- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
за закъснялата дискусия и за тези след нас нито ред....
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
за закъснялата дискусия и за тези след нас нито ред....
уважаеми Госпожи и Господа адвокати,поземлена комисия в "престижен курортен център" с решение връща имоти на членове на "ТКЗС",но тъй като те не са между живите,наследниците получават известие от решението на комисията.но претенции към тези определени при внасянето поименно изявяват братя и сестри на починалите и обявени от поземлената комисия наследници и собственици на тези имоти.При какви обстоятелства,тези "закъснели роднини"имат право на наследство от братов или систрин имот?моля разяснете ми повдигнатия въпрос от Ваша правна гледна точка и можели наследниците по права линия да устоят на натиска?
- dimitar.b
- Младши потребител
Тук разрешение на проблема според мен може да се намери при правилно и точно приложение на ЗН и ЗСПЗЗ.
ЗН определя наследниците и реда на наследяване.Не посочвате наследодателите,които са били членове на ТКЗС какви наследници по права линия са оставили.За това лимитативно ще изброя наследствените редове:
- І-ви ред са деца и по право на заместване техни низходящи /внуци и т.н/;
- ІІ-ри ред родители ;
- ІІІ-ти ред братя и сестри и по право на заместване техните деца и внуци,заедно с роднини по възходяща линия от втора и по-горна степен;
- ІV-ти ред роднини по съребрена линия до 6-та степен включително.
Ако има наследници от І-ви ред наследниците от останалите редове се изключват от право на наследяване.Ако няма наследници от І-ви ред то наследяват тези от ІІ-ри ред и т.н;
Ако поземлената комисия по една или друга причина е възстановила недвижими имоти на лица,които по описания по-горе ред не се явяват наследници,то засегнатите такива имат правен интерес и могат да предявят иск по чл.14,ал.4 от ЗСПЗЗ ,при уважаването на който на същите ще бъде признато правото на собственост.
За повече информация и за разрешаване на подобен проблем следва да бъде потърсена адвокатска помощ.
ЗН определя наследниците и реда на наследяване.Не посочвате наследодателите,които са били членове на ТКЗС какви наследници по права линия са оставили.За това лимитативно ще изброя наследствените редове:
- І-ви ред са деца и по право на заместване техни низходящи /внуци и т.н/;
- ІІ-ри ред родители ;
- ІІІ-ти ред братя и сестри и по право на заместване техните деца и внуци,заедно с роднини по възходяща линия от втора и по-горна степен;
- ІV-ти ред роднини по съребрена линия до 6-та степен включително.
Ако има наследници от І-ви ред наследниците от останалите редове се изключват от право на наследяване.Ако няма наследници от І-ви ред то наследяват тези от ІІ-ри ред и т.н;
Ако поземлената комисия по една или друга причина е възстановила недвижими имоти на лица,които по описания по-горе ред не се явяват наследници,то засегнатите такива имат правен интерес и могат да предявят иск по чл.14,ал.4 от ЗСПЗЗ ,при уважаването на който на същите ще бъде признато правото на собственост.
За повече информация и за разрешаване на подобен проблем следва да бъде потърсена адвокатска помощ.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
- gosho72
- Потребител
благодаря
искам да Ви благодаря,точно това направи моята съпруга.нае си адвогат и добра работа свърши.уточнявам се защото някои тук във форума ме обвиняват ,че съм натрупал "адвокатски хонорари"по мойте въпроси.не съм адвокат и уважавам мнението Ви .именно поради това питам тук в този форум.
още един път Ви благодаря.
още един път Ви благодаря.
- dimitar.b
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|