начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Право на ползване- давност

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване- давност

Мнениеот torri_vt » 21 Авг 2008, 17:06

Имам един казус- и много ще се радвам да чуя и Вашето мнение.

Пенчо продава недвижим имот на Алейдин 1992 год. , кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив. След като става пълнолетен Сунай 1996 год. продава въпросния недвижим имот на Иван. В новия нотариален акт не е записано право на ползване, но и при съставянето му , Алайдин не подписва декларация , че се отказва от правото на ползване.
Въпросът ми е мога ли да купя недвижимия имот от Иван и има ли право на позване
Благодаря предварително
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 17:27

Може да купите имота, за това пр. на ползване не ви влияе. Иначе правото на ползване е intuitu personae и ако не ви е изрично учредено не може да се прехвърли с транслативна сделка заедно със собствеността на имота която във вашия случай май се оказва гола, тъй като ПП е вещно право и следва веща.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот abstract » 21 Авг 2008, 17:28

правото на ползване е пожизнено и не може се погаси по давност. По-добре не купувайте, защото ще си купите имот, който ползвателя има пълно право да живее в него. Това свое право той може да упражни когато си поиска.
abstract
Потребител

Право на ползване-давност

Мнениеот torri_vt » 21 Авг 2008, 19:26

напълно съм съгласна с Вас, но защо все още се намират адвокати които лъжат хората и вземат и пари за това. Считам ,че трябва въпросния Алайдин да подпише декларация че се отказва от правото си , да я впишем при съдия по вписване и вече ...................... :lol: :D мога да купувам. Нали така :?: :?: :?:
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 23:03

да попитам за bona fides emptoris ли става въпрос че така сте го замаскирали че и аз неможах да схвана. Иначе аз се сещам за нещо което в конкретния случай и при тези обстоятелства ми се струва че би могло да се докаже и да се реши проблема но всичко е въпрос на време :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2008, 23:07

law_master написа:да попитам за bona fides emptoris ли става въпрос че така сте го замаскирали че и аз неможах да схвана. Иначе аз се сещам за нещо което в конкретния случай и при тези обстоятелства ми се струва че би могло да се докаже и да се реши проблема но всичко е въпрос на време :wink:

Не. Няма нищо за доказване, без значение периода!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 23:19

Дали ще може да ми кажете на Лични за какво става дума щото ми стана интересно а не мога да се сетя. Обещавам да не го разгласявам.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kolman » 21 Авг 2008, 23:50

Май е във връзка с това ПП /което аз си мисля, че е, ама може и да не е това, което аз си мисля, че е, но не виждам като, кое друго ще да е :D :D :D / но отново пак опираме до темата :
..... докато е жив ....

Все пак, ако е сериозно , важно за питащия донякъде е това : .... кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив....
Ама нали няма да казваме на питащия ? :D :D :D :D
Обаче тук не мога да намеря ПП, не мога и другаде, в смисъла, който влагам аз де.... не в дугия, може би. :D [/b]
kolman
Потребител

Мнениеот kolman » 22 Авг 2008, 10:13

Извинете ме, за последно влизам в тази тема.
Обаче, в така зададения въпрос, ми направи впечатление друго, което ме насочи в съвсем друга насока. Пак цитирам питащия : .... кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив....
Оттук си зададох въпроса, кой има право на ползване - Бащата на Сунай или неговия Продавач. Ако отговора е за първия, становището по казуса е едно. Ако е за втория - становището е друго. Предполагам, че след като питащия задава въпроса, като е озаглавил темата за право на ползване по давност /или нещо такова/, става дума за ползване и понастоящем на имота /а пък друг е въпроса какъв е може би имота/. НО АЗ ЛИЧНО НЕ РАЗБИРАМ КОЙ ГО ПОЛЗВА.
Станаха вече много въпроси, предположения и т.н. и т.н. Така че, нито питащия ще се оправи, нито ние в тази тема. Изхода - при адвокат, на когото трябва да се плати сериозна цифра, въпреки, че отговора му може да е с две изречения.
ПП. Продължавам обаче да твърдя, че ал. 3 на чл. 59 е неконтролируама по отношение на риска,от купувача на утежнен с право на ползване имот. И невъзможна за изпълнение ако имота е апартамент.
kolman
Потребител

Мнениеот torri_vt » 29 Авг 2008, 17:20

Благодаря на всички , които се отзоваха на молбата ми помощ. Уточнението е : Бащата на Сунай има право на ползване , това става в периода 1992-1996 год. След като Сунай продава през 1996 год. на Иван - в новия нотариален акт това право на ползване изчезва- но доколкото знам / с моите все пак бегли познания по вещното право/ - :oops: правото на ползване следва недвижимия имот и ако бащата на Сунай се е отказал с декларация - тя трябва да е била вписана при РС Съдия по вписванията в книгите през 1996 год. Затова и ми беше въпроса за давността- именно в този чл.59 - 3 от ЗС. Весел уикенд
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот totomanov » 02 Сеп 2008, 20:27

abstract написа:правото на ползване е пожизнено и не може се погаси по давност. По-добре не купувайте, защото ще си купите имот, който ползвателя има пълно право да живее в него. Това свое право той може да упражни когато си поиска.

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
------------------------
Чл. 59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.
......Правото на ползуване, учредено в полза на юридическо лице, се погасява с прекратяването му, ако не е установен по-кратък срок.
......Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
totomanov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси