начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

свидетелски показания

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свидетелски показания

Мнениеот llilia » 13 Ное 2004, 19:07

колеги, според Вас мога ли със свидетелски показания да установя срока на договор на стойност по-голява от 1 000 лв.?
llilia
Младши потребител

Re: свидетелски показания

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 17:58

не си дала достатъчно инфо

Първо :чл.133 от ГПК Свидетелските показания се допускат във всички случаи, освен ако се касае:
в/ за установяване на обстоятелства, за доказването на които законът изисква писмен акт, както и за установяване на договори на стойност, по-голяма от 1 000 лв., освен ако са сключени между съпрузи или роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до втора степен включително;
В случаите на букви "в", "г", "д", и "е" свидетелски показания се допускат само при изрично съгласие на страните.

Но що се отнася до срок на договор то защо са ти свидетелски показания , в случая виж ЗЗД ,ако в договора не е упоменат срок се прилагат общите разпоредби на ЗЗД и др. закони /не се знае за търговска сделка ли става въпрос или не /, с две думи не знам за какво става дума ,но тоя договор си има предмет , който след като се изпълни е ясно ,че договора ще се прекрати .
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 18:15

Да съгласна съм. Но в случая, поръчаното вече е изработено от друг и ако тръгна на каня и давам подходящ срок на Изпълнителя да изпълни /касае се за договор за изработка/ мога да подадна в лошо положение. Затова мисла че е по-добре Изпълнителя да е в забава вече, а това мога да докажа със свидетели /нямам писмен договор/, а само разписка за дадени пари за изработване.
llilia
Младши потребител

Мнениеот ippon » 14 Ное 2004, 18:25

предмета,цената и срока са задължителни за всеки договор. Та, какъв е този договор ?
ippon
Потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:35

Сумата е над 1000 лв ,тая разписка ще ви послужи за установяването на договорните отношения /не зная какво точно сте записали ,цялата сума или само аванс добре е тая разписка да е по подробна / , а за другото ,че изпълнителя е в забава мисля ,че може да ползвате и свидетели ,но няма да ви е лесно.
Когато няма определен ден за изпълнение, длъжникът изпада в забава, след като бъде поканен от кредитора , а това по мое мнение няма да е толкова лесно и просто за доказване/предполагам,че писмено нямате нищо по тоя въпрос / .
Може би имате шанс вижте чл. 87 ал.2 от ЗЗД

Но имайте предвид ,че според чл.83 от ЗЗД Ако неизпълнението се дължи и на обстоятелства, за които кредиторът е отговорен, съдът може да намали обезщетението или да освободи длъжника от отговорност.
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 18:35

Изработка. Имам само една разписка, в която Изпълнителят удостоварява, че е получил от Възложителя авансово- 2 000 лв. за изработка на реклама.
llilia
Младши потребител

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 18:39

Не съм изготвяла нищо по този казус. Бих родготвила писмен договор, който да урежда отношенията между страните. Зани знаете клиентите идват чак когато нещата се влоша,т преди това гледат да спестят.
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:44

ЛИЦАТА търговцили са , ако са такива освен разписката ,някой да е издал фактура за паричките ,а ако ги е получил кеш и касова бележка трябва да е чукнал и прикрепил към фактурата при условие ,че изпълнителя се дърпа и твърди ,че е изпълнил кажи му че ще уведомиш данъчните
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 18:47

Подписана е като ФЛ.
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:51

ще ти се наложи да доказваш както ти писах по-горе
успех
донна2

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:58

да попитам лицето което представлявате търговец ли е , ако е такъв какво е записано по търговските му книги с две думи тия пари осчетоводени ли са и ако са на кого на физическото лице или на търговеца
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 19:04

Не са осчетоводени. Незнам как възложителя си е позволил да се довери на Изпълнителя. А сетих се- снимал му е личната карта ):
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 20:04

ами не е единствения който действа на сама глава ,а като обърка нещата сам другите са му виновни
донна2

Мнениеот Go60 » 15 Ное 2004, 16:20

Ако все пак имаш дата на разписката, можеш да изпратиш една нот.покана в смисъл: "Отдавна изтече времето, което е обичайно необходимо за изготвянето на рекламата, поради което за мен отпадна интересът от изпълнение. Върни ми парите. Считам договора за развален" И вече със свидетели и вс. други доказателства можеш да установяваш колко време е необходимо за изработването на рекламата.
Go60

Мнениеот llilia » 17 Ное 2004, 16:31

Благодаря за коментарите! Все пак някой има ли практика в този смисъл и по-точто дали мога да установя, че сме се договорили до еди коя си дата Изпълнителят да изпълни, но да го направя със свид. показания. Аз мисля, че няма пречка, т.к з 133 ГПК, пише, че установяването на договори..... не може да стане със свид показания ако стойността е над 1 000лв. Аз ще установя с Разписка съществуването на договора, но неговите клаузи относно срок, качество и др.?????
llilia
Младши потребител

Мнениеот donna » 17 Ное 2004, 16:36

договора за който говориш е неформален договор след като е такъв мисля ,че няма да имаш проблем да доказваш със свидетели
donna
Старши потребител

Назад към Общи дискусии