начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Вземане на комисионна от купувача.

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот hugo » 09 Авг 2007, 13:09

Уважаеми Pisana и xektor съжалявам, че приемате нещата толкова лично. Не целя да обидя някого или нечия професия, просто споделих досегашния си опит с някои представители от бранша, които явно се опитваха да осъществят първата си сделка в живота. xektor наистина не съм толкова навътре в българското законодателство и може би наистина разглеждам нещата от етична гледна точка. Готов съм да дам повече пари за добра оферта на продавача, но не и за нескопосано извършена услуга и може би запазвайки твърдоглавието си ще изгубя само аз. Явно ситуацията е такава, че не този, който плаща поръчва музиката и трябва да се съобразяваме с наложените ни от брокерите правила.
Благодаря за отговорите на всички. Успехи..
hugo
Нов потребител

Мнениеот habeo13 » 09 Авг 2007, 13:48

И при мен са минавали много от тези които искат да "прескочат" агенцията. Такива са правилата издадени НСНИ и практикувани от агенциите, консултация срещу комисион. Не може да звъннеш на адвокат по телефона, да те консултира, да работи за теб и после да му кажеш "ти не си ме търсил, аз сам те намерих, нищо не ти дължа".
От правна гледна точка: ако подпишете договор за оглед, за поръчка вие се задължаваш към агенцията само към посочения в договора имот, с изключение-договор с изкл.права. Ако сте подписал такъв, дори е излишно да коментираме темата, вие сте се съгласил на условията на агенцията и се явявате нелоялната страна по този договор.Ако не сте закупил имота, просто развалете договора и се откажете от услугите на агенцията. При мен са влизали хора на които съм показвала само по 1 имот и са купували и си плащат по2-3 хил евро комисион, но това е така защото след дълго следене на пазара, при мен са намерили подходящия имот. Щом са го намерили и са доволни, значи съм свършила табота, щом е така значи трябва да платят. Ако имате подписан договор и ств слючил сделка, бъдете сигурен, че ще ви вземат парите!
habeo13
Нов потребител

Мнениеот iata » 09 Авг 2007, 13:52

човекът питаше защо да плаща щом няма договор с агенцията и не й е ползвал услугите, ама нейсе.
iata
Потребител

Мнениеот aleks84 » 09 Авг 2007, 18:03

habeo13 написа:...При мен са влизали хора на които съм показвала само по 1 имот и са купували и си плащат по2-3 хил евро комисион, но това е така защото след дълго следене на пазара, при мен са намерили подходящия имот. Щом са го намерили и са доволни, значи съм свършила табота, щом е така значи трябва да платят!...

Хо - хо - хо, ще ме заболи хо - хо - хобота от смях! Значи, щом някой е харесал имот, който по чиста случайност минава през Вашата агенция, Ви дължи 2 - 3 хиляди евро, така ли?!? ОК, ако вършите някаква работа и ако носите някаква отговорност, нека получите комисионна, но, моля Ви, в по - адекватни размери! А иначе всеки може да си свали стандартна бланка на договор за покупко – продажба и да си набави останалите хартийки, нали затова повечето брокери нямат нищо общо с правото, щастие е, ако имат дори висше.

habeo13 написа:Ако имате подписан договор и ств слючил сделка, бъдете сигурен, че ще ви вземат парите!

Аз пък не бих бил толкова сигурен.
aleks84
Потребител

Мнениеот aleks84 » 09 Авг 2007, 18:15

Впрочем, xektor, какво стана с, цитирам: Споразумение за откупуване право на недостъпност до близките? Не обичам да съм груб, ама и ти, ако си брокер и консултираш срещу 2/3 хиляди, не знам .... :shock: :lol:
aleks84
Потребител

вземане на комисионна от купувача

Мнениеот sonny » 09 Авг 2007, 18:49

:roll: "Две-три хиляди евро " - че какво , джанъм , толкова й работите на сделката ? Да не би да сте собственици и цял живот да сте мизерствали за да изплатите едно жилище, или пък сте учили нещо различно от "университета на живота" ? Или кашите , които бъркате със сделките с недвижимости и "консултациите " ви нанасят малко вреди?Нямало изнудване!Който не им е ял попарата може даже да ми говори ,че не е проблем тайничко да подадеш визитка или бележка на другата страна в сделката,пък после да си осъществиш мирно и тихо сделката и какво ли още не.
Да не би да има нещо редно в това брокерът да задържи капарото уж до изповядване на сделката?И само това ли ?
sonny
Младши потребител

Мнениеот xektor » 10 Авг 2007, 02:28

aleks84 написа:Впрочем, xektor, какво стана с, цитирам: Споразумение за откупуване право на недостъпност до близките? Не обичам да съм груб, ама и ти, ако си брокер и консултираш срещу 2/3 хиляди, не знам .... :shock: :lol:

Не, не си ни най-малко груб - злобничък ми се виждаш... :lol:
Като как тъй ни в клин - ни в ръкав вкара тема в която съм се опитал да сондирам мнение и да помогна на мой приятел в изключително тежък момент. Защо бе нужен този емотикон, изразяващ шок, ако и аз съм брокер и "консултирам срещу 2-3 хиляди"?!!
Когато имаш идеи за решаване на даден проблем, но не знаеш имат ли те някаква правно издържана рамка, не е ли най-нормалното да се допиташ до професионалистите в бранша?!!
Та ще ти отговоря на въпросите:
"Споразумение за откупуване право на недостъпност до близките" - майката на приятеля ми почина само седмица, след като помолих тук за помощ :cry:.
Брат му (бившия затворник) като че ли нещо се пречупи след смъртта на майка си, замина в чужбина и засега не създава проблеми!
Би могло да се каже, че съм брокер... :lol:
Банков посредник съм. Да - получавам за "консултация" подобни хонорари от различни банки, получавам хонорари за "консултация" и от клиенти. Банките със сигурност са доволни. Клиентите - щом се връщат отново за "консултация" и си плащат, без да ме прескачат, отивайки направо в банката - явно също не са недоволни...
Не мога да разбера само какъв е проблема - след като всички ние сме "на една софра" - и брокерите и банковите посредници и адвокатите - сме комисионери?!! Всички много добре знаем как си вадим хляба. И всички се дразним от тарикатите...
xektor
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 10 Авг 2007, 12:00

xektor написа:... Не мога да разбера само какъв е проблема - след като всички ние сме "на една софра" - и брокерите и банковите посредници и адвокатите - сме комисионери?!! Всички много добре знаем как си вадим хляба. И всички се дразним от тарикатите...

Ще ти кажа какъв е за мен проблемът. Хайде, не всички агенции, но голяма част, са окупирали една пазарна ниша, където явно няма нужда от толкова посредници. И понеже хлябът не стига, деца, поддържа нереално високи цени за некачествената услуга, която предлага и дори бих казал натрапва, като злоупотребява с незнанието, доверието, желанието, а понякога и нуждата на хората, решили да продадат или купят жилище. И за да не съм голословен, ще запитам (риторично), смяташ ли, че е нормално нотариусът, който изповядва сделката (който със сигурност има нужното образование, опит, дейността му е правно регламентирана и носи отговорност), да взима по - малка такса от един неквалифициран посредник, с неясни задължения срещу огромна цена? Според мен посредническите договори дори са нищожни, заради противоречие на добрите нрави, тъй като насрещните престации са фрапантно нееквивалентни. 2,5/3% върху продажната цена е огромна сума. Смешно е, че дори местния данък е по - нисък от комисионната на агенция.

Съжалявам за майката на твоя приятел. Просто когато човек има сериозен проблем трябва да търси специалист, а не познат със смели идеи. Това е. Хайде, мир!
aleks84
Потребител

Мнениеот DEKAH » 11 Авг 2007, 17:53

Аз лично нямам НИЩО против брокерите, но напоследък просто взеха да прекаляват с тия проценти.

Във фирми за недвижими имоти масово започнаха да привличат юристи на заплати по 2000 лв, защото не искат да плащат на адвокати за сделките. Един адвокат им взима от 200-600 лв. на нот. акт (включително и с подготовка на цялата документация), а така за 2000 лв. си имаш човек, който минава по 20 сделки на месец. Иначе в Бургас има фирми, които си взимат от 2-4% от купувача и продавача и то за КАКВО?

Да взема да си отворя и аз една фирмичка... ей-така м/у другото. И без това през мен минават доста сделки.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот amarket » 11 Авг 2007, 18:10

Сама се убедих, че по-голямата част от т.нар "брокери" нямат необходимите познания ( по-голямата част дали имат и средно образование) и работата им по една сделка не отговаря на исканата комисионна ( ако изобщо може да се нарече работа). Освен това пак т.нар договори за посредничество са в пълно нарушение правата на потребителите. Хора, осъзнайте се!!!
Съвсем по друг начин стоят нещата с адвокатите. Все пак тези хора са "търкали скамейката с години. Няма база за сравнение!
amarket
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 15 Авг 2007, 18:15

DEKAH написа:Аз лично нямам НИЩО против брокерите, но напоследък просто взеха да прекаляват с тия проценти.

Във фирми за недвижими имоти масово започнаха да привличат юристи на заплати по 2000 лв, защото не искат да плащат на адвокати за сделките. Един адвокат им взима от 200-600 лв. на нот. акт (включително и с подготовка на цялата документация), а така за 2000 лв. си имаш човек, който минава по 20 сделки на месец. Иначе в Бургас има фирми, които си взимат от 2-4% от купувача и продавача и то за КАКВО?

Да взема да си отворя и аз една фирмичка... ей-така м/у другото. И без това през мен минават доста сделки.

А вие замислихте ли си колко работа ще свърши този юрист ако мине 20 сделки за 1 месец.И 2000лева са малко за заплата, защото има същото образование като това на адвоката, само че работи за 1клиент-фирмата, ковто гое наела.И заедно със тези сделки върши на собственика 1 куп секретарска и преводаческа работа.Задължително е и да владее английски език.Така че не виждам какво лошо има в заплатата му.А да не говорим,че в цитирания по-горе регион(извън Бургас) има нотариуси монополисти, които работят само с едни адвокат(предимно роднина), който им подготвя документите и така се получава затворен кръг.Е, тогава защо юрисконсултите или адвокати на въпросните фирми да не получат своето възнаграждение наместо монополиста. Иначе по въпроса за брокерите съм абсолютно съгласна-взимат ненормално висока комисионна.На пъ са да станат едни от най-богатите хора в БГ, а някои вече са.
zzzzz
Потребител

Мнениеот hugo » 07 Окт 2007, 00:40

При мен са влизали хора на които съм показвала само по 1 имот и са купували и си плащат по2-3 хил евро комисион, но това е така защото след дълго следене на пазара, при мен са намерили подходящия имот.

Хаха чакайте, че ще умра от смях вече с тая пошла система и ще взема да разровя една стара рана. Взимаш парата викаш, защото предлагаш най-подходящия имот за мен? Хаха. Присъствах на следната нелепа ситуация. Отидох да гледам един апартамент и се засекох с още 2 различни брокера със своите клиенти там. От разговора се стигна до ситуацията: "Който изтичка най-бързо да донесе капарото взима апартамента!!!"
Та само не разбрах какво точно прави МОЯ брокер за МЕН за да си заслужи парите. Споко не се хабете да отговаряте, защото и без това няма да мина да чета отговорите, а и след като МОЯ БРОКЕР 4 месеца "си скъсва г*за" да ми намери подходящия апартамент за мен, а аз хич не съм направил 10000 телефонни разговора и си организирах повече огледи от него се отказвам и мисля да си построя къща.
Е все пак ще си спестя комисионната щото си взимам парцела директно от една мила стара женица.
И да си хапнете добре с моите 2-3 хиляди евро :wink:
hugo
Нов потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси