начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Видът на форума

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Видът на форума

Мнениеот Пионерче » 09 Яну 2005, 12:54

Ох, тоя вид на форума ми е страшно объркан.

Става дума за това, че при дървовидното подреждане на въпроси и отговори се формират различни сепаренца от говорещи по дадена тема и в крайна сметка дискусия не се провежда.
Ето, аз например ползвам плоския изглед на форум. И какво се получава? Като дам отговор, той не отива при този, на който съм го дал.
Според мен смисълът на форума е общо разискване, а при дървовидната подредба то не се получава.

Та, предложението ми е за смяна на вида на форума, на интерфейса му.
Пионерче

Re: Видът на форума

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 12:49

При дървовидния изглед освен времето на публикуване има информация в отговор на кого е постинга, а при плоския изглед - подреждането е само по хронологичен ред, ако имате конкретни предложения - добре, но по-голямата част от форумите са организирани така!?!
Вида на форума не е причина за така наречените от вас сепаренца а развитието на самата дискусия - всеки е свободен да дискутира с този и само с този с когото желае и има желание от другата страна, това не може да се промени по начина по който предлагате.
Честно казано когато отворя някоя дискусия има хора с които ми е приятно и смятам за полезно да дискутирам и други, с които считам дискусията за загуба на време. Е като си разменим по 3-4 реплики с един човек, а други двама трима дискутират в друга посока, какъв проблем виждате в това? Така става и в реалния живот.
Това което може да се направи е плоския изглед също да е подреден първо според систематичното му място като отговор, а после хронологично.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Пионерче » 11 Яну 2005, 21:19

Ще помисля по принцип за предложение.

Ще повмисля и върху това: "Това което може да се направи е плоския изглед също да е подреден първо според систематичното му място като отговор, а после хронологично."
Пионерче

Мнениеот Пионерче » 12 Яну 2005, 19:13

Целта на обсъждането в топика, според мен, е да се достигне до общоприемлива позиция или поне до ясно разграничаване на концепции. В такъв случай систематиката е необходима, но това не трябва да води до сепаратизъм. Защото обикновено "клоните" не се разклоняват по обективен критерий, какъвто е поддържаната теза.

Това, дали ви харесва да говорите с някой колега или друг потребител, предполагам, се основава на начина на водене на разговора. Затова в повечето форуми има модератори, които санкционират обидите, "забиването" на разговора и др. под. Повторенията на мненията пък следва да се избягват чрез анкети. Въобще, не споделям мнението, че този е най-често употребявания вид форуми.

Видът на форума би бил по приятен и комфортен, ако допускаше хиперлинкове, анкети, форматиране на текста и др.

И малко встрани от темата: Заглавията на дискусиите са подредени по форуми "Взаимопомощ", Законопроекти" и т.н. Реално обаче дискусиите не съответстват на заглавията на форумите, понеже авторите им не ги позиционират правилно. Не съм видяло да има Правила на форума. Ако имаше модератори, те биха могли да се погрижат и за правилното разпределение на темите между форумите. Освен това самата система на форумите би могла да се подреди по изчерпателно, като се наблегне на правните отрасли. Разбира се, ще се вземе позитивното от сега.
Пионерче

Мнениеот Anastassia Terzieva » 12 Яну 2005, 20:22

Както знаете добрите идеи винаги са повече от наличните ресурси за осъществяването им.
Честно казано ползвам форума безплатно и съм доволна че го има, защото адвокатстването е самотно занимание, а тук могат да се обменят мнения с колеги, които иначе трудно можеш да срещнеш на живо - те са от цяла България. Но дори да съм видяла някой недостатъци, не считам че съм в положение да критикувам, ако не съм готова да предложа средства, с които идеите ми да бъдат осъществени. Има значение и как представяте идеите си - ако ги бяхте изпратили като предложение до екипа на Лекс - добре, но публикувани по този начин звучат по-скоро като критика.
Ако харесвате ЛЕКС и искате да се развива по-бързо и ефективно можете да учредите една фондация в негова подкрепа и да събирате средства за развитието му. Или да създадете едно лекс общество с членски внос и т.н. и т.н. и да съдействате с лични усилия за развитието на ЛЕКС и осъществяването на вашите идеи за подобряването му,които бъдат одобрени.
Нищо лично - само отбелязвам, че в интернет всичко е създадено в резултат на високоплатен труд на програмисти и дизайнери и всяка промяна и усъвършенстване струва пари, което се забравя понякога от тези, които ползват готовите продукти безплатно до такава степен, че започват да критикуват и недоволстват сякаш те лично плащат заплати на модераторите.
И едно уточнение, за да не стават недоразумения - това е лично мое мнение.
Anastassia Terzieva

Мнениеот Пионерче » 13 Яну 2005, 14:23

Опитвам се да ви разбирам......
И все пак, всеки може да си направи форум, защото има и freeware, модерирането може да се извършва на доброволен принцип (сега хич го няма)...

Лекс общество може да съществува и съвсем неформално. Горе-долу и затова постнах мнението си - защото исках да видя, дали не е само мое, какво смятат другите (не че се проявава особен интерес, но прасетата не ни дразни кочината...). Разбира се, че следваща стъпка може да е пращане на идеите до админите. Още повече, че щом Лекс са решили да имат форум, значи би следвало да направят така, че да има смисъл от него, да е качествен, защото е от притегателните точки в сайта. Всъщност моя грешка е, че още не знам, кои са Лекс.

Благодаря за мнението!

А, че е критика, критика е, но, надявам се, градивна.....
Пионерче

Мнениеот web » 13 Яну 2005, 15:26

Здравейте,

Подобни нишки са особено полезни за екипа на LEX.BG – така можем да получим яснота за потребностите и желанията на нашите потребители. Ето защо, всяко ваше предложение за подобряване функционалността на системата ще бъде внимателно разгледано и съобразно техническите ни възможности приложено на практика.
Споделяйте вашето мнение, за да направим сайта такъв, какъвто го искате и такъв, какъвто ви е най-полезен.
Благодаря на всички, които ще си кажат препоръките!
web

Мнениеот Пионерче » 22 Яну 2005, 01:39

Радвам се, разбира се, че Ви харесва идеята, затова ще се опитам да я развия. Съжалявам, обаче, че колегите не проявяват интерес; моля ги да споделят мнението си (дори и отрицателно). Тук искам да напиша, какви раздели според мен трябва да има форума. Разбира се, времето и предложенията ще покажат, дали това е вярната подредба; тя в никакъв случай не е вечна. Мога да дам и аргументировка, ако нещо е неясно.

Според мен структурата на форума трябва да се основава особено на принципа на правните отрасли. Предложението ми е съобразено с настоящата подредба и най-вече мнозинството от темите, които се обсъждат. Проектозаконите и новоприетите нормативни актове може да се обсъждат в съответните отрасловите форуми.Смятам, че така дори без силна проява на модераторите, дискусиите ще вървят по-успешно. Мисля, че ще е практично темите, за които се установи, че са често задавани и към тях се проявява интерес, да се обявят като важни теми (pinned).
За да няма терминологични недоразумения, ето кое как наричам, поне тук: Тема или топик е отделен разговор; група от теми с близка насоченост образуват форум; няколко форума са група форуми, борд; а сбора от всички форуми се нарича обобщено Форума на Лекс.

Раздели във Форума на Лекс
І. (група форуми) За самия форум/ Метафорум
1. (форум) Правила и предложения
(подзаглавие) Преди да пишете във форумите, прочетете правилата! Ако имате идеи, пишете тук!
2. (форум) Проблеми
(подзаглавие) Ако имате каквито и да е проблеми с участието си във форумите, моля пишете!

ІІ. (група форуми) Гражданска и наказателна практика по отрасли
1. (форум) Вещно и семейно право
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате вещноправни казуси, както и въпроси свързани с семейни отношения, имоти, собственост и наследство.
2. (форум) Търговско право
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате търговскоправни казуси, както и въпроси свързани с застраховки, облигации, дружества, несъстоятелност, приватизация, конкуренция.
3. (форум) Финансово право
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате финансовоправни казуси, както и въпроси свързани с банки, валута, данъци и мита.
4. (форум) Авторство и комуникации
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате както въпроси на интелектуалната собственост, така и съобщенията и медиите.
5. (форум) Международно право
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате международни публично- и частноправни казуси, както и въпроси свързани с европейската интеграция и морското право.
6. (форум) Процес и изпълнение
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате процесуални казуси, както и въпроси свързани с изпълнение на съдебни решения, екзекватура, екстрадиция.
7. (форум) Други
(обяснително подзаглавие) Новини. Конституционно право. Метаюридически качества на правото. А така също и всичко останало, което не е изброено под другите форуми.

ІІІ. (група форуми) СИСТЕМАТА
1. (форум) Съдилища
2. (форум) Арбитраж
3. (форум) Адвокати и юрисконсулти
4. (форум) Прокуратура и следствие
5. (форум) МВР
6. (форум) Нотариуси и съдия изпълнители
7. (форум) Образование.

ІV. (група форуми) Юристите (не) са хора
1. (форум) Хобита и развлечение
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате музика, филми, софтуер, картини, книги, спорт.
2. (форум) Общи приказки
(обяснително подзаглавие) Тук можете да обсъждате, каквото Ви душа иска. А можете да кажете и какво не искате.

Ще отбележа, че поне на мен ми се нравят най-много phpBB форумите, които са безплатни и в българската си версия.
Пионерче

Мнениеот sake6080 » 22 Яну 2005, 03:39

Ей, най- сетне един компютърно грамотен юрист :))
Браво Пионерче!!! Подкрепям те изцяло, и за структурата, и за phpBB форумите които са действително доста по- добри , а ги има и безплатно. Остава да се кандидатираш и за модератор.
sake6080
Младши потребител

Мнениеот Пионерче » 22 Яну 2005, 15:01

10х. Не чак толкова грамотно и все още кандидат-юрист. Ако ме искат, навито съм (за модераторствуването).
И все пак всичко зависи от Н.В. Лекс.бг :))
Пионерче

Мнениеот sake6080 » 23 Яну 2005, 03:01

Остава само някой от "Н.В. Лекс.бг " да се сети да го прочете...
sake6080
Младши потребител

Мнениеот TeodoraTS » 24 Яну 2005, 12:14

Абсолютно подрепям пионерчето, форумът наистина е доста неподреден и прилича по-скоро на малка лудница, където всеки пише това, което иска, където си иска. Няколко модератора биха свършили прекрасна работа.
Към анастасия - кви фондации, кви 5 лева???!!!!
TeodoraTS

Мнениеот ivi_t » 24 Яну 2005, 20:22

Вече доста време се опитвам да напиша тема във форума и немога да намеря откъде. Интересувам се към кого да се обърна, за да се свържа със спечелилата конкурса за Нотариуси за район Павликени
ivi_t
Младши потребител

Мнениеот Пионерче » 26 Яну 2005, 20:26

@ sake6080 Все пак малко по-горе имаше реакция от страна на Админите, с главно А

@TeodoraTS Аз също смятам, че модераторите могат да работят на доброволни начала. Мнението на Анастасия обаче, струва ми се, се опираше на личен опит, така че не мисля, че трябва да я съдим строго :))

@ivi_t Сигурна ли сте, че точно оттук искате да си говорите с нотариуската. Чрез форуме се обсъждат неща важни за повече хора.
Иначе, когато искате да създадете нова тема, след като сте прецинили за кой раздел на форума е, кликвате на него и после под хедъра (малко под началото на страницата вляво) пише "нова тема".
Пионерче

Мнениеот sake6080 » 27 Яну 2005, 02:16

Пионерче написа:

> @ sake6080 Все пак малко по-горе имаше реакция от страна на
> Админите, с главно А
>

И след това две седмици реакция като на умряла котка. Това е автопилот с главно А
sake6080
Младши потребител

Мнениеот Пионерче » 31 Яну 2005, 03:54

@ sake6080 Не бъдете лошшшшшшшш :)

Искам да се самокоригирам:

Във втора група форуми да има и форум за Административно право. Освен това самото име на групата да се чете Практика (т.е. думите "гражданско и наказателна", "по отрасли" да отпаднат)

В трета група на детската градина да се обединят 1 и 2 форум в "2. Съд и арбитраж". Мотив: Досега по арбитража съм виждал само 1 тема, т.е. няма смисъл страницата с имената на всички форуми да става досадно дълга. Тогава на първо място отива "Образование". Към МВР може да се добави временно и МП (5. (форум) МВР и МП), за да се покрият въпроси от рода на тези за пробационните служители. Временно, защото бог знае какво ще стане със следствието, което може да доведе до други промени, ама нейсе.

[%sig%]
Пионерче

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 31 Яну 2005, 11:00

Някой си е направил труда все пак този сайт да го има, поддържа го, ползването е безплатно за потребителите (но не и за създателите му, - не съм чула някой български сайт да не е на загуба)
Защо не видях едно "благодаря" или едно "браво" за това... ами ей така от добро възпитание с това да бяхте почнали... преди да критикувате.
Честно казано и аз не бях наясно колко струват тези неща преди да се поинтересувам колко ще ми струва да си поръчам собствен професионален сайт и горещо ви препоръчвам и вие да го направите преди да съветвате.
Ако някой ми дойде на гости у дома и от вратата започне да го критикува, защото видиш ли не е луксозен ... ами да ви кажа бих му показала вратата със съвет първо да създаде какъв да е свой дом преди да си дава мнението за моя...
И аз виждам някои кусури, но след като не мога да помогна с нещо реално, поне не говоря против него.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот sake6080 » 01 Фев 2005, 01:27

Е де! Само изказвам пожелания. Има доста по - удачни безплатни форуми (ама не са юридически) , които се поддържат само от един - двама ентусасти.
sake6080
Младши потребител

Назад към Общи дискусии