В-к "Стандарт", 24.02.2005 г.
"БТК пак вдига цените от 1 април
По 13,2 ст. вече ще се плаща за всяко вдигане на слушалката
Само 10 месеца след последното увеличение на тарифите БТК отново вдига цените от 1 април. Селищните разговори поскъпват с 21,1%, обяви главния търговски директор на частната компания Тони Робинсън. Вече няма да има импулси, а разговорите ще се отчитат по време. За всяко успешно свързване при градски и междуселищен разговор абонатите ще броят по 13,2 ст. с ДДС. Отделно от това ще се таксуват и изговорените минути. Те ще струват по 1,5 ст. без ДДС за градските разговори през деня. Така за 4 минути на слушалката абонатът трябва да плати общо 20,4 ст. с ДДС. За сравнение сега 1 импулс включва 4 минути и струва 10,8 ст. с ДДС. Това означава, че от 1 април за същия разговор ще се плаща двойно. По данни на БТК средната продължителност на разговорите е 2-3 минути. Обажданията в часовете от 21 до 7, през уикендите и в празнични дни ще са безплатни, съобщиха още от компанията. Но за всяко свързване пак ще се плаща първоначалната такса от 13,2 ст. Сега в тези дни и часове 1 импулс от 10,8 ст. с ДДС се отброява на 9 минути. Излиза, че абонатите ще имат сметка само ако говорят повече от 10 минути, стига да има какво да си кажат. Новият начин на тарифиране ще засегне 66% от абонатите, а до края на годината и 80 на сто. От 1 април ще се вдигне на 12,60 лв. абонаментът за хората в селища с под 10 хил. поста. При такава такса хората ще получават 40 безплатни минути за градски разговори. Междуградските и международните обаждания поевтиняват съответно с 19 и 14 на сто.
Виктория Илкова"
Честито на всички печеливши.
ПП Мислите ли, че има законов начин да се спрат своеволията на монополиста БТК и как? Аз лично се насочих към разпоредбата на ЗЗД относно договорите под общи условия, но е възможно да има и други специални норми...
- Дата и час: 04 Дек 2024, 10:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Първоаприлска шега от БТК
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Първоаприлска шега от БТК
Аз съм от облагодетелстваните /включихме се в новогодишната промоция/, но темата е интересна, според мен, от правна гледна точка.
От фактическа страна станахме много таксувани от много монополисти и най лошото че това е чист български модел. Имам предвид такса мощност на топлофикация, таксата за ВиК, аб. такса за тел. сега и такса за вдигнат телефон. Като ни въведат и такса за ел.енергията ще бъдем още по-печеливши. Такса смет не я обсъждам - тя е определена от местната власт, т.е общинския монополист.
Дано се включат колеги с опит по Закон за защита на потребителите и по Закона за конкуренцията. Вероятно там може да има някакъв правен способ за разрешаване на проблема. А какви са условията на договора между Държавата и БТК ??? С оглед активната легитимация на субектите, които биха могли да атакуват едно такова решение на БТК произтичат доста въпроси...
От фактическа страна станахме много таксувани от много монополисти и най лошото че това е чист български модел. Имам предвид такса мощност на топлофикация, таксата за ВиК, аб. такса за тел. сега и такса за вдигнат телефон. Като ни въведат и такса за ел.енергията ще бъдем още по-печеливши. Такса смет не я обсъждам - тя е определена от местната власт, т.е общинския монополист.
Дано се включат колеги с опит по Закон за защита на потребителите и по Закона за конкуренцията. Вероятно там може да има някакъв правен способ за разрешаване на проблема. А какви са условията на договора между Държавата и БТК ??? С оглед активната легитимация на субектите, които биха могли да атакуват едно такова решение на БТК произтичат доста въпроси...
- Moron
И каква излиза тя, по мобилния ми е много по-добре да звъня, защото:
- таксата ми е 12 лв. (толкова ми е и за БТК мисля) без ДДС;
- цената на минута разговор ми е :
0,05 ст. в група (а аз най-много разговори в група правя)
0,20 ст. в мрежата на ГлоБул
0,39 ст. БТК, МТел...
+ 10% отстъпка лоялен клиент
+ безплатна разпечатка за всички разговори и тн...
Почвам да си мисля да закрия домашния (в кръга на шегата).
- таксата ми е 12 лв. (толкова ми е и за БТК мисля) без ДДС;
- цената на минута разговор ми е :
0,05 ст. в група (а аз най-много разговори в група правя)
0,20 ст. в мрежата на ГлоБул
0,39 ст. БТК, МТел...
+ 10% отстъпка лоялен клиент
+ безплатна разпечатка за всички разговори и тн...
Почвам да си мисля да закрия домашния (в кръга на шегата).
- Гери
това 0,05ст. или 0,05лв. да го разбираме? много изгодно,ако е наистина ст.:-))))
- mimmkka
Е, колеги, как мислите чл. 16, ал.3 от ЗЗД ще намери ли приложение тук?
"Чл.16. (1) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) Когато предложението включва общи условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на общите условия.
(2) При несъответствие между вписани уговорки и уговорки в общите условия имат сила първите, макар и вторите да не са заличени.
(3) При договори с продължително изпълнение изменяването или заменяването на общите условия има сила за насрещната страна по заварен договор само ако й е било съобщено и ако тя не е заявила в дадения й писмено достатъчен срок, че го отхвърля."
"Чл.16. (1) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) Когато предложението включва общи условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на общите условия.
(2) При несъответствие между вписани уговорки и уговорки в общите условия имат сила първите, макар и вторите да не са заличени.
(3) При договори с продължително изпълнение изменяването или заменяването на общите условия има сила за насрещната страна по заварен договор само ако й е било съобщено и ако тя не е заявила в дадения й писмено достатъчен срок, че го отхвърля."
- tamo
Ето ги и малка извадка от въпросните общи условия:
Раздел VI
ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
42. БТК по своя инициатива или по предложение на абонатите може да прави изменения в тези Общи условия, които се налагат по основателни причини. Промените се съгласуват с ДКД и влизат в сила един месец след публикуването им в централен всекидневник.
42.1. Изменения и допълнения на договорите се правят по взаимно съгласие на страните.
Раздел VI
ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
42. БТК по своя инициатива или по предложение на абонатите може да прави изменения в тези Общи условия, които се налагат по основателни причини. Промените се съгласуват с ДКД и влизат в сила един месец след публикуването им в централен всекидневник.
42.1. Изменения и допълнения на договорите се правят по взаимно съгласие на страните.
- tamo
Що не се пробваш да го приложиш????????? Или по-скоро да накараш ония да го приложат:)))) Ако стане, свирни:)))
- bateto
може линякой да ми каже дали снабдителите ште останат на работа в БТК т.к до сега нямат оште договори и карат на старите
- jgg
Шега не шега това е положението! Мога да кажа твърдо /и пред голяма аудитория разбира се/, че БГ не е правова държава и нищо общо няма с това понятие.
- 4о4о
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|