Anonymous написа:От по-старото поколение написа:Уредил се в живота написа:От друга страна не виждам наличието на правопропорционална зависимост между способността да зубриш кандидатстудентски теми по история и литература и способността да мислиш като юрист
Не мисля така!
Основна грешка е да мислиш, че зазубрянето помага, или пък че приетите с тези изпити са зубрачи !
Не зная дали точно историята и литературата са най-добрият вариант, но във всеки случай изпитите по тези предмети трябва да докажат дали кандидатстващият може :
- за историята - да запаметява голям по обем материал ; да мисли логически ; да проследява причинно-следствените връзки,
- за литературата - да пише правилно граматически ; да излага мисълта си свързано и логически обосновано ; да разсъждава и да прави изводи.
И ако ми кажете, че тези неща /неизчерпателно изброени/ не са жизнено необходими в работата на един юрист !...
Za literaturata ne mi govori 4e se ocenqwa logo4esko mislene, ocenqva se dali razrabotkata ti e suobrazena s tova koeto te mislqt po tozi vuproz i koeto sa napisali v izdadenite ot tqh knigi, ne moze na tri razli4ni mesta da imam ocenki -5.70, 5.75,5.60, a na edno drugo za koeto bqh 4uval tozi sluh da imam 4.25, kato ne mislq 4e ima kakvato i da bilo razlika mezdu razrabotkite mi v koito i da e ot 4-te vu-za.
tova se dokazva ot golqma blizost v drugite 3 ocenki, a te sa ocenqvani ot suvsem razli4ni prepodavateli v suvsem razli4ni vuzove. i navsqkude iskam da pod4ertaq stava vupros za literaturnointerpretativno su4inenie, ne za test.
pri uslovie 4e ne napises teoreti4niqt material kasaest suotvetniqt avtor i problemut v zaglavieto na temata kolkoto i logi4eski da razsuzdavas ocenkata ste bude okolo 3 ili e golqma veroqtnostta i da ne izlkaras izpita, t.e. durzi se na suhata teoriq, presuzdadena ot nqkoi literaturovedi a ne ot logi4esko mislene i prosledqvane na pri4innosledstveni vruzki. tova go podvurdi i predsedatelqt na izpitnata komisiq po literatura v edin vuz tazi god, kato kaza 4e nqma mqsto za razsuzdeniq, a samo za teoreti4en material, otgovarqst na postaveniq problem no zabelezete koito se sudurza v u4ebnicite ili monografiite po literatura. a interesno mi e osven da se nazubri, po kakuv na4in drug moze da se presuzdade