Здравейте,
Собственик съм на отделна къща в общ парцел от който имам 1/2 идеална част.
Искам да разделим двора със съседа и ме интересуват вариантите ако:
1.Разделим двора по взаимно съгласие като се договорим коя част за кой е .
или вариант-
2.Съседа Не се съгласи да се разделяме ИЛИ има по различно виждане за раделение на двора.
Според мен нещата отиват на вариант 2 така ,че Ви моля за по подробно описание на това какво да направя,ако се стигне до този по неприятен вариант.
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
1/2 идеална част - раделение на двора?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Може би изпреварвам събитията с моите предположения и все още не се е наложило да се консултирам с адвокат ,тъй като съседа ми ще се прибере от чужбина март месец.
Но обичам да съм подготвен и затова ме интерсуват подробности.
При вариант 2 според вашите думи разбирам ,че се стига до съд.Колко време може да отнеме и като се има на предвид ,че имотът е на село през колко съдилища трябва да се премине за да се достигне до крайно решение.
В крайна сметка кой ще определи как точно да е разделен парцела,ако и двамата имаме различни проекти за разпределение на ползването?
Може ли съседът ми да не иска да се разделя парцелът? и.т.н. и.т.н....
Но обичам да съм подготвен и затова ме интерсуват подробности.
При вариант 2 според вашите думи разбирам ,че се стига до съд.Колко време може да отнеме и като се има на предвид ,че имотът е на село през колко съдилища трябва да се премине за да се достигне до крайно решение.
В крайна сметка кой ще определи как точно да е разделен парцела,ако и двамата имаме различни проекти за разпределение на ползването?
Може ли съседът ми да не иска да се разделя парцелът? и.т.н. и.т.н....
- escape
- Младши потребител
Тоест и за двама ни със съседа е най добре да стигнем до някакво споразумение .
Надявам се той да разбере това.
Надявам се той да разбере това.
- escape
- Младши потребител
Re: 1/2 идеална част?
Здравейте , тъй като не съм разделял парцелът със съседа ,но пък искам да продам имота си (собственик съм на отделна къща в общ парцел от който имам 1/2 идеална част) искам да попитам трябва ли първо да информирам и предложа на съседа(съсобственик на двора) да го закупи ?
- escape
- Младши потребител
escape написа:... всъщност имах малък спор с брокерка от агенция за недвижими имоти...
Ама те брокерите не знаете ли че разбират от сделки с недвижими имоти (имам предвид правните положения) ... и от футбол ... и от политика ... (и особено от ясновидство ) ... колкото аз от картини ...
- inspectora
- Активен потребител
Да,но в моя НА пише точно коя сграда ми продава и коя точно остава негова собственост:
-"продава ......... БЕЗ Едноетажна масивна жилищна сграда (тоест неговата къща) ..м2.. заснета като имот с пълен кадастрален номер ........ и двуетажна паянтова сграда (пак негова )...м2 ...заснета като имот с пълен кадастрален номер ........ построени в същия имот ,КОИТО ОСТАВАТ СОБСТВЕНОСТ НА ПРОДАВАЧА.. за сумата .......и т.н..
-"продава ......... БЕЗ Едноетажна масивна жилищна сграда (тоест неговата къща) ..м2.. заснета като имот с пълен кадастрален номер ........ и двуетажна паянтова сграда (пак негова )...м2 ...заснета като имот с пълен кадастрален номер ........ построени в същия имот ,КОИТО ОСТАВАТ СОБСТВЕНОСТ НА ПРОДАВАЧА.. за сумата .......и т.н..
- escape
- Младши потребител
Re: 1/2 идеална част?
escape написа:Здравейте,
Собственик съм на отделна къща в общ парцел от който имам 1/2 идеална част.
Искам да разделим двора със съседа и ме интересуват вариантите ако:
1.Разделим двора по взаимно съгласие като се договорим коя част за кой е .
или вариант-
2.Съседа Не се съгласи да се разделяме ИЛИ има по различно виждане за раделение на двора.
Според мен нещата отиват на вариант 2 така ,че Ви моля за по подробно описание на това какво да направя,ако се стигне до този по неприятен вариант.
За делбата:
ПЪРВО: Не се знае колко кв.м. е двора и от там поделяем ли е .
За да е поделяем тр. да отговаря на изискванията за площ и лице.
ВТОРО: зависи в града ли е или на село имота ,това пак във връзка с изискванията за площ. Разбира се ако не искате делба може да си арзделите ползването.
Ако се окаже ,че двора не е поделяем реално ,можете само да си разделите ползването му /това ,естествено ако не се разбирате кой къде да сее домати ,марули и маргаритки /
Аз от въпроса не разбрах ползването ли ще разделят или ще правят делба на дворното място?
- donna
- Старши потребител
[quote="inspectora"Хм ... още един подобен НА ... аз мисля, че само нотариусът, който ще изповядва сделката може да каже трябва ли да се прилага чл.33 от ЗС ... неговото разбиране ще е меродавно ... така, както е изписан НА създава някои съмнения ... вижте това и ще разберете какво имам предвид:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29074[/quote]
Ето го и отговора ,Каренеф е прав в случая.
Решение № 45 от 1.IV.1960 г., ОСГК, докладчик Ради Стефанов
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1960 г., С, Наука и изкуство, 1961 г.
чл. 33 ЗС
Разпоредбите на чл. 33 от Закона за собствеността не се прилагат в случаите, когато в съсобствен парцел съществуват отделни сгради, принадлежащи на различни собственици, и всеки от тях желае да продаде собствената си сграда заедно със съответните идеални части от мястото.
Решение от 17.10.2003 г. на ВтАС по в. гр. д. № 719/2001 г., ГК, докладчик председателят Лидия Чобанова
чл. 33, ал. 2, вр. с ал. 1 ЗС
В имота съществуват отделно сгради, принадлежащи на различни собственици, и в този случай разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗС е неприложима. Нямат право на изкупуване онези съсобственици, които притежават общ парцел, но всеки от тях е изключителен собственик на самостоятелна сграда, в който смисъл е и трайната съдебна практика.
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29074[/quote]
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1960 г., С, Наука и изкуство, 1961 г.
чл. 33 ЗС
Разпоредбите на чл. 33 от Закона за собствеността не се прилагат в случаите, когато в съсобствен парцел съществуват отделни сгради, принадлежащи на различни собственици, и всеки от тях желае да продаде собствената си сграда заедно със съответните идеални части от мястото.
Решение от 17.10.2003 г. на ВтАС по в. гр. д. № 719/2001 г., ГК, докладчик председателят Лидия Чобанова
В имота съществуват отделно сгради, принадлежащи на различни собственици, и в този случай разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗС е неприложима. Нямат право на изкупуване онези съсобственици, които притежават общ парцел, но всеки от тях е изключителен собственик на самостоятелна сграда, в който смисъл е и трайната съдебна практика.
- donna
- Старши потребител
donna написа:Хм ... още един подобен НА ... аз мисля, че само нотариусът, който ще изповядва сделката може да каже трябва ли да се прилага чл.33 от ЗС ... неговото разбиране ще е меродавно ... така, както е изписан НА създава някои съмнения ... вижте това и ще разберете какво имам предвид:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29074
чл. 33 ЗС
Дона, въпросът е какво е придобил питащият
Иначе ясно как се прилага чл.33 от ЗС
- inspectora
- Активен потребител
Много е просто какво е придобил ,НА си е напълно редовен -1/2 ид. част от терена /двора/ и съответната къща /постройка/,нищо друго не е придобил.
- donna
- Старши потребител
donna написа:Много е просто какво е придобил ,НА си е напълно редовен -1/2 ид. част от терена /двора/ и съответната къща /постройка/,нищо друго не е придобил.
Ами добре ... то и аз така мисля ... но явно по този начин изписвани НА будят съмнения .... дали не е придобил само 1/2 от къщата
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:donna написа:Много е просто какво е придобил ,НА си е напълно редовен -1/2 ид. част от терена /двора/ и съответната къща /постройка/,нищо друго не е придобил.
Ами добре ... то и аз така мисля ... но явно по този начин изписвани НА будят съмнения .... дали не е придобил само 1/2 от къщата
Цялата къща е придобита ,казано е в едно с построената ...,така се и пишат тоя тертип НА ,вс. си му е наред ,аз не можах да разбера само кво иска делба на двора или разпределяне на ползването му ...и колко кв.м. е тоя двор
- donna
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|