- Дата и час: 03 Дек 2024, 22:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НК или ЗЗД
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
НК или ЗЗД
Колеги, имам нужда от съвет. Ако някой се пидпише вместо друг, който е в чужбина ,при избор на семеен лекар каква отговорност носи-по НК или по ЗЗД за водене на чужда работа без пълномощие. Например: някой приятел ми се обажда от чужбина и ме моли да му избера семеен лекар в България. Попълвам документа при избрания семеен лекар, подписвам се вместо ползвателя на здравни услуги, който си внася осигуровките и сега ме разследват. Какво е наказанието, ако случаят стигне до съда.
- гостенка
- студентка
- студентка
не виждам как може да ви разследват по ЗЗД ,
а иначе - ако наистина ви разследват за подобно деяние- потърсете си адвокат за да приключат нещата по-бърэо и безболезнено и да не стигате до съд.
ако питате мен, защитата ви е - НК чл.9 ал.2
вероятно ви обвиняват в деяние по
Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години. (2) Ако престъплението има за предмет ценни книжа, наказанието е лишаване от свобода до три години. (3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е пробация или глоба от сто до триста лева.
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо. (2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
за студентката дето се чуди вината ли липсва, умисъл ли липсва -смятам че греши - Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо. (2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
а иначе - ако наистина ви разследват за подобно деяние- потърсете си адвокат за да приключат нещата по-бърэо и безболезнено и да не стигате до съд.
ако питате мен, защитата ви е - НК чл.9 ал.2
вероятно ви обвиняват в деяние по
Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години. (2) Ако престъплението има за предмет ценни книжа, наказанието е лишаване от свобода до три години. (3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е пробация или глоба от сто до триста лева.
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо. (2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
за студентката дето се чуди вината ли липсва, умисъл ли липсва -смятам че греши - Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо. (2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
- студент
до студент
Всъщност ми се струва, че не сте ме разбрали-не се чудя липсва или не умисъл-ясно е че такъв няма, това което е възможно да е налице обаче е именно непредпазливост като форма на вина, но за да е престъпно едно непредпазливо деяние, то следва изрично да е криминализирано като такова-в случая чисто и просто няма подобен престъпен състав по НК-т. е. документното престъпление, което и вие цитирате е именно умишлено, като няма предвиден състав, визиращ непредпазливостта!!!
- студентка
Re: до студент
студентка написа:Всъщност ми се струва, че не сте ме разбрали-не се чудя липсва или не умисъл-ясно е че такъв няма, това което е възможно да е налице обаче е именно непредпазливост като форма на вина, но за да е престъпно едно непредпазливо деяние, то следва изрично да е криминализирано като такова-в случая чисто и просто няма подобен престъпен състав по НК-т. е. документното престъпление, което и вие цитирате е именно умишлено, като няма предвиден състав, визиращ непредпазливостта!!!
Аз също не намирам извършеното деяние да попада в състава на престъпление по НК. Документните престъпления, визирани в кодекса осъществяват съвсем различен резултат. в случая става въпрос за приятелска услуга, но не разбирам защо жената е следствена и може да бъде призована на НДОХ.
- Ти60
Ауууу колегиииии ! Ама недейте така бе хора ....
Колежке, каква вина сте тръгнали да ми изследвате като нямаме съставомерно деяние по отношение на което тя да бъде формирана ! Колега ТИ60, защо ви е пък на Вас да разглеждате резултат, при положение, че основните състави на глава 9 нямаме съставомерни резултати ???
Колега Студент, то хубаво сте се замислил на чл. 309 ама фактическият състав тук изобщо не е изпълнен ! Къде видяхте в така описания казус употреба на документа със субективната цел да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение ???
Гостенка, по ЗЗД никой няма да ви търси отговорност, поне със сигурност не наказателна. Единственото което ви касае от ЗЗД, е че документа който сте попълнила за избор на лекар, е порочен тъй като ЗЗД изисква във Вашия случай да направите това след писмено упълномощаване от вашата приятелка в чужбина. Това все пак е основание само за унищожаемост ( чл. 27 ЗЗД ) , а не за нищожност на договора, следователно той запазва редовното си действие докато неговото унищожаване не бъде поискано пред съда от страна която има право на направи това.
По отношение на евентуална наказателна отговорност, ми се струва, че просто някой се е опитал да ви сплаши. Не виждам какво престъпление сте извършила и по кой член може да ви се повдигне обвинение, но тъй като НК е нещо много сериозно и сложно бих Ви посъветвал все пак да се консултирате с адвокат.
Колежке, каква вина сте тръгнали да ми изследвате като нямаме съставомерно деяние по отношение на което тя да бъде формирана ! Колега ТИ60, защо ви е пък на Вас да разглеждате резултат, при положение, че основните състави на глава 9 нямаме съставомерни резултати ???
Колега Студент, то хубаво сте се замислил на чл. 309 ама фактическият състав тук изобщо не е изпълнен ! Къде видяхте в така описания казус употреба на документа със субективната цел да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение ???
Гостенка, по ЗЗД никой няма да ви търси отговорност, поне със сигурност не наказателна. Единственото което ви касае от ЗЗД, е че документа който сте попълнила за избор на лекар, е порочен тъй като ЗЗД изисква във Вашия случай да направите това след писмено упълномощаване от вашата приятелка в чужбина. Това все пак е основание само за унищожаемост ( чл. 27 ЗЗД ) , а не за нищожност на договора, следователно той запазва редовното си действие докато неговото унищожаване не бъде поискано пред съда от страна която има право на направи това.
По отношение на евентуална наказателна отговорност, ми се струва, че просто някой се е опитал да ви сплаши. Не виждам какво престъпление сте извършила и по кой член може да ви се повдигне обвинение, но тъй като НК е нещо много сериозно и сложно бих Ви посъветвал все пак да се консултирате с адвокат.
Последна промяна kursant_amvr на 04 Юни 2006, 18:04, променена общо 1 път
- kursant_amvr
- Потребител
Po ZZD ne moje da Vi se tursi otgovornost. No po NK- glava 9 - dokumentni prestuplenia moje, v smisul, 4e tozi, koito Vi e pomolil po telefon ot 4ujbina/t.e. upulnomo6til/ e vuzmojno da otre4e, i dr. podobni. Suvetut mi e da si naemete advokat, dokato ne e kusno, slu4aiat Vi ne e bezobiden. Uspeh!
- policai
Kursant_AMVR: Mnogo dobre,Vipond otbelqzva porednata to4ka:)
A otnosno neobhodimostta ot advokat..ne mislq,4e pri tozi absurden slu4aj nqkoj 6te se zahvane da obrazuva nakazatelno presledvane, o6te pove4e 4e nqma nqkakvo oblagodetelstvane za 4ujda smetka..vsi4ki znaem kakva e sydbata na pove4eto prepiski..prosto syotvetniqt prokuror 6te si napi6e prekratitelnoto postanovlienie i that's all.
No nqma da e lo6o vse apk priqtelqt v 4ujbina da izprati pylnomoshtno..za vseki slu4aj.Problemyt e s formata..trqbva da mine prez konsulstvo na Bylgariq za zaverka na podpisa.. ili da apostilira dokumenta.. a naj-lesno e da izdade pylnomoshtno s nqkakva zadna data etc.
A otnosno neobhodimostta ot advokat..ne mislq,4e pri tozi absurden slu4aj nqkoj 6te se zahvane da obrazuva nakazatelno presledvane, o6te pove4e 4e nqma nqkakvo oblagodetelstvane za 4ujda smetka..vsi4ki znaem kakva e sydbata na pove4eto prepiski..prosto syotvetniqt prokuror 6te si napi6e prekratitelnoto postanovlienie i that's all.
No nqma da e lo6o vse apk priqtelqt v 4ujbina da izprati pylnomoshtno..za vseki slu4aj.Problemyt e s formata..trqbva da mine prez konsulstvo na Bylgariq za zaverka na podpisa.. ili da apostilira dokumenta.. a naj-lesno e da izdade pylnomoshtno s nqkakva zadna data etc.
- Blackthorn
Blagodarq Blackthorn.
Съгласен съм с Вас. Ако случайно госпожата се сдобие с пълномощно с дата преди подписването на документа то той ще си бъде перфектен във всяко отношение. Според мен не е нужно да минава през наша дипоматическа мисия, защото обикновената писмена форма на пълномощното е достатъчна ( вж. чл. 37 ЗЗД )
Съгласен съм с Вас. Ако случайно госпожата се сдобие с пълномощно с дата преди подписването на документа то той ще си бъде перфектен във всяко отношение. Според мен не е нужно да минава през наша дипоматическа мисия, защото обикновената писмена форма на пълномощното е достатъчна ( вж. чл. 37 ЗЗД )
- Гост
Благодаря на всички за мненията. Наистина не съобразих, че щом е НДОХ ЗЗД няма работа тук. Но наистина случаят не е безобиден, защото от нищо е станало нещо. Има и една друга подробност: намесил се е съпругът, който е подал молба в НОИ за спиране на здравните осигуровки, на въпросното лице. Следствието е разпитало и него кой е подал документа за личен лекар при положение, че той също е участвал в ангажирането на човека, който подписва пациента и подава документа. Така, че има и неизяснени обстоятелства по случая. Може да се окаже, че съпругът с цел да не внася осигуровките на жена си, която е в чужбина, си измива ръцете с жената, която подава пък документа. И резултатът е налице. Наистина не е възможно да се издаде вече пълномощно, защото се налага да е с дата отпреди 5 години. Има и друго усложнение-жената, която разследват по случая работи като мед.сестра в кабинета на "избраната" лична лекарка. Тук наистина може да се стигне в обвинение за престъпление по служба. Вие как мислите?
- Ти6о
Ти6о написа:Благодаря на всички за мненията. Наистина не съобразих, че щом е НДОХ ЗЗД няма работа тук. Но наистина случаят не е безобиден, защото от нищо е станало нещо. Има и една друга подробност: намесил се е съпругът, който е подал молба в НОИ за спиране на здравните осигуровки, на въпросното лице. Следствието е разпитало и него кой е подал документа за личен лекар, а той е отговорил че незнае, при положение, че също е участвал в ангажирането на човека, който подписва пациента и подава документа. Така, че има и неизяснени обстоятелства по случая. Може да се окаже, че съпругът с цел да не внася осигуровките на жена си, която е в чужбина, си измива ръцете с жената, която подава пък документа. И резултатът е налице. Наистина не е възможно да се издаде вече пълномощно, защото се налага да е с дата отпреди 5 години. Има и друго усложнение-жената, която разследват по случая работи като мед.сестра в кабинета на "избраната" лична лекарка. Тук наистина може да се стигне в обвинение за престъпление по служба. Вие как мислите?
- Гост
I vse pak `l. 42 ot ZZD predvigda vazmognost za potvargdavane na dejstviata, izvar6eni bez predstavitelna vlast. Kato podoben akt moge da bade izvar6en bez ograni4enie vav vremeto. Osven tova moge da bade napraveno i palnomo6tno (antidatirano) v obiknovena pismena forma. S4itam 4e ne e neobhodimo da ima zaverka ot notarius ili kons. slugba, predvid `l. 37 ot ZZD.
- Гост
Anonymous написа:I vse pak `l. 42 ot ZZD predvigda vazmognost za potvargdavane na dejstviata, izvar6eni bez predstavitelna vlast. Kato podoben akt moge da bade izvar6en bez ograni4enie vav vremeto. Osven tova moge da bade napraveno i palnomo6tno (antidatirano) v obiknovena pismena forma. S4itam 4e ne e neobhodimo da ima zaverka ot notarius ili kons. slugba, predvid `l. 37 ot ZZD.
Благодаря за мнението. все пак възможно ли е тези основания и действия по ЗЗД да се използват като доказателство в полза на подсъдимата сестра в едно евентуално НДОХ. Би трябвало щом като деянието е несъставомерно по НК, то следва да отпадне обвинението и делото да приключи.
- Ti6o
Колега гост, то по ЗЗД е изтекла и давността по чл 32. за искане на унищожаване.
Ти60 не знам кой прокурор ще се наеме да поддържа обвинение по този казус. Продължавам да твърдя, че не виждам престъпление тук.
Ти60 не знам кой прокурор ще се наеме да поддържа обвинение по този казус. Продължавам да твърдя, че не виждам престъпление тук.
- kursant_amvr
- Потребител
- Гост
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|