- Дата и час: 01 Дек 2024, 00:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
rabota v notarialna kantora ili kato advokat
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
rabota v notarialna kantora ili kato advokat
Много се радвам че този форум съществува. Мисля че той е от голяма полза за развитието на българското право. Моят въпрос е малко по - особен. Предстои ми дипломиране в Пловдивския университет и съм пред голямата дилема дали да продължа да работя в една нот. кантора тук, в която работя от една година или да се прибера в родния ми град Бургас и да се впиша като адвокат и да си търся работа като такава. Моето желание е да се развивам и да стана добър юрист, а за тази една година стигнах до извода, че ако продължа да работя в нот. кантора аз няма да бъда юрист в истинския смисъл на думата. Показателен е самия факт, че масово в нот. кантори работят хора, които въобще нямат юридическо образование. Надявам се да ми дадете някакъв съвет от вашия поглед като вече практикуващи юристи. Благодаря ви много предварително!!!!
- studentka
- Младши потребител
Re: rabota v notarialna kantora ili kato advokat
Zdraveite,
Ot sobsven opit iskam nai-iskreno da Vi posavetvam da ne izbarzvate s reshenieto si, zashtoto vse pak sega imate rabota. Zashto sled kato ste natrupali tolkova opit v notarialna kantora ne pomislite da stanete notarius. Ako niamate opit i vrazki shte Vi e mnogo trudno da zapochnete sama kato advokat. Az lichno haresvam poveche advokatskata profesia i ia namiram za mnogo po-interesna, no parvo potarsete kantora i advokati, pri koito da zapochnete i se uchite, inache sam e mnogo trudno, kazvam Vi go ot lichen opit, a i klienti niama i pari sashto, samo mnogo takiva otivat za taksi kato advokat. A i nikoi ne te tarsi i iska, kato si bez opit. No, ako Vi vleche poveche advokatskata profesia ne se otkazvaite....borete se i stanete takava. Jelaia Vi uspeh!!!
Ot sobsven opit iskam nai-iskreno da Vi posavetvam da ne izbarzvate s reshenieto si, zashtoto vse pak sega imate rabota. Zashto sled kato ste natrupali tolkova opit v notarialna kantora ne pomislite da stanete notarius. Ako niamate opit i vrazki shte Vi e mnogo trudno da zapochnete sama kato advokat. Az lichno haresvam poveche advokatskata profesia i ia namiram za mnogo po-interesna, no parvo potarsete kantora i advokati, pri koito da zapochnete i se uchite, inache sam e mnogo trudno, kazvam Vi go ot lichen opit, a i klienti niama i pari sashto, samo mnogo takiva otivat za taksi kato advokat. A i nikoi ne te tarsi i iska, kato si bez opit. No, ako Vi vleche poveche advokatskata profesia ne se otkazvaite....borete se i stanete takava. Jelaia Vi uspeh!!!
- adv.
I dvata patia sa dosta trudni.
V Not. kanotra ste natrupate opit eventualno za v badeste ako reshite da stanete notarius, no tova veche mi se struva pochti nevazmojno. Moje pak kato pomostnik-notarius da se probvate.
Lesno mojete da se vpishete kato advokat, no sama da praktikuvate v nachaloto sasto mi se struva absurdno.
Bez da Vi obvarzva saveta mi - naj-dobre da se vpishete kato advokat i da zapochnete na parvo vreme pri drug advokat ili pak niakade kato usriskonsult. Taka pone ste natrupate poveche opit v sravnenie s kancelarskata rabota v kantora.
Pak v krajna smetka - vsichko s vremeto si!
V Not. kanotra ste natrupate opit eventualno za v badeste ako reshite da stanete notarius, no tova veche mi se struva pochti nevazmojno. Moje pak kato pomostnik-notarius da se probvate.
Lesno mojete da se vpishete kato advokat, no sama da praktikuvate v nachaloto sasto mi se struva absurdno.
Bez da Vi obvarzva saveta mi - naj-dobre da se vpishete kato advokat i da zapochnete na parvo vreme pri drug advokat ili pak niakade kato usriskonsult. Taka pone ste natrupate poveche opit v sravnenie s kancelarskata rabota v kantora.
Pak v krajna smetka - vsichko s vremeto si!
- enika
Много ви благодаря за съветите. Ще продължа да мисля по въпроса, но за сега въпреки големите трудности повече ме влече адвокатската професия.
мисля че това е истинското право.
мисля че това е истинското право.
- studentka
- Младши потребител
Не знам какво влагаш в "истинско право", но трябва да ти кажа, че голяма част от колегите се занимават изключително с разводи и регистрация на фирми. И това ако е истинско право.......
- Диди
Вие поне си имате дилема, за което най-благородно Ви завиждам. Живея в Казанлък, където работа няма дори за опитните адвокати и нотариуси, а какво остава за "зеленчуци" като нас, на които липсват и практика, и познанства. Така че, колегата е прав, като Ви съветва да съхраните настоящата си работа - дори и да не Ви изглежда като "истинско право" , все пак е право. А може би натрупаният опит ще Ви накара да се чувствате на мястото си. По-добре е, отколкото да работите нещо съвсем различно - като мен :(((
- SOS1
Зрдавейте колеги ,
ще изкажа и моето мнение.Млади ми колега , не 4е аз съм много стара / завърших преди три години / ще ви споделя 4е извадих голям късмет да ме вземат в една фирма като юрисконсулт още преди да ми мине стажа и практико-теоритическия изпит и аз се замислям 4е искам нещо по- активно , защото несъмнено има ве4е доста рутина в професията ми , но колото и досадно да зву4и НАЙ- ВАЖЕН Е ОПИТА . Ако си мислите 4е сте натрупали достатърно опит при Нотариуса сте в голяма заблуда . Как ще работите като адвокат като дори не знаете къде / на кое гише да повадете една искова молба / или като нито веднъж не сте видели на практита как мидава едно дело по ГПК / и то от най - класи4еските - развод или едно бързо произвосдтво . А какво ще кажете ако трябва да участвоте в някои по засукан спор/ присъединяване на искове и каво ли още не / .
Моя съвет е да не се подавате на емоции наистина има време / толкова много време имате пред себе си / .Ако искате да практикувате право като адвокат , първо постапете като помощник при някои по- възрастен адвокат / за 1- 2 години наистина ще нау4ите много /. Успех .
ще изкажа и моето мнение.Млади ми колега , не 4е аз съм много стара / завърших преди три години / ще ви споделя 4е извадих голям късмет да ме вземат в една фирма като юрисконсулт още преди да ми мине стажа и практико-теоритическия изпит и аз се замислям 4е искам нещо по- активно , защото несъмнено има ве4е доста рутина в професията ми , но колото и досадно да зву4и НАЙ- ВАЖЕН Е ОПИТА . Ако си мислите 4е сте натрупали достатърно опит при Нотариуса сте в голяма заблуда . Как ще работите като адвокат като дори не знаете къде / на кое гише да повадете една искова молба / или като нито веднъж не сте видели на практита как мидава едно дело по ГПК / и то от най - класи4еските - развод или едно бързо произвосдтво . А какво ще кажете ако трябва да участвоте в някои по засукан спор/ присъединяване на искове и каво ли още не / .
Моя съвет е да не се подавате на емоции наистина има време / толкова много време имате пред себе си / .Ако искате да практикувате право като адвокат , първо постапете като помощник при някои по- възрастен адвокат / за 1- 2 години наистина ще нау4ите много /. Успех .
- гала
Здравей! Бях в същото положение като теб. Докато учех задочно право, работих в нот. кантора близо две години и половина. Напуснах едва когато с триста зора си намерих работа като юрисконсулт. Сега вече година и половина по-късно работя в администрация, получавам с около 50 лв. по-малко в сравнение с бившата ми колежка от кантората. Но не пречи. Отговорността е по-голяма. Решенията ги взимаш предимно сама, ровиш, четеш. Въпреки, че съм от малък град, познанствата ми покрай работа в кантората и сега в администрацията, не се решавам да изляза на частна практика. Мои колеги в продължение на 2 год. не могат да излязат на зелено. Целта ми е да бъда адвокат, но за изпълнението й е необходим много и добър опит. Сега го трупам. Омръзна ми и в администрацията, и се пробвам за дознател, а за другото ... когато му дойде времето /увереност, опит, познанства/.
Желая ти късмет!
Желая ти късмет!
- nevy
- Младши потребител
Zdraveite Gala, от писмото ви разбирам че явно не съм се изразила правилно. За тази една година работа в нот. кантора разбрах, че като се изключи една ограничен аобласт, най-вече вещно право от работата си в кантората няма да науча нищо което да ми бъде от особена полза като адвокат. Тук не се пишат искови болри, не се ходи до дела, единствения достъп до съда са съдиите по вписванията. В един момент започвам да разбирам че даже и десет години да работя там ако някой ми зададе въпрос извън тази тясна област на нот. работа, дори и да е най-тъпия въчможен аз не мога да отговоря и се чувствам не като юрист, а като последната глупачка. Това никак не ми харесва. И мисълта ми беше че имайки предвид желанието ми да бъда адвокат или юрисконсулт може би ще е по-добре да си потърся работа или стаж като обучение в някоя адвокатска кантора за да може след време, което най-вероятно няма да е малко да се отделя да работя самостоятелно. Благодаря ви за пожеланието за Успех!
- studentka
- Младши потребител
Да , с това съм съгласна , ако си стигнала до извода 4е там ве4е няма какво да нау4иш , най - добре бягай .
За нашата професия е много добре да се понаобиколят всички сфери / ако те приемат някъде дознател , хич не не лошо , за малко разбира се / .А друго се сетих , защо докато си в кантората , не питаш някои адвокати , които работят с вас да ходиш за няколко часа при тях , дори и без заплащане . Това е много полезно , да знаеш .
За нашата професия е много добре да се понаобиколят всички сфери / ако те приемат някъде дознател , хич не не лошо , за малко разбира се / .А друго се сетих , защо докато си в кантората , не питаш някои адвокати , които работят с вас да ходиш за няколко часа при тях , дори и без заплащане . Това е много полезно , да знаеш .
- гала
Благодаря ти за съветар,но няма как. По цял ден съм в кантората не ми дават въобще да излизам, така че за съжаление е невъзможно. Едно дело да искам да отида да гледам в съда няма кака да стане. И ако продължа да работя сигурно и стажа въобще няма да мога да си карам, макар че аз не знам дали има особена полза от него.
- studentka
- Младши потребител
първо:добрия юрист се отличава с високата обща култура т.е с много и задълбо
чени знания в областта на литературата,историята,психологията,логиката,философ
ията и т.н.най-важните качество ,което притежава добрия юрист е "мъдростта",но
то се придобива с годините.Механичното знание на нормативни актове и тексто
ве от тях ,не е задължително но е задължително умението да се търкуват тези тек
стове,това умение отличава юриста от другите хора.Моя съвет е :четете,контактувай
те ежедневно с умни,високообразовани и мъдри колеги и слред десетина години
ще почувствате цялата прелест на нашата професия.
чени знания в областта на литературата,историята,психологията,логиката,философ
ията и т.н.най-важните качество ,което притежава добрия юрист е "мъдростта",но
то се придобива с годините.Механичното знание на нормативни актове и тексто
ве от тях ,не е задължително но е задължително умението да се търкуват тези тек
стове,това умение отличава юриста от другите хора.Моя съвет е :четете,контактувай
те ежедневно с умни,високообразовани и мъдри колеги и слред десетина години
ще почувствате цялата прелест на нашата професия.
- ipon
- Потребител
да само дето на добрия юрист му трябва юридически стаж , било за да стане адвокат , да е работил като съдия ,прокурор и т.н........най малко 3г. за да се яви на конкурс за нотариус и т.н........, а на един сътрудник най -просто казано в нотариална кантора не му се зачита никакъв юридически стаж
- donna
- Старши потребител
да уточня имам предвид юридическия стаж ,който ще се изисква след като /ако приемат новия закон за адвокатурата
- donna
- Старши потребител
Благодаря ви за съветите. Аз имам някакви шансове да стана помощник-нотариус но доколкото знам в законопроекта на закона за адвокатурата даже и той не се зачита за юридически стаж, но не знам какво са приели в окончателния закон. А имайки предвид желанието ми в бъдеще да стана добър юрист и в частност адвокат май ще се окаже загубено време бъдещата ми работа в нот. кантора, ако не се признава за стаж разбира се.
- studentka
- Младши потребител
Помисли добре, преди да решиш окончателно. Аз съм вписана в Адв. колегия Бургас. В Бургас адвокатите са повече, отколкото трябва. Не е лесно да пробиеш при такава конкуренция. Аз съм адвокат от 5 години и въпречи че имам свои клиенти, не е много лесно. Ако нямаш кой да ти помогне в началото, ще ти е много трудно. В нот.кантора поне ще натрупаш опит и знания. Никога не е късно да станеш адвокат. Понякога ми се е случвало разходите ми за осигуровки, наеми, ток, телефон и т.н. да са повече от приходите ми за месеца. Разбира се не винаги е така, но ако решиш да ставаш адвокат, трябва да си готова за всичко. Каквото и да решиш, най-искрено ти желая успех. А не се знае, може и да се срещнем в Бургас.
- G.Ivanova
Благодаря Г. Иванова, мисля че сте права, но все пак проблемът е че тази кантора в която съм в момента не може да ме научи на кой знае какво. Там работещите сами си признават, че не четат законите и чакат аз да завърша за да чета и да върша цялата работа. Аз не мисля че това е особено добре за мен. Не знам вие ще кажете дали съм права.
- studentka
- Младши потребител
Ако искаш да се развиеш като юрист стани адвокат ще научиш много неща, много повече от тези в нотариалната кантора, но парите в началото ще са по - малко, а ако искаш пари работи в нотариалната кантора.
- Добряка
В отговор на Добряка - мисля че сте прав, за съжаление наистина е така, но може би ще поема риска.
- studentka
- Младши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|