начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Гарван-гарвану око не вади...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гарван-гарвану око не вади...

Мнениеот Милко Митев » 19 Дек 2004, 22:06

Комисията за координация работата по борба с корупцията се създава с решение № 77 на Министерски съвет от 11 февруари 2002г. Съгласно приетото решение, за председател на новоучредения орган е избран Министърът на правосъдието Антон Станков, а за негови заместници - министърът на държавната администрация Димитър Калчев и зам.-министъра на правосъдието Марио Димитров. Съгласно възложените с решение № 397 на МС от 10.06.2002г. правомощия, Комисията осъществява координационни, аналитично – информационни и контролни функции в изпълнение на Националната стратегия за противодействие на корупцията и програмата за нейното прилагане. В своята дейност тя анализира и обобщава постъпилата информация от различните държавни институции относно предприетите мерки и действия срещу корупцията и оценява ефективността на постигнатите резултати. Като най-висш междуведомствен орган за противодействие на корупцията, Комисията е оправомощена да прави предложения до МС за приемане на мерки и допълване на Програмата за изпълнение на Националната стратегия за противодействие на корупцията, да дава становища и оказва организационно и методическо съдействие при координацията на проектите, свързани с Програмата, включително и на проектите за финансиране от различни международни организации.

Комисията се отчита в двуседмични оперативни доклади, които се обобщават в годишен отчетен доклад, съдържащ също така анализи и препоръки за подобряване на работата на държавните органи по противодействие на корупцията в страната.

В своята дейност Комисията се подпомага от Секретариат, чиито личен състав се състои от служители на Министерство на правосъдието. Средствата, необходими за осъществяването на дейността на Комисията се осигуряват от бюджета на Министерство на правосъдието.

Поставя се един такъв въпрос за изясняване.Може ле тази Комисия да се пребори с корупцията между съдиите, изразяваща се във взаимната защита, която си оказват при незаконни техни актове, атакувани по безспорен начин. Би трябвало да може....
Милко Митев

Re: Гарван-гарвану око не вади...

Мнениеот Abu Talib » 19 Дек 2004, 22:49

По-моему, тази Комисия трябва да функционира към МП на първо време.Защото оттам тръгват доста от извращенията, обслужващи иначе познатата ни парична корупция.Нарочно я назовавам парична, за да я разгранича от другата-паричната е обикновено онази, предмет на наказателното преследване. Пак по-моему, корупцията означава руптура на нещо установено със закон. Следователно, всяко заобикаляне на закон, независимо от това дали се дават или не пари за несвършено или свършено по нечия поръчка е корупция. Всяко нарушение на закона може да повлече след себе си паричната корупция.Всяко нарушение на закона е корупция, и се явява предпоставка за последващата фаза-паричната корупция.Така си мисля и така въприемам нещата в причинно-следствената си връзка.
Abu Talib

Мнениеот Симеон Ангелов » 24 Дек 2004, 13:27

До

Г-н Д-р ХЕРАЛД КИНДЕРМАН ПОСЛАНИК на ГЕРМАНИЯ в РБ
Посолство на Федерална Република Германия
ул. “Фредерик Жолио Кюри” № 25, 1113 София, E-mail: reg1@sofi.diplo.de

МОЛБА

от АНГЕЛ СИМЕОНОВ АНГЕЛОВ, ЕГН 6407181441 от гр. Свищов, ул. “Бузлуджа” № 13 simeony@bgb.bg

Почитаеми господин КИНДЕРМАН,
Имам честта да Ви приветствувам за приятелската добронамереност по повод Ваше изказване по нашите медии съвсем наскоро. Ставаше въпрос за това, че напълно поддържате становището на господин Д.Пардю, посланикът на САЩ у нас по въпросите на съдебната ни реформа.
Както знаете, преди 10 ноември 1989 г., становищата на СССР или било то на отделните и вождове бяха абсолютно задължителни за медиите и за партийните лидери от онова време.И никой не спореше, че това е намеса в работите на Министерството на Вътрешните ни Работи.
Какво ставаше тогава? Някой критикуваше вътрешните ни работи, пишеше се, но на практика писаното оставаше ей така на вятъра.Дори самият Михаил Горбачов се включи с огромна енергия да критикува отрицателните явления у нас, вземайки от нас идеята за т.нар. преустройство. И какво се получи- както се очакваше, стана по-лошо...?! Не бих сгрешил ако кажа, че подобни намеси са повечето вредни, отколкото полезни. Именно поради тази картина на преобразувания у нас и в цялата постсоциалистическа общност, не мога да не възприема извода, че критиката се оказа без практическо покритие. Вероятно тя е била само за да се издокараме пред света, че вършим демократични промени, като в същото време запазваме непокътнат онзи извор на тоталитаризъм, наречен управляваща партия. Друг извод от ставащото у нас след 10 ноември 1989 г. не мога да приема за вадиден.
Струва ми се, че вашата лична намеса би спомогнала да се избегнат много от отвратителните прояви в нашия икономически, политически и въобще целокупен обществен живот. Не вярвам повече на “другарите “ от СССР, не вярвам повече на “другарите” от БКП/БСП, за които промените бяха с цел да превърнат политическата власт в икономическа, да запазят за себе си “пържолата”, а “кокала” да датат на СДС...
Трябват коренни промени в тази структура на власт у нас-съдебната. По-конкретно, имам предложението да ни съдействувате, щото да не се признава приравняване на дипломите на завършилите полицейската школа у нас-Симеоновската.Как и по какъв начин става това, не знам. Много е вероятно това да са разпореждания на Бюрото на Министреския Съвет, функциониращо през онези 45 тоталитарни години у нас. С учудване посрещам новостите по новия Закон за адвокатурата, където се е въвело изискването за юридическа специалност по отношение на желаещите да станат адвокати.Предвидено е ново пререгистриране на досегашните адвокати и това е смущаващото, защото отново и отново се подават молби от действуващи адвокати, завършили полицейската школа. По-моему, трябва да се отказва записването им в адвакатските колегиите, но това не става. Карат я по инерция. Ето защо, замолвам да сезирате лично господин Траян Марковски – председател на Висшия Адвокатски Съвет за да предложи една нова Наредба за това, да не се регистрират като адвокати незавършилите Юридически Факултет!! Също така може да предложите на Президент Георги Първанов да наложи вето върху този закон, или като отнесете въпроса на вниманието на председателя на Народното ни събрание- проф.д-р Огнян Герджиков.Лично аз и да пиша, знам че няма да има никакъв ефект, освен, че ще ми изпратят едно писмо, в което ще кажат, че са благодарни за това, че съм проявил доверие в институцията Народно Събрание и нищо повече?! Може също така да сезирате премиера да отмени всичките разпореждания на МС от преди, а така също и сегашните, с които се прирявнява дипломата на полиция с тази на редовен юрист. Това е недопустимо за една правова държава, за която претендираме в чл.4, ал.1 от Конституцията ни. По принцип, гражданите са длъжи да спазват конституцията и законите от една страна, а от друга са задължени да спазват също така и решенията на Народното Събрание.За всички нас няма задължението да спазваме правилниците на МС или техните разпореждания, инктрукции и прочее там актове.Така че, не мога да приема някой за редовен адвокат, на когото дипломата му на полиций е приравнена с тази на традиционния юрист чрез акт на Минитерския Съвет!!
Прилагам и моля да приемете в препис личното ми писмо до посланик Д.Пардю, придружено с обратната разписка на препоръчаното ми писмо; 2 бр. статии от вестниците на В.Търново, описани по писмото до г.н Д.Пардю.
Свищов, Четвъртък, 23 Декември 2004 г.
С почитания
Ангел С.Ангелов
Симеон Ангелов

Мнениеот alexander_tonev » 26 Дек 2004, 10:26

За Бога, спомнете си какво е казал Петко Каравелов, когато чужди журналисти го попитали дали са го измъчвали в "Черната джамия"!!! - "В България такива неща няма." Защо Вие не сезирате сам посочените институции?! И защо смятате, че Пардю и еди-кой си ще се заинтересува от Вашите "разкрития" за юридическата професия в България?!
alexander_tonev

Мнениеот Симеон Ангелов » 26 Дек 2004, 12:11

Драги Тонев,
По време на управлението на СДС когато се пишеше до споменатите институции, бяха намерили някакъв общ отговор: Благодарим Ви че имате доверие в в еди кой кого си.Но той по силата на еди какво си не може да разреши Вашия проблем" Изобщо, нагледах се на демагогщинта от страна на сините другари.За червените, на тях отдавна не им вярвам. След Пардю, ми остава само да пиша на Слънцето, както препоръчваше нявга Бай тошо....Колкото до разкритията, все някой трябва да разлае кучетата. Не може да се дава зелена улица на незавършилите Юридически Факултет. Това, че някой с раздпореждане или някаквои там потановленийце е приравнил дипломите, говори само за това, че тоталитаризмът си вилнее ли вилнее и че правова държава ще изградим когато "цъфнат налъмите"-Бай Радой Ралин.
Симеон Ангелов

Мнениеот alexander_tonev » 26 Дек 2004, 14:38

Отново и категорично не мога да приема Вашия подход. Не искам да изразявам никакво неуважение. Но в такава държава като нашата - прохождаща демокрация, незрели стопански отношения, шуро-баджанащина и т-.н. всякакъв род "открития" се правят и ще се правят. Но, какво ще стане, ако при всяко откритие поредният "откривател" (какъвто явно сте Вие) търчи при чуждите дипломати да им хленчи?! Институциите мълчат... Ами структурите на гражданското общество - неправителствени организации, движения, медиите? Вдигайте си гюрултията там, ако обичате. Пишете фейлетони като Алека, щом имате дар (писмено) слово. А тия препратки - до "уважаемия г-н посланик на ФРГ... прилагам писмо с обратна разписка до г-н Пардю" - демек търчим, та на всички чужди дипломати се жалим!!! Според мен, Вашите писма трябва ДА ОТИВАТ В КОШЧЕТО. ВИЕ НЕ СТЕ ГРАЖДАНИН НА ЕС, ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА СЕЗИРАТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВИ ОТ СЪЮЗА. ВАШЕТО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО НА ПЕТИЦИИ СЕ ОТНАСЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО ДО БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ!
И явно не сте разбрали завета на Петко Каравелов - и той се е нагледал на всякакви дивотии при сходна историческа ситуация. Но неговото чувство на лична и национална чест и достойнство е надделяла. ПРИ ВАС НАДДЕЛЯВА ЧУВСТВОТО ЗА НЕЗАДОВОЛЕНО ЛИЧНО СПОКОЙСТВИЕ И УДОБСТВО.
Съветвам Ви да се запознаете с трудовете на великия руски учен Лев Николаевич Гумильов (син на поета-дисидент Николай Гумильов). В неговата скала на "пасионарност" - т.е. енергия на етноса, способността му да оцелява и да се развива - ЖЕЛАНИЕТО ЗА СПОКОЙСТВИЕ И УДОБЕН ЖИВОТ Е НА НУЛЕВАТА СКАЛА!!! А ЖЕРТВЕНОСТТА Е НА НАЙ-ВИСОКАТА! Помислете си и не ми отговаряйте с вестникарски и публицистични клишета!!!!
alexander_tonev

Мнениеот Симеон Ангелов » 29 Дек 2004, 16:00

Драги Тонев,
Не се сърдя, че ме оприличаваш на току-що прохождащ демократ.писнало ми е от извращения. Дали съм европеец, не знам. Но ми се струва, че по-добре сче живели през турско.Бъди жив и здрав и Весели празници.
Симеон Ангелов

Мнениеот sake6080 » 30 Дек 2004, 04:20

Уважаеми Тонев,
след като за 15 години демокрация в БГ-то продължава да си вилнее дива корупция и шуробаджанащина посевместно, аз си правя извод, че тези дето ни управляват хич и не им пука за подобни явления. Така , че защо да си правят труда да отговарят сериозно на г-н Ангелов или пък да предриемат нещо по сигналите до тях? Така, че поддържам Ангелов - като не можем сами да си оправим държавата, да я дадем на концесия на чужденците, с Митниците май се получи добре, а?
sake6080
Младши потребител

Мнениеот младеж » 30 Дек 2004, 10:13

Я , да дадем цялата държава на чужденците на КОНЦЕСИЯ.........:))
младеж

Мнениеот фили » 30 Дек 2004, 10:51

Ангел Симеонов - Абу Талиб - Императоре!!! що не си завършиш най - сетне юридическото образование във Варна?!?! Гарванът, като видял че гори къщата, кацнал настрани и започнал да дава съвети!!!!
фили

Мнениеот Симеон Ангелов » 30 Дек 2004, 15:31

Бъркаш дядовото, бъркаш.Че кой не познава тази скропоговорка у нас? А не е ли точно така, както пише Милко.
Симеон Ангелов

Назад към Общи дискусии