начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

отново за завещание

Казуси за недвижими имоти

отново за завещание

Мнениеот ivaa1 » 09 Сеп 2008, 22:59

искам да ви попитам
нямам много опит в исковото производство но става въпрос за съдебна делба на един имот
в исковата молба единият от ищците се оказва че е наследник по завещание а ответниците до този момент изобщо не са чували за такова завещание
въпроса ми е кой трябва да уведоми всички законни наследници че е обявено завещанието
ivaa1
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2008, 02:44

Никой/ поне доколкото ми е известно/, освен в хипотезата на чл. 27 от ЗН.
Говореше се за създаване на някакъв единен регистър на завещанията - но си остана в сферата на пожеланията.

Прочетете П № 7/73 Г., ВС.... има и практика- все ще се хванете за нещо.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 15:13

Лицето, в чиято полза е направено завещанието няма задължение по закон да уведомява другите наследници. Според мен достатъчно е завещанието да бъде обявено по надлежния ред. След като е приложено към исковата молба още в самия отговор може да се оспори завещанието - подпис, форма и т.н. ако има основание за това. Другият вариант е ако ответниците са наследници с право на запазена част, при условията на евентуалност да поискат от съда да намали завещанието до размера на запазената им част. Ако сте пропуснали момента за оспорване, тогава може да се направи в отделно исковото производство.
vili
Потребител

Назад към Имотни казуси