението на двора като ме съди и иска дял от него.Ако съдът отсъди , че може да се развали договора , това означава че ще направят така , че даже няма да искат да им плащам дял, а просто ще вземат двора и съответно къщата ,тъй като двора печеле и къщата.А това от своя страна означава , че на стари години сме на улицата. Окръжният съд в Добрич отсъди , че аз печеля делото, но тя обжалва пред ВКС-София и на 08.10.08 имахме дело. Остава да чакаме решението, но бих искала да знам на какво да се надявам?
- mariyastoyanova74
- Нов потребител
Моята прогноза, не само за Ви вдъхна надежда и оптимизъм, но и въз основа на, макар и оскъдно, изложените факти, че трябва да живеете с вяра, че ВКС ще потвърди решението на ОС Добрич.
-
Standbay - Потребител
Аз също мисля, че и тази съдебна инстанция ще потвърди, че Вие сте в правата си. Най-малкото, че влаедеете имота 40 г. Изтекли са всички давностни срокове.
Успех
Успех
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|