начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

уточнение - да се раздели реално парцела

Казуси за недвижими имоти

уточнение - да се раздели реално парцела

Мнениеот inganev » 08 Юли 2008, 10:50

Лично аз имам план за действие, но исках предварително да се консултирам с участниците в най-авторитетния юр-форум.
Ето го казуса. Двама съсобственици на имот - единия с реална собст. на първия етаж от къщата и 2/3 идеално от мястото. Другия - с втория етаж и 1/3 идеално място. Съжителство - невъзможно. Постигнато споразумение - да се раздели реално парцела, тъй като той е достатъчно голям. Единият новополучен парцел остава с къщата, а другия - празен. Първият съсобственик заменя земя срещу втория етаж на втория съсобственик. Така вторият съсобственик да получи един празен парцел с площ и лице, необходими за отделен парцел, а първият съсобственик - остава с къщата и земя отговаряща на условията за самостоятелен парцел - лице и площ. Но първият не е убеден в коректността на втория. Ако най-напред стане делбата и двамата останат съсобственици и на двата парцела, има опасност втория да се откаже от замяната на етажа и земята, и така до никъде няма да се стигне. Дали не трябва най-напред да стане замяната на втория етаж срещу съответната площ земя? Така съсобствеността на сегашния парцел се променя - първият става реален собственик на цялата къща и половината земя идеално, а втория - само на половината земя идеално. И сега вече стане делбата и новия празен парцел да се запише директно на името на втория. Малко сложно стана, но да се надявам че будната юридическа мисъл да е разбрала идеята ми.
p.s. Търся специалист, /адвокат/ по ЗУТ и вещно право!
inganev
Нов потребител

Мнениеот zuzolina » 15 Юли 2008, 10:04

При сегашното състояние на нещата мисля, че делба на дворното място не е възможна, тъй като то изпълнява функцията на обща част спрямо сградата, а делба на общи части, който са такива по естеството си е недопустима. Предлагам щом парцела е достатъчно голям да се обособи най-напред едно второ УПИ и едва след това съсобствениците да извършат доброволна делба.
zuzolina
Младши потребител

Мнениеот ostin » 15 Юли 2008, 11:17

Няма пречка да стане делбата, така както я искате. Разбира се делбата трябва да се извърши едновременно и за къщата и за дворното място. След като сте проверили, че е налице възможност да се обособи от свободното място нов парцел с петно за строеж.
ostin
Потребител

Назад към Имотни казуси