начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ В БЪЛГАРИЯ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко юридически факултета трябва да има в България ?

Анкетата свършва на 22 Сеп 2005, 10:29

а) само в СУ
5
20%
б) не повече от два
6
24%
в) не повече от три
9
36%
г) да се открият нови правни факултети
4
16%
д) да си останат съществуващите
1
4%
е) не мога да преценя
0
Няма гласували

Общо гласове : 25

Мнениеот Mi-Lena » 14 Сеп 2005, 18:15

алекс написа:Съжалявам момчета и момичета, не е нужно да водите статистика за това кой е жив и кой не е, но ..................преди да репликирате, проверявайте си информацията. Проф. Сталев не е сред живите, за което съжалявам.

Аз твърдя, че е жив.
Mi-Lena

Мнениеот Imperato » 17 Сеп 2005, 13:16

Вярно е, че са много юридическите факултети у нас. По-моему, колкото повече са адвокатите, толкова повече това е признак на ниска култура в народа ни. Освен това, различни са учебните им програми, където на места се учат тъпотии.Имам предвид изпита по "Всеобща история на държавата и правото", учебник на една самозабравила се Златоживка Здравкова, учебник, претендиращ за последната дума в историографията въобще.Или да вземем за пример изпита по "религиозни доктрини".Не е задължителен, но като няма други преподаватели по другите избираеми дисциплини, този се посочва щеш-нещеш като задължително избираем от избираемите. Вероятно при заобикаляне на законавата разпоредба са се уредили по същество лични взаимоотнешения пробутани в Академичски Съвет, взел окончателното пъто решение по така представения му проект за Учебен план.
Imperato

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 10:51

студент по право написа:Уважаеми юристи,вече бе проведена анкета от МП по въпросите за броя и качеството на обучение в ЮФ на страната.Резултатите и изводите от нея ги видяхме в промените в Наредбата за придобиване на юридическа правоспособност.Оказа се, че има 11 ЮФ!С цялото ми уважение към колегите,то считам че максималният брой на ЮФ трябва да е 3 и освен това, по мое мнение,толкова и в момента предоставят качествена подготовка.Останалите са конкуренция,относно семестриалната такса и възможността за вземане на изпит.Прозрачно е че един частен ВУЗ е с облекчен режим на влизане в специалност, а за полагане на изпит-първо явяване-за всички, и после който даде ще бъде оценен...Това е изтъркана тема и между студентите,а и в цялото ни общество.ПРоблем са пътуващите преподаватели,но те се компенсират от компетентни асистенти.Големите проблеми ще се появят тепърва,когато започне прилагането на измененията в Наредбата за придобиване на юридическа правоспособност!Все пак се предвижда първо решаване на казус, което ще предопредели допускане до устен изпит.На студентите липсва по някои дисциплини именно тази практическа насоченост и това наистина ще отсее кадърните бъдещи юристи.НО вероятността някои колеги да знаят казуса за изпита също не е за подценяване,защото от корупцията скоро няма да се избавим.
Студентите,които разчитат на себе си и наистина са силно мотивирани да се изградят като бъдещи конкурентни юристи,разполагат с факултативна дисциплина-участие в работата на Правна клиника.Това дава възможност да се срещат с клиенти и реални казуси,да попълват знанията си и да търсят информация извън лекцията или учебника.Така посягат и към съдебна практика.Други колеги стажуват в адвокатски кантори,така че сред многото завършващи ще има доста от нас, които да бъдат полезни за клиентите си и да не са гротескен образ на юридическата професия.Независимо,че процентът не е голям на студенти,които отговарят на тези характеристики,то са нужни и млади попълнения,защото на Вас Ви е ясно,че практиката е най-големия учител и че един юрист постоянно се рови в книгите и не спира да се учи,щом иска да е конкурентен.Университетът му дава първи знания,после той трябва да се самоусъвършенства!
Гост

Мнениеот HQ » 02 Окт 2005, 14:01

litman написа:
Уредил се в живота написа:Адвокат Литман, забравихте да добавите отговор "Да се закрият всички съществуващи без да се откриват нови". Ако го бяхте направили аз щях да гласувам "ЗА". Така де - аз съм завършил, какво ме интересува повече - след мен и потоп. А за неща като "свободен пазар", "конкуренция" и тем подобни ще се направя, че не съм чувал. Важното е НИЕ да папкаме. То и без това вече адвокат не се става така лесно, както по ваше време, остава и да се спре обучаването на младите и "тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам дано-о-о". Айде със здраве!

Умишлено цитирам цялото изявление на анонимния гост!
Уважавам го , мнението , разбира се !

Само едно е пропуснал анонимния ми приятел- че когато аз бях приет да следвам имаше само един факултет и се конкурирахме по 250 -300 души за едно студентско място! И тогава влизаха действително тези ,които имаха някаква " стойност"...
Сега не само изпити , но и направо дипломи се купуват , както пишат по вестниците !...

По мое време , моето момче , ( по начина на изрязяване правя извод за половата принадлежност и възрастта на анонимния ми кореспондент!...) адвокатските места бяха определени и не можеше да бъдеш вписан , ако не се освободи място ! А местата бяха само по 50-100 на окръг... Аз лично чаках близо две години за място!...

Ако не си спомняш тези времена , млади приятелю, попитай близките си , вместо да дърдориш празни приказки !...

Проблема е , че действително ми "писна" да слушам колко некадърен е бил предходния пълномощник на 50% от новите ми клиенти ,които са се отказали от "адвокати" , завършили в Свищов, Благоевград, Бургас или ... Мичкюр !...

... и да добавим нещо важно - адвокат се ставаше с одобрението на ДС! Знам, че Държавна сигурност е контролрирала адвокатурата много активно. Една моя позната не беше одобрена от тях и стана адвокат едва във времето на демокрацията. Друг мой познат 5 години беше юрисконсулт в едно АПК. И той чак по време на демокрацията се добра до адвокатурата.
HQ

Мнениеот Mi-Lena » 02 Окт 2005, 16:00

Колеги, търсете това, което ви обединява!
Защо провокирахте темата за разделението, адвокат Литман?
За разлика от мнозина от изразилите становище в този форум, аз имам наблюдения върху работата на юристи - завършили различни факултети. Повярвайте ми, който иска да бъде добър юрист - успява да го постигне, макар и с допълнителни усилия, четене и сравняване на становища, практика и т.н.
Понятието "добър юрист" не е равнозначно нито на "възпитаник на СУ", нито на "ЮФ-Варна, Бургас, Пловдив..." и пр. Нито пък на "добре печелещ адвокат".
Mi-Lena

Мнениеот lazar_petrov » 02 Окт 2005, 17:28

СУ! С презумпцията - "до доказване на противното", а противното трудно може да се докаже.

Макар че кадърният юрист си е кадърен юрист!
Dura lex, sed lex
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 18:10

lazar_petrov написа:СУ! С презумпцията - "до доказване на противното", а противното трудно може да се докаже.

prezumpciqta se oborva ezednevno, skupi, kolkoto i da ne ti se iska, a ti po dobre si sedni na zadni4eto i si vzemi izpit4etata, koito ne si uspal da vzemez dosega, a ne se hvali samo, 4e pri hora kato teb ste me e strah da otida za konsultaciq, ako trqbva utre, kato znaq kak sa bili v studentskite si godini.
Гост

Мнениеот Mi-Lena » 02 Окт 2005, 18:46

lazar_petrov написа:СУ! С презумпцията - "до доказване на противното", а противното трудно може да се докаже.

Аз съм присъствувала на оборването и, Петров, участвувайки в изпитите и практическото обучение (след дипломиране) на възпитаниците на различни факултети. Считам, че съм безпристрастна, въпреки, че съм възпитаник на СУ и то от времето, когато ЮФ-СУ беше единствен. Е, по-млада съм от адв.Литман :D
Mi-Lena

Мнениеот Грижовен » 03 Окт 2005, 12:18

:)))) Лазарчо, още си много мъничък за да спориш със съдии, рожбо. Поне докато не ти изчезне жълтото около човката я отваряй само за да лапаш знания, пиленцето ми. Никой не се съмнява, че някой ден тя ще ти служи и за друго, но този момент още не е дошъл. А дотогава, вместо да пълниш форума с предположения, го използвай за да научиш нещо, съкровище.
Грижовен

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 12:19

"Уредил се в живота"- КЕФИШ МЕ! :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 13:49

алекс написа:няма значение къде си завършил. Всичко опира до това колко ти е багажа. знаете ли с колко изпити се завършваше право преди 20 години? А с колко сега? Знаете ли че доста от преподавателите в СУ преподават и в така наречените от някои във форума Пуцове? Защо мислите , че реподавателят преподава различно?
Адвокат съм вече повече от 14 години. За всички има място под слънцето. Ако клиента е доволен, той винаги се връща. Ако не е - отива при друг. Има много млади колеги на които се възхищавам затова, че си проправят път сами, без да имат гръб и които макар и да направят грешка, се поучават от нея. Свидетел съм и на много некомпетентно поведение на адвокати практикуващи 15, 20 години, породено от тяхната самоувереност , че са безгрешни , недосегаеми и велики. Лично аз, за велик човек във правото се прекланям пред покойния проф. Живко Сталев. Много ценя и трудовете на Соломон Розанис. И макар, че не е мястото в тази тема, използвам да благодаря на такива хора, които ни подаряват опита си чрез мотографиите си. И накрая завършвам - човек се учи докато е жив. и докато правото не е константна величина, по-възрасните адвокати , наред с младите , също трябва да продължават да се учат.

Алекс, изцяло те подкрепям! Напълно си прав-човек се учи докато е жив. Това се отнася особено за юристите, ако искат да бъдат истински добри в работата си, без значение къде са завършили.
Гост

Предишна

Назад към Общи дискусии