начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Списание "Правораздаване"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Списание "Правораздаване"

Мнениеот Imperator » 01 Юни 2004, 15:30

Настане вечер, месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен.
Гора зашуми, вятър повее,
балканът пее хайдушка песен.
Днес ме интервюираха в движение, какво си спомням от Ботев.Бяха от някакво радио от Варна. Казах им, че това четиристишие е получило първа награда на международен конкурс за поезия, проведен във Франция и че със златни букви е изписано върху сграда на Сорбоната. Казах, че наличието на 17 букви "Е" в текста придава една легендарност, едно вечно звучение, едно ЕХО.
На второто място е класирано друго четиристишие на Ламартин от поемата "Езерото". "Оh temps! Suspend ton vol
Et vous heures propices suspendez votre cours.
Laissez -nous savourer des rapides delieces.
Des plus beaux de nos jours.
И тръгвайки си от "Сорбоната" при ВТУ / където хапнах един хубав вегетиариански сандвич с кашкавал/, пътьом реших да стартирам една нова инициатива за юристи.
Става дума за едно бъдещо списание, което да е здрав опонент на списание "Административното правосъдие". Самото заглавие на предлаганото вече списание не е в унисон с нормата от конституцията при ВАС, където е въведено понятието "правораздаване". Правосъдие е старото понятие от закон за административното производство.
Всеки, който има научен интерес, мнение или предложение по правен въпрос може да изпрати на моя настоящ адрес статията си в размер мининум три печатни страници. Ще се приемат само статии, в които научната критика няма да си спестява пеперливост. Няма да се приемат статии, които твърдят, че ония казват така, но ние мислим така. Искам нежалеща сегашните научни величия критика. Адресът е 5250 Свищов, ул. Хаджи Димитър", № 34-А, ап.16 за Гриша Димов Грозев, тел. № 0631 2-34-08 или на настоящия електронен адрес с предмет - subject "Списанието". Всички са Добре Дошли.
Imperator
Потребител

Re: Списание "Правораздаване"

Мнениеот Imperator » 01 Юни 2004, 15:37

В екипа предвиждам да се включат желаещи да са в Редакционната Колегия.Така че, освен статии, приемам и преложения за екип. Лично ще поканя някои автори, които ме впечатляват с дълбочината на своята мисъл. Както знаете, публикуваните статии се броят при защитата на доцентура , докторантура или професура. Приемам предложения за дизайн, за цвят на първо време.Какво предлагате като цвят на корицата? Давайте, не ме жалете...Посочете в какви рубрики да се насочи критиката по степен на важност! Дали по клонове на правото или по парлив проблем.
Imperator
Потребител

Мнениеот Иван » 01 Юни 2004, 16:24

Смятам, че идеята ти е страхотна! По-различното мнение е винаги добре дошло за развитието на всяка наука, а за правната то е от изключително значение, защото справедливостта, която намира проявление във всеки правен институт, и е заложена във всеки човек, се нуждае винаги от защита!
Смятам, че ще бъде наложително всъщност при отреждане на рубриките да бъдат застъпени и двата принципа. Първо-по клонове/по правилно-по отрасли/, и съответно, доколкото ще се разглеждат винаги парливи проблеми, в съответните рубрики по отрасли да се разглеждат тези проблеми.
Относно екипа-аз мога да препоръчам с чисто сърце едно лице, което винаги е писало в този форум това което мисли, и за което лице смятам, че справедливостта като усещане е изключително силно развито в него. Това е gega, предполагам си влизал в спорове с него.
Предлагам като една от първите теми да бъде разгледан въпроса за действието на решенията на ВАС по отношение на отменените нормативни административни актове. Този въпрос ме мъчи от отмяната на постановлението, с което бяха приети новите съдебни такси. Тогава в този форум се разрази спор, по който аз застъпих становище, че отмяната има обратно действие, като се аргументирах с чл.51 ЗАП във вр. с чл.11 ЗВАС, както и на чл.27 ал.2 ЗВАС, както и на чл.151 ал.2 КРБ/по аргумент на противното/.

Искрено желая успех на начинанието!!!!
Иван

Re: Списание

Мнениеот Imperato » 01 Юни 2004, 18:16

В момента подготвям писмо до декана на ЮФ във ВТУ-Варна, доц.д-р Румяна Куртева като я известявам, че за нуждите на докторантите по преобявен конкурс има създадена възможноста за една научна изява. А Иван има ли научна степен или звание? Ако няма, не е проблем. Нека даде нещо, за да се подготви овреме окончателния текст на първата книжка. Псле ще трябва да извадим ISBN номер. Аз имам издателски код № 8383, така че нещата стват по-лесни.ти също можеш да оформиш казуса си, така ,както е станал в самата практика.И да го дадем на дебатиране.
Imperato

Мнениеот Imperato » 01 Юни 2004, 18:33

о
Декан на Юридическия Факултет
ВТУ - гр.Варна

М О Л Б А
от Гриша Димов Грозев, студент във трети курс “Право”, редовно обучение,
Фак. № 019435, с настоящ адрес 5250 Свищов, ул. “Хаджи Димитър №34-А, ап.16, ЕГН 5006161568, Е-mail: AbuTalib@abv.bg

Почитаема госпожо КУРТЕВА,
Несъмнено е крайното ми становище, което се оформи у мен непосредствено след нашия разговор по повод преобявените конкурси за докторанти при ЮФ за учебната 2003/04 г. Веднага седнах зад компютъра и във Форума на Българския Правен Портал публикувах идеята си за създаването на списание “Правораздаване”, като надежден опонент на списание “Административното Правосъдие”-http://lex.bg/phorum/read.php?f=7&i=10698&lang=bg&t=10693
Аз отдавна имам издателски код № 8383, така че списанието ще има своя личен законен излаз.
А сега имам една малка молба. Става дума за това, че по Програмата за специалност “Право”, едва днес получих Учебния План, одобрен с Решение №12 от 12.07.2002 г. на Академическия Съвет. В този план се предвижда студентска практика от две седмици при орган на изпълнителната власт и при орган на съдебната власт. И понеже имам косвено участие по две административни дела - едното пред ВтОС, АХД.№654/04г., респективно АХД №1854/04 г. при ВАС, второто по ЗАНН, по НАХД №233/03 г. на Свищовски Районен съд, отнесено по жалба до ВтОС/предстои да се насрочи дело/, замолвам да ми издадете респективното Удостоверение, което да ми послужи пред респективния ВтОС-В.Търново по тези две дела-административно и НАХД. Имам и трето участие пред ВтОС по ВНОХД №301 от 2003 г., като жалбите с допълнителните отменителни основания по смисъла на чл. 319 от НПК са изготвени лично от мен. И едно Удостоверение пред ВАС по АХД №1854/04 г. Достатъчни са ми по една седмица в двете съдилища, за да представя обратното Удостоверение за проведен стаж.
Колкото до орган на изпълнителната власт, нека това да бъде до Кметството в Свищов за срок от две седмици. Не претендирам за някакво заплащане, а само да ме приемат като тяхно задължение и ми предоставят достъпа, необходим за този стаж.
В случай на положителна Резолюция от Ваша страна, замолвам да ми изпратите двете Удостоверения на настоящия ми адрес в Свищов. Същевременно се задължавам да представя в Деканата пълния текст на моето авторство по цитираните дела, които между другото са вече изнесени на една широка дискусия по този Форум.
Варна, 01.06. 2004 г.
С почит
Гриша Димов
Imperato

Мнениеот Imperator » 04 Юни 2004, 11:10

Предлагам всеки аавтор да си избере псевдоним чрез който ще бъде представен по дстраниците на списанието. Така, струва ми, по-добре ще се ощъсестви идеята за безпощадна критика. За всеки пишещ ще се предвиди някаква научна степен или звание като част от псевдонима. Примерно аспирант еди кой си, преподавател по гражданско право в Сорбоната. Тайната на псевдонимите ще се пази, освен в случаите, когато някой от пишещите поиска да докаже брой на публикации, нужни му по норматив за доцентура или професура. Очаквам статиите Ви. Ще се предложи договор за побликуването с току що изказаните съображения за анонимност.
Imperator
Потребител

Мнениеот Imperator » 05 Юни 2004, 21:50

Тук бе посочен Гега като добър аналитик.Каня го и очаквам лично писмо от него по повод инициативата за опонент на списанието на ВАС.ве(че прочетох едно определбение №5091 от 06 юни 2004 г., което е ярък пример за това, как се разпъва чадър над политик срещу обикновен гражданин.Разочарован съм от ВАС.
Imperator
Потребител

Назад към Общи дискусии