начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

юристи-любители

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

юристи-любители

Мнениеот taya » 27 Ное 2003, 14:56

Наскоро се регистрирах в този сайт, макар че с правото вече не ме свързва почти нищо, освен разбира се приятелите... Бях адвокат известно време, след това "си намерих мястото" в съвсем друга посока... Едно време в 1-2 курс ни преподаваше История на българската държава и право една емблематична фигура, която не мога да си спомня по никакъв друг начин, освен като "баба Фани"...Та същата тя казваше, че юриста е като френски ключ - става да врътне всякаква гайка...........
Та, я си признайте - има ли и в този сайт други юристи - любители???
taya
Нов потребител

Re: юристи-любители

Мнениеот kolo » 27 Ное 2003, 15:23

Т.е. юристът е като дялан камък - където и да го сложиш, се справя.
Така ли да Ви разбирам?
Щеше да бъде чудесно, ако можех да разбирам от всякакво право и да разрешавам магически всякакви проблеми...
Темата Ви е невероятно вълнуваща
kolo

Мнениеот advokat Dimitrov » 27 Ное 2003, 22:46

kolejke, zashto si mislia che ste uchili v Blagoevgradskia universitet, mislia che ne se laja, zashtoto i na men tova ime mi e poznato, i triabva da e ottam:)))
advokat Dimitrov

Re: advokat Dimitrov

Мнениеот taya » 28 Ное 2003, 08:02

Тццц, не съм..... Софийски университет, ЮФ.....
Обаче малко съм работила в Благоевград - иначе бях (съм) член на САК
taya
Нов потребител

Мнениеот Mb}|{bT » 02 Дек 2003, 00:51

Няма нищо по-лошо от бивши приятели и от "бивши" юристи, изгубили 5 години в изучаването на нещо, което не им е по душа и ... намерили призванието си някъде другаде...а дали точно те не са юристите-любители
Mb}|{bT

Мнениеот Mb}|{bT » 02 Дек 2003, 00:53

Всъщност от доста време в ЮФ на СУ, ИБДП преподава само и единствено доц. Токушев...
Mb}|{bT

Мнениеот tsveti » 02 Дек 2003, 09:03

Съгласна съм с колежката, но не е ли именно в това изкуството на добрия юрист - способността да "отключва" всякакви врати..
tsveti
Нов потребител

Мнениеот michael » 02 Дек 2003, 09:39

Завършил съм Пловдивския университет, но доколкото си спомням Фани беше съавтор на учебника по ИБДП заедно с професор Арнаудов.
Иначе съм завършил и техникум по електротехника и съм на мнението, че трябва да можеш да си вадиш хляба и с ръцете.
От няколко години работя по банки като юрисконсулт и си мисля, че е крайно време да се откажа и да стана "любител - юрист", защото в банките юристите обикновено пречат на икономистите да раздават пари.
michael
Нов потребител

Мнениеот DDBD » 02 Дек 2003, 11:22

Колега Майкъл, това за банковите юрисконсулти е напълно вярно. Аз за себе си реших дилемата като напуснах на петата година и отидох в реалния свят. Но от опит да ти кажа, че и другаде юрисконсултите са в сложни взаимоотношения с началниците - не сме по-лоши от адвокати, но познаваме по-добре обстановката и си позволяваме да мислим комплексно и с оглед цялостните последици на едно действие за предприятието. И ако един адвокат като му кажат три думи, веднага ще напише молба, жалба и т.н., ще си вземе парите и ще свали отговорността от себе си, юрисконсултът не може да си го позволи. Затова си мисля, че като не работим на парче, влагаме повече старание и по-професионално подхождаме към нещата. Колкото до юристите-любители - като погледна какво е в съда и изобщо - и на мен не ми е далечна тази мисъл, но не съм открила още какво мога да правя по-добре, за да сменя професията.
Колкото до Фани Милкова - вероятно е преподавала ИБДП в ЮФ на СУ през осемдесетте години и по-рано, тъй като е починала през 1991.
DDBD

Мнениеот Tod » 02 Дек 2003, 11:34

Колега, навсякъде юрисконсултите сме трън в очите на икономисти и счетоводители. Но в края на краищата такава ни е работата-да сочим рисковете при всяка сделка и начините за избягването им; друг въпрос е, че в чуждите очи често сме спирачка за тези сделки.
Tod

Мнениеот desiva » 02 Дек 2003, 12:45

Все си мисля, че колежката "тая" под юристи-любители не разбира адвокатите на свободна професия, а юристи които просто работят нещо различно от адвокат или юрисконсулт. А що се касае за "баба Фани" - тя наистина преподаваше до 91 г. в ЮФ на СУ и то по пижама:))))
desiva
Младши потребител

Мнениеот Hi » 03 Дек 2003, 21:45

Един колега е завършил право през 1973 г. и когато е бил първи курс, баба Фани по ИБДП го е скъсала не защото не е знаел, а закъснявайки за изпит паднала и си счупила ръката и дошла разярна с гипса и ги клъцнала всичките))))))))
Hi

Мнениеот kpy » 05 Дек 2003, 02:54

Функцията на юрисконсултите е да се заяждат и да пречат на инженерите. И да опират пешкира защо не са предвидили непредвидимите им идеи.
kpy
Потребител

Мнениеот snakemoon » 05 Дек 2003, 11:20

Един юрист може да практикува, под много форми. Не мога да си обясня, защо винаги представата до упражняване на юридическата професия се ограничава до - магистрат, адвокат и юрисконсулт. Широко разпространена форма са тези на юридическият консултант и правният съветник. Нищо не пречи на един управител на търговско дружество с юридическо образование, в крайна сметка да упражнява професията си във връза с дейността на дружеството.
snakemoon

Назад към Общи дискусии