- Дата и час: 05 Дек 2024, 06:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колебания преди сключване на договор за дарение на имот!
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Колебания преди сключване на договор за дарение на имот!
Здравейте!Моля за съвет относно моя проблем!В момента кандитатствам за кредит.Необходима ми е сума,за наплащане на дял на апартамент.Става въпрос за апартамента на родителите ми.Със съпруга ми искаме да наплатим половината сума от цената на апартамента на моята сестра така,че той да остане наша собственост.Понеже нямаме възможност в момента да го прехвърлим директно на наше име,поради високите такси за издаване на нотариален акт,се решихме на по-ефтиния вариант,прехвърляне чрез дарение.Родителите ми няма да изявяват претенции относно гледане и издръжка.Притесненията ми са относно:Дали е възможно след смърта на родителите ми сестра ми да започне да предявява нови претенций за апартамента.Трябва ли да подпишем някакъв предварителен договор,че с изплащането на половината ми дял той е моя собственост.
- Dia_t
- Нов потребител
Не мога да разбера защо хората смятат,че това е не форум за обмяна на мнения между колеги,а е безплатна юридическа консултация.Тяхно право е да си мислят,каквото искат.Наше право е да не отговаряме на такива въпроси.Чудно ми е само едно-защо се сърдят,тогава когато не им се отговаря.
Уважаеми дами и господа!
Всеки случай е сам за себе си.Каквото и колкото да пишете,винаги остава нещо важно,което не сте посочили.И точно това нещо може да реши случая.
Затова,вместо да се регистрирате в този форум,отидете при адвокат.Срещу съответното заплащане, ще получите разрешение на проблема си.Възможно е и да не ви хареса отговора и да се разминава с вашите очаквания,но затова няма да е виновен колегата.Просто случаят е такъв и законът повелява това.
Уважаеми дами и господа!
Всеки случай е сам за себе си.Каквото и колкото да пишете,винаги остава нещо важно,което не сте посочили.И точно това нещо може да реши случая.
Затова,вместо да се регистрирате в този форум,отидете при адвокат.Срещу съответното заплащане, ще получите разрешение на проблема си.Възможно е и да не ви хареса отговора и да се разминава с вашите очаквания,но затова няма да е виновен колегата.Просто случаят е такъв и законът повелява това.
- vanvan
- Младши потребител
В никакъв случай не прехвърляйте имота чрез дарение!
Предварителният договор, за който говорите, е нищожен!
По-добре чрез договор за гледане и издръжка на родителите Ви (това не е дарение), а най-добре- чиста продажба
Не се скъпете за нотариален акт и адвокат сега
В противен случай е възможно един ден да дадете много повече пари за съдебни дела, предизвикани само от Вашата ненавременна пестеливост и необмислени постъпки
Това е
Предварителният договор, за който говорите, е нищожен!
По-добре чрез договор за гледане и издръжка на родителите Ви (това не е дарение), а най-добре- чиста продажба
Не се скъпете за нотариален акт и адвокат сега
В противен случай е възможно един ден да дадете много повече пари за съдебни дела, предизвикани само от Вашата ненавременна пестеливост и необмислени постъпки
Това е
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Да , ама не!
Ако е чрез продажба, съпругът Ви става съсобственик на апартамента.
А тези пари на кой ще ги наплащате ? На родителите си или на сестра си?
Нещо май се опитвате да си делите неоткрито наследство , което законът не разрешава. Внимавайте, какво точно правитеи най-добре се консултирайте с адвокат.
А иначе , ако родителите Ви го дарят, сестра Ви съвсем резонно ще има претенции
А тези пари на кой ще ги наплащате ? На родителите си или на сестра си?
Нещо май се опитвате да си делите неоткрито наследство , което законът не разрешава. Внимавайте, какво точно правитеи най-добре се консултирайте с адвокат.
А иначе , ако родителите Ви го дарят, сестра Ви съвсем резонно ще има претенции
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Да , ама не!
Питащата е писала:
Dia_t написа:Със съпруга ми искаме да наплатим половината сума от цената на апартамента на моята сестра така,че той да остане наша собственост.
Така че становището ми е съобразено с конкретното желание на питащата, както е и редно. Не е поставян въпрос за СИО.
А при адвокат непременно трябва да се отиде.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
"Трябва ли да подпишем някакъв предварителен договор,че с изплащането на половината ми дял той е моя собственост."
Т.е. не е толкова ясно дали искат да направят съпруга собственик. Освен това искат да спестят чрез дарението такси/кой знае защо си мислят ,че то няма да е под формата на нотариален акт/, а такива се пестят когато прехвърляш по права линия, а не на зет си.
Т.е. не е толкова ясно дали искат да направят съпруга собственик. Освен това искат да спестят чрез дарението такси/кой знае защо си мислят ,че то няма да е под формата на нотариален акт/, а такива се пестят когато прехвърляш по права линия, а не на зет си.
- sunrise
- Активен потребител
Dia T явно сте се консултирали с адвокат но нищо не сте разбрали от говореното.
Във въпроса сте написали дарение пък после грижи и издръжка, няма логика.
не може да получите отговор на въпрос който не е ясен и на Вас.
Дарението не е по-евтино а напротив е по-скъпата сделка-проверете при нотариус и ще видите че съм прав, защото местната такса е 5 % а на продажбата е 2 %. само дарение между братя и сестри е по-едтино а разбирам, че не е това хипотезата.
Пък ако сделката гледане на тези хора не вярвайте, че няма да предявят правта си.
Премислете добре случая и плюсовете и минусите с комптенетен адвокат, а тук във форума никой не може да Ви отговори без да види всички документи и това което искате като резултат.
Във въпроса сте написали дарение пък после грижи и издръжка, няма логика.
не може да получите отговор на въпрос който не е ясен и на Вас.
Дарението не е по-евтино а напротив е по-скъпата сделка-проверете при нотариус и ще видите че съм прав, защото местната такса е 5 % а на продажбата е 2 %. само дарение между братя и сестри е по-едтино а разбирам, че не е това хипотезата.
Пък ако сделката гледане на тези хора не вярвайте, че няма да предявят правта си.
Премислете добре случая и плюсовете и минусите с комптенетен адвокат, а тук във форума никой не може да Ви отговори без да види всички документи и това което искате като резултат.
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте!
Моето мнение по Вашия въпрос е следното:
Не бих Ви посъветвала да прибягвате до подобни симулативни сделки(дарение прикриващо продажба),защото законът не ги толерира и точно по тази причина е предвидена възможност за оспорване на дарение от наследник. Дарението е безвъзмездна сделка и поради тази причина е най- слабо правно защитена. Най-добре ще бъде да си изповядате сделката като покупко-продажба,защото опитвайки се да заобиколите таксите по-късно не може да разчитате и на законова сигурност.
Моето мнение по Вашия въпрос е следното:
Не бих Ви посъветвала да прибягвате до подобни симулативни сделки(дарение прикриващо продажба),защото законът не ги толерира и точно по тази причина е предвидена възможност за оспорване на дарение от наследник. Дарението е безвъзмездна сделка и поради тази причина е най- слабо правно защитена. Най-добре ще бъде да си изповядате сделката като покупко-продажба,защото опитвайки се да заобиколите таксите по-късно не може да разчитате и на законова сигурност.
- MARSI
- Младши потребител
Здравейте! Пак съм аз! Толкова се отплеснах да Ви давам съвети, че забравих да отговоря на конкретните Ви въпроси. Отговорът ми е следния:
1.Сестра Ви в качеството си на наследник след смъртта на родителите Ви може да оспорва дарението,тъй като то е безвъзмездна сделка и тя има запазена част върху наследството.
2.Предварителен договор между вас за отказ от наследство от нейна страна е нищожен(не произвежда правно действие), защото противоречи на закона.(законът не допуска делба или отказ от неоткрито наследство, а наследството се открива със смъртта на наследодателя-родителите Ви)
1.Сестра Ви в качеството си на наследник след смъртта на родителите Ви може да оспорва дарението,тъй като то е безвъзмездна сделка и тя има запазена част върху наследството.
2.Предварителен договор между вас за отказ от наследство от нейна страна е нищожен(не произвежда правно действие), защото противоречи на закона.(законът не допуска делба или отказ от неоткрито наследство, а наследството се открива със смъртта на наследодателя-родителите Ви)
- MARSI
- Младши потребител
Мисля, че може да уредите отношенията си с делба, извършена от наследодателя приживе по реда на чл. 77, 78 от ЗН, но ви трябва задължителна консултация с адвокат!!!
- helene
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|