начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

невярна експертиза

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

невярна експертиза

Мнениеот Стефан Баев » 27 Ное 2004, 08:27

Здравейте,
Имам следния проблем. Загубих на първа инстанция дело срещу ветеринарна лекарка, която по некомпетентност ми уби кучето. Разполагам с официални документи, че е употребила лекарство, което не е разрешено за употреба в РБ поне от 1998 г. (оттогава водят регистър), произвеждало се е до 1989 г. със срок на годност 5 години, т.е. годността му отдавна е преминала. Всичко е написано, има подпис и печат от НВМС. Знаех, че вещото лице (естествено ветеринарен лекар) ще се опитва да си защитава колежката, но той стигна до крайности, като заяви, че лекарството е разрешено, може да се използва, произвежда се в България. Като доказателство показа на съда извадка от ветеринарномед. справочник от 1991 г. и веднага поиска да си я прибере обратно, но му отказаха. После разбрах защо: в описанието на лекарството имаше много противоречия между експертизата и въпросния справочник. Съдът взе под внимание показанията на вещото лице и това реши делото. Тъй като се оказа военен, подадох жалба във Военна прокуратура. Те образуваха производство, но в хода на следствието идват трима ветеринарни лекари, казват , че няма грешка в експертизата и сега ВПрокуратура ще прекрати производството. Следователят и прокурорът са наясно, че ветеринарите лъжат, но казват, че няма какво да се направи.Има ли някой идея как се излиза от този омагьосан кръг. Къде да обжалвам прекратяването на производството срещу експерта и бих ли могъл да отнеса въпроса в Страсбург.
Стефан Баев

Re: невярна експертиза

Мнениеот Baev » 08 Дек 2004, 06:47

Преди време повдигнах темата „невярна експертиза” и не получих нито един отговор. Възможно е да не съм изяснил ясно казуса, затова ще го кажа по друг начин.
Вещото лице (ветеринарен лекар) както на експертизата, така и на заседанието изразява неверни твърдения с цел съдът да реши делото в полза на колегата му. Има писменни доказателства за тези противоречия, включително и два официални документа. Не са необходими лекарски познания за да прочетеш документ, където пише, че едно лекарство не е регистрирано и не е разрешено за употреба в България, а това е едно от основните твърдения на вещото лице. Оказва се обаче, че група ветеринарни лекари в един град е по силна от съдебната система в България, щом не се страхуват от закона и си позволяват да дават неверни експертизи. Имам ли основание да подам жалба до Европейския съд?
Baev

Назад към Общи дискусии