начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ В БЪЛГАРИЯ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко юридически факултета трябва да има в България ?

Анкетата свършва на 22 Сеп 2005, 10:29

а) само в СУ
5
20%
б) не повече от два
6
24%
в) не повече от три
9
36%
г) да се открият нови правни факултети
4
16%
д) да си останат съществуващите
1
4%
е) не мога да преценя
0
Няма гласували

Общо гласове : 25

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 16:47

Anonymous написа:
От по-старото поколение написа:
Уредил се в живота написа:От друга страна не виждам наличието на правопропорционална зависимост между способността да зубриш кандидатстудентски теми по история и литература и способността да мислиш като юрист

Не мисля така!
Основна грешка е да мислиш, че зазубрянето помага, или пък че приетите с тези изпити са зубрачи !

Не зная дали точно историята и литературата са най-добрият вариант, но във всеки случай изпитите по тези предмети трябва да докажат дали кандидатстващият може :

- за историята - да запаметява голям по обем материал ; да мисли логически ; да проследява причинно-следствените връзки,

- за литературата - да пише правилно граматически ; да излага мисълта си свързано и логически обосновано ; да разсъждава и да прави изводи.

И ако ми кажете, че тези неща /неизчерпателно изброени/ не са жизнено необходими в работата на един юрист !...

Za literaturata ne mi govori 4e se ocenqwa logo4esko mislene, ocenqva se dali razrabotkata ti e suobrazena s tova koeto te mislqt po tozi vuproz i koeto sa napisali v izdadenite ot tqh knigi, ne moze na tri razli4ni mesta da imam ocenki -5.70, 5.75,5.60, a na edno drugo za koeto bqh 4uval tozi sluh da imam 4.25, kato ne mislq 4e ima kakvato i da bilo razlika mezdu razrabotkite mi v koito i da e ot 4-te vu-za.
tova se dokazva ot golqma blizost v drugite 3 ocenki, a te sa ocenqvani ot suvsem razli4ni prepodavateli v suvsem razli4ni vuzove. i navsqkude iskam da pod4ertaq stava vupros za literaturnointerpretativno su4inenie, ne za test.

pri uslovie 4e ne napises teoreti4niqt material kasaest suotvetniqt avtor i problemut v zaglavieto na temata kolkoto i logi4eski da razsuzdavas ocenkata ste bude okolo 3 ili e golqma veroqtnostta i da ne izlkaras izpita, t.e. durzi se na suhata teoriq, presuzdadena ot nqkoi literaturovedi a ne ot logi4esko mislene i prosledqvane na pri4innosledstveni vruzki. tova go podvurdi i predsedatelqt na izpitnata komisiq po literatura v edin vuz tazi god, kato kaza 4e nqma mqsto za razsuzdeniq, a samo za teoreti4en material, otgovarqst na postaveniq problem no zabelezete koito se sudurza v u4ebnicite ili monografiite po literatura. a interesno mi e osven da se nazubri, po kakuv na4in drug moze da se presuzdade
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:00

verity63 написа:"Уредил се в живота", фен съм ти ! :D

И аз също. В момента, обаче се "уреждам" в живота. И само допълвам, че сега кандидатстващите за право са не както са били 250-300 човека, 3000 кандидата на година! Без майтап :wink:
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:02

И аз също. В момента, обаче се "уреждам" в живота. И само допълвам, че сега кандидатстващите за право са не както са били 250-300 човека, а 3000 кандидата на година! Без майтап :wink:
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:04

Anonymous написа:

И аз също. В момента, обаче се "уреждам" в живота. И само допълвам, че сега кандидатстващите за право са не както са били 250-300 човека, а 3000 кандидата на година! Без майтап :wink:

ne sa tolkova mnogo tazi godina bqha okolo 1400 za okolo 300 mesta
Гост

Мнениеот azsum » 12 Сеп 2005, 17:06

samo SU
azsum

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:10

azsum написа:samo SU

me4ti, me4ti,...................
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:11

Anonymous написа:
azsum написа:samo SU

me4ti, me4ti,...................

ИСТИНА, ИСТИНА !!!
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:12

Anonymous написа:
Anonymous написа:

a dane govorim i za tova 4e mestat v stranata kato sa okolo 100 po4ti vsi4ki koito sa kandidatstvali ste budat prieti.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:12

Anonymous написа:
Anonymous написа:

a dane govorim i za tova 4e mestat v stranata kato sa okolo 1000 po4ti vsi4ki koito sa kandidatstvali ste budat prieti.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:19

Anonymous написа:
Anonymous написа:

Е, супер! Конкуренцията намалява. Нали това се искаше. За останалите 1000 остават свободни ПУЦ-овете, а тези пък които нямаха пари за АК да стават юрисконсулти! Нали такъв съвет имаше за бедните юристи. Какво пък, пилците ще ги броим на есен. Като гледам в парламента кави юристи са заели места-все завършили СУ, а как ще се преборят с турците и етническите конфликти- и това ще видим. За сега предпочитам да бъда "Наблюдател от Варшавския договор".
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:25

Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:

Е, супер! Конкуренцията намалява. Нали това се искаше. За останалите 1000 остават свободни ПУЦ-овете, а тези пък които нямаха пари за АК да стават юрисконсулти! Нали такъв съвет имаше за бедните юристи. Какво пък, пилците ще ги броим на есен. Като гледам в парламента кави юристи са заели места-все завършили СУ, а как ще се преборят с турците и етническите конфликти- и това ще видим. За сега предпочитам да бъда "Наблюдател от Варшавския договор".

iska im se na nqkoi da e samo edi koi si vuz ama ne e, minalo e bilo i nikoga nqma da se vurne, ami ne moga da razbera nesto v germaniq ima okolo 20 i pove4e mesta kudeto se u4i pravo i nikoi ne govori za zakrivane na nikoi fakultet, a tuk samo se iska zakrivane ot opredeleni hora, koito e kaduren go dokazva, ne si habi prikazkite s haplivi i skazvaniq i ne go e strah ot otva dali ste ima pove4e ili po-malko zavursili uristi, toi pak ste uspee, ako e naistina dobur, koito ne eiska ako moze da spre ostanalite za da izpukne toi e tva e supermnenie.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 17:46

Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:

iska im se na nqkoi da e samo edi koi si vuz ama ne e, minalo e bilo i nikoga nqma da se vurne, ami ne moga da razbera nesto v germaniq ima okolo 20 i pove4e mesta kudeto se u4i pravo i nikoi ne govori za zakrivane na nikoi fakultet, a tuk samo se iska zakrivane ot opredeleni hora, koito e kaduren go dokazva, ne si habi prikazkite s haplivi i skazvaniq i ne go e strah ot otva dali ste ima pove4e ili po-malko zavursili uristi, toi pak ste uspee, ako e naistina dobur, koito ne eiska ako moze da spre ostanalite za da izpukne toi e tva e supermnenie.

Така е, моного неща им се искат на някои. Но Германия е европейска държава и там образованието се цени. В България, обаче, все още важи правилото "прост народ, слаба държава", а "пази боже сляпо да прогледа"! То започва да закрива всякакви университети( тъй като има време за уплътняване до 2007.) и да реализира прословутата философия на шопа: "Я не сакам да съм добре, искам Вуте да е зле".Какво ще правят толкова много безработни среднисти? Не е само право специалността, която се завършва извън СУ "некачествено", има още толкова хиляди икономисти, менджъри, инженери и т.н.т. Юристите, които завършват СУ не са учили Теория на стопанското управление и затова незнаят, че от един випуск винаги има 35% брак, т.е. не дотам качествени висшисти( разб. юристи). Освен това, по програма за цялото следване имат 38 предмета, а в други университети имат 42. Все пак, и другите бъдещи и настоящи колеги не са за подценяване.
Гост

Мнениеот алекс » 12 Сеп 2005, 18:08

няма значение къде си завършил. Всичко опира до това колко ти е багажа. знаете ли с колко изпити се завършваше право преди 20 години? А с колко сега? Знаете ли че доста от преподавателите в СУ преподават и в така наречените от някои във форума Пуцове? Защо мислите , че реподавателят преподава различно?
Адвокат съм вече повече от 14 години. За всички има място под слънцето. Ако клиента е доволен, той винаги се връща. Ако не е - отива при друг. Има много млади колеги на които се възхищавам затова, че си проправят път сами, без да имат гръб и които макар и да направят грешка, се поучават от нея. Свидетел съм и на много некомпетентно поведение на адвокати практикуващи 15, 20 години, породено от тяхната самоувереност , че са безгрешни , недосегаеми и велики. Лично аз, за велик човек във правото се прекланям пред покойния проф. Живко Сталев. Много ценя и трудовете на Соломон Розанис. И макар, че не е мястото в тази тема, използвам да благодаря на такива хора, които ни подаряват опита си чрез мотографиите си. И накрая завършвам - човек се учи докато е жив. и докато правото не е константна величина, по-възрасните адвокати , наред с младите , също трябва да продължават да се учат.
алекс

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 18:10

Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:

Така е, моного неща им се искат на някои. Но Германия е европейска държава и там образованието се цени. В България, обаче, все още важи правилото "прост народ, слаба държава", а "пази боже сляпо да прогледа"! То започва да закрива всякакви университети( тъй като има време за уплътняване до 2007.) и да реализира прословутата философия на шопа: "Я не сакам да съм добре, искам Вуте да е зле".Какво ще правят толкова много безработни среднисти? Не е само право специалността, която се завършва извън СУ "некачествено", има още толкова хиляди икономисти, менджъри, инженери и т.н.т. Юристите, които завършват СУ не са учили Теория на стопанското управление и затова незнаят, че от един випуск винаги има 35% брак, т.е. не дотам качествени висшисти( разб. юристи). Освен това, по програма за цялото следване имат 38 предмета, а в други университети имат 42. Все пак, и другите бъдещи и настоящи колеги не са за подценяване.[/quote Не зная дали някога бих могъл да забравя изказването на една професорка, която преподава в 3 съвсем различни университета право и която каза, че и преди 1989 и сега положението е горе-долу подобно, като добави, че от всеки випуск, в който и да било ВУЗ, винаги има около 10-15%, които нищо не знаят, около 20 %, които са я удивлявали, а останалите приблизително 60% са между тези две категории, като има вариации и в последната най-голяма група от хора.Като според нея това нещо се повтаря всяка година и преди и сега във всеки един университет, където преподава.Тя е жена, която най-добре може да направи оценка и обективно да хвърли светлина по този въпрос, защото има реален досег със студентите от тези университети и с техните познания в областта на юридическата наука. Затова си мисля, че мнението и е достойно да бъде подкрепено и не е продиктувано от неточни, субективни изказвания на хора, нямащи ни най-малка представа за това какво е нивото на обучение в останалите юридически факултети.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 18:13

Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:
Anonymous написа:

Така е, моного неща им се искат на някои. Но Германия е европейска държава и там образованието се цени. В България, обаче, все още важи правилото "прост народ, слаба държава", а "пази боже сляпо да прогледа"! То започва да закрива всякакви университети( тъй като има време за уплътняване до 2007.) и да реализира прословутата философия на шопа: "Я не сакам да съм добре, искам Вуте да е зле".Какво ще правят толкова много безработни среднисти? Не е само право специалността, която се завършва извън СУ "некачествено", има още толкова хиляди икономисти, менджъри, инженери и т.н.т. Юристите, които завършват СУ не са учили Теория на стопанското управление и затова незнаят, че от един випуск винаги има 35% брак, т.е. не дотам качествени висшисти( разб. юристи). Освен това, по програма за цялото следване имат 38 предмета, а в други университети имат 42. Все пак, и другите бъдещи и настоящи колеги не са за подценяване.[/quote)

Не зная дали някога бих могъл да забравя изказването на една професорка, която преподава в 3 съвсем различни университета право и която каза, че и преди 1989 и сега положението е горе-долу подобно, като добави, че от всеки випуск, в който и да било ВУЗ, винаги има около 10-15%, които нищо не знаят, около 20 %, които са я удивлявали, а останалите приблизително 60% са между тези две категории, като има вариации и в последната най-голяма група от хора.Като според нея това нещо се повтаря всяка година и преди и сега във всеки един университет, където преподава.Тя е жена, която най-добре може да направи оценка и обективно да хвърли светлина по този въпрос, защото има реален досег със студентите от тези университети и с техните познания в областта на юридическата наука. Затова си мисля, че мнението и е достойно да бъде подкрепено и не е продиктувано от неточни, субективни изказвания на хора, нямащи ни най-малка представа за това какво е нивото на обучение в останалите юридически факултети.
Гост

Мнениеот reflex » 12 Сеп 2005, 20:40

За съжаление, СУ изостава и едва догонва, в някои отношения, частния НБУ. Не говоря само за материалната база. Контролът върху изпълнението на ангажиментите от страна на преподавателите е много по-голям в НБУ. Преподаватели съкращават или отсъстват от лекции в СУ, за да изпълнят ангажиментите си в НБУ. Едва сега СУ въведе кредитната (точковата) система, която преди това критикуваше яростно. Хорариумът и броят на предметите в НБУ е много по-голям от този в СУ. Това, разбира се, не означава само по себе си по-добро качество, но при положение, че преподават само добри преподаватели, тъй като в НБУ им плащат най-добрите заплати, това предполага и добро качество, поне на преподаването. Така нареченото "тестче" за кандидатстване в НБУ, всъщност представлява общообразователен тест от 100 въпроса върху 10 раздела от изучавания учебен материал в средните училища. Това е сериозен тест, който пресява с много ясен и обективен критерий. Тъй като бройките, отпускани от министерството за НБУ, са много по-малко от тези в СУ, то конкуренцията (брой кандидати, отнесени към отпуснати бройки) е близо два пъти по-голяма. Както споменах, освен нормативно заложените задължителни предмети и хорариум, в НБУ правната материя се засяга в много по-широк аспект, принуждавайки (заради необходимостта да се покрият определен брой кредити-точки) студентите да записват и предмети, които тепърва ще обособяват самостоятелен клон в правната наука или допълват картината на основен клон на правото, изучаван в някой от основните предмети. Освен специалните предмети задължително се изучава западен език на много високо ниво, заради много силния департамент по "чужди езици". Също така в НБУ задължително трябва да се вземе изпит по "писане на есе", както и "практикум по езикова култура", които са допълнително сито за грамотност, която, за съжаление, при някои студенти, уж минали ситото на изпита по литература в СУ, липсва напълно (видно и от някои изказвания във форума). В НБУ е изградена и съдебна зала, в която още от втори курс започват симулации на съдебния процес с всички участници в него и във всички негови аспекти. Когато дойде време за изпити, било семестриални или държавни, преподавателите са много по-взискателни към частния ВУЗ, заради първоначалното предубеждение и привързаност към СУ - единственото ВУЗ, което те са имали възможност да завършат. Мога да продължа с още примери. С това изказване не желая да се конфронтирам с колегите, завършили СУ, но моля всички, които пишат във форума, да не се изказват убедено за нещо, което не познават добре, да не кажа никак. Уважавам всички колеги, които не са изгубили времето на студентските си години, за да си дадат една добра основа и впоследствие, в работата, да се развият като добри професионалисти, независимо дали същият професор им е преподавал в СУ, НБУ, Пловдивския и т.н. Единственото, което ще си позволя да помоля, е при такава анкета да се избягва поставянето на един от конкурентите неизбежно на първо място и без възможност да се окаже, че този ВУЗ, по отношение на някоя специалност, включително и по отношение на специалност "Право", може да бъде вторият или третият ВУЗ, който евентуално да остане да съществува. Разбира се, никой не е длъжен да се съобразява с тази молба - разбирам и уважавам инициативата на колегата, открил настоящата дискусия. Успех на всички - в работата и в науката!
reflex
Нов потребител

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 22:45

алекс написа: Лично аз, за велик човек във правото се прекланям пред покойния проф. Живко Сталев.

Че кога е починал Сталев? Съвсем жив си беше човекът доскоро. :o
Гост

Мнениеот lazar_petrov » 12 Сеп 2005, 23:00

Anonymous написа:
алекс написа: Лично аз, за велик човек във правото се прекланям пред покойния проф. Живко Сталев.

Че кога е починал Сталев? Съвсем жив си беше човекът доскоро. :o

Професор Живко Сталев ли е починал??? :( :( :( :( :(
Дано не е вярно.... :( :( :(

Такъв човек, такъв ерудит... Дано не е вярно....
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот chic_lady » 12 Сеп 2005, 23:22

Дано да не е вярно.Макар,че той е представител на една школа,която би трябвало да отстъпи място пред по-прагматични решения в областта в която работеше,които да са в унисон с новите реалности.Много хора работещи в областта на правната теория,респектирани от неговия авторитет не смееха в изследванията да напуснат жалоните очертани от него в областта на гражданското право и постоянно го цитираха и използваха като крайъгълен камък.Но време е за нови,по-прагматични и съобразени с новите реалности теоретични постановки,които да влязат и в практиката.Иначе гражданското павораздаване ще си остане тромаво и неефективно,каквото впрочем е и наказателното.Сигурно някой ще се опита да ме опровергае,но според мен истината е такава.Динозаврите трябва да отстъпят на по-ефективни видове.
chic_lady

Мнениеот kontrol » 13 Сеп 2005, 01:11

Може би има смисъл да има повече от 1 ВУЗ, поне за да не се ограничава териториално достъпът до образование.

Наистина, трябва да се повиши качеството на образованието, но това може да стане, както ме учеше преподавателят ми по регулиране, с "контрол на края на системата". Ако държавните изпити станат по-сериозни, дори АНОНИМНА ОЦЕНКА НА НАЦИОНАЛНО НИВО, то те биха критерий, нали? Критерий и за завършилите (вместо конкурси за СВ, например), така и за обучилите ги университети.
kontrol
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии