начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Мнениеот Георгиева » 30 Май 2005, 17:21

Колеги, силно се надявам във форума да има възпитаници на НГДЕК "Константин Кирил Философ". Обръщам се и към всички, които имат някаква информация за тази гимназия и обучението в нея.
Интересува ме по какъв начин протича подготовката там, какво е нивото на учениците и преподавателите, учебната атмосфера и перспективите след завършването й.
Благодаря ви предварително.
Георгиева

Re: НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Мнениеот Георгиева » 31 Май 2005, 00:01

Наистина ли във форума няма завършили тази гимназия, или такива, които да ми дадат повече информация за нея? Моля, ако някой знае нещо да пише.
Георгиева

Мнениеот oli_fren » 31 Май 2005, 08:54

Виждал съм екземпляри завършили тази гимназия-има чудесни хора между тях, но има и такива докарани до олигофрения...
oli_fren

Мнениеот кики » 31 Май 2005, 10:06

Казват, че нивото на подготовка е доста добро. Но за перспективата, е това е друга тема.
кики

Мнениеот Geleto » 31 Май 2005, 16:55

Аз съм завършил гимназията, сега завърших право в СУ. Много ми е трудно да дам някаква категорична оценка. В училището приципно работят изключително интелигентни преподаватели. Те като хора са и доста ”по-разчупени” от това, което предполагам си представяте за ерудиция. В гимназията има и много непринуденост, и малко снобизъм. Не мога с точност да ви кажа какво е сега, впечатленията ми са отпреди 5 години.
Иначе гимназията дава изключителна обща култура. Друг е въпросът каква е практическата полза. Обучението по западни езици е що годе на ниво, но по никакъв начин не може да се сравнява с това в езиковите гимназии. Класическите езици помагат при изучаването на някои съвременни езици - латинският е основа за изучаване на всички езици от романската група и донякъде на английски. Правят се доста екскурзии (Италия, Гърция, Турция и др.). Впечатленията ми са, че от това училище излизат като цяло оправни хора, които се реализират в различни области (например Ицо ”Хазарта” от група ”Ъпсурт”, част от сценаристите на Слави, някои журналисти и др.). От конкретния човек зависи дали ще използва пълноценно това, което ще му даде гимназията. Ако трябва да бъда честен, може би като цяло е по-добре да се учи в езикова гимназия или професионална гимназия. Но пак повтарям - всичко зависи от конкретния човек! Зависи какво е виждането (и негово, и ваше) за бъдещето му. Ако ще става журналист или политик, може би това е най-добрият избор.
Надявам се да съм ви бил полезен.
Geleto

Мнениеот d » 01 Юни 2005, 12:21

Доколкото знам нивото е ниско и се завършва обикновено със силни тласъци (от различно естество) от страна на мама и тати, които естествено са от така наречения "елит". Ако безмозъчни типчета като Ицо "Хазарта" са пример за някого, толкова по-зле за него.
d

Мнениеот Н.Г. » 01 Юни 2005, 13:02

Случайно ви забелязах и неслучайно ще ви отговоря! Имам щастието детето ми в момента да учи в НГДЕК. Една гимназия не само с традиции, но и авторитет! Абсолютно съм съгласна с мнението на господина учил преди 5год. в тази гимназия! Ще ви кажа само едно: не съм вманиачен родител, детето ми направи само своя избор, подготви се за изпитите, приеха го и в момента учи там. Незнам къде ще се реализира когато завърши, но вярвайте ми нивото е наистина високо и най-ценното качество което развиват децата в това училище е РОДОЛЮБИЕ! Тези деца имат самочувствие...
Н.Г.

Мнениеот Георгиева » 01 Юни 2005, 14:39

Благодаря на всички, които отговориха. Моето дете също желае да кандидатства там и в момента се подготвя, но аз имам известни опасения по отношение на перспективите... Научих, че там е доста натоварено и не зная ще остава ли време за подготовка на западен език и пр... Очаквам още мнения.
Георгиева

Мнениеот Божидар » 01 Юни 2005, 16:14

Аз в момента уча в НГДЕК, 11-ти клас съм. Ако детето ви желае да учи в това училище, оставете го да опита. Моите родители преди 4 години също се опитваха да ме откажат, понеже се учело много, но аз исках да се пробвам и успях. Сега мога да ви кажа, че наистина, може би трядбва да се полага малко повечко труд(ако искаш да постигнеш нещо, защото има и такива дето си кретат с тройки, както във всяко училище), но в никакъв случай ние, които учим там не сме по-различни от останалите деца. Разбира се, че остава достатъчно свободно време за абсолютно всякакви дейности. Училището е много хубаво и духът, който носи и преподавателите, които преподават са много по-различни от навсякъде другаде! Струва си да опитате!
Божидар

Мнениеот Н.Г. » 01 Юни 2005, 16:25

Уважаема г-жо, мисля, че притесненията ви са излишни! Свободното време зависи от организацията на човек и от това, дали нещата с които се занимава са по НЕГОВО ЖЕЛАНИЕ И ИНТЕРЕС!!! А относно перспективите: ами "божа работа", все едно да искате рецепта за живота...Важното в случая е, че в училището учат много умни и амбициозни деца!...за жалост в живота винаги е имало и хора , които получават всичко на готово, но това не е количествена извадка по тази тема!
Н.Г.

Мнениеот x » 01 Юни 2005, 16:34

За езиците - имам позати от тази гимназия, които владеят перфектно английски, а някои и немски, такива които се справят доста добре с по 2-3 езика, а и такива за които това не може да се каже. Така че - зависи.
Учителите са чудесни - в по-голямата си част. Само че после е малко трудно, защото в СУ не получаваш такова качество и уважение и това е разочароващо.
Естествено, че се учи доста. То това не е ли отличителна черта на една добра образователна институция?Георгиева написа:
x

Мнениеот Geleto » 02 Юни 2005, 01:05

Не смятам, че Хазарта е безмозъчен тип. В текстовете на ”Ъпсурт” има доста ”точни попадения”. Това обаче си е лично мое мнение. Факт е, че е успял в живота. Колкото до помощта от мама и тати, то познавам много малко такива хора. Повечето успяват сами, а и нещата, които правят, са качествени. Но не знам защо се твърди от толкова много хора, че има голямо натоварване в гимназията. Моето впечатление въобще не е такова. Не мисля, че в някой техникум или езикова гимназия се учи по-малко, напротив даже. И това е по-скоро недостатък на училището.
Всеки си има право на мнение, а аз най-малко се докачам на тема ”училище”. Просто смятам, че колегата d не е прав и мнението му е малко крайно. Но кой знае, може да се окаже, че е така, както той смята.
Пак казвам, изключително много зависи от човека, който ще учи. Ако е достатъчно ”буден”, то може би гимназията ще му бъде от полза. Ако не е чак дотам, то друго училище е по-добрият вариант, защото ще го принуди да учи повече и по-практични неща. В Класическата гимназия няма да я има тази принуда. Да, гимназията ти дава възможности, но те оставя малко на ”самотек”, което, в зависимост от човека, може да бъде и много добро, и много лошо.
Geleto

Re:До Божидар

Мнениеот Георгиева » 02 Юни 2005, 13:26

Благодаря за мнението. Бих искала да те попитам някои подробности за устния изпит по история и обща култура. Предполагам, че изпитът по история не създава особени проблеми и се изразява в подробно и качествено излагане на темата. Не ми е ясно обаче в какво се състои изпита по обща култура. Разбирам, че трябва да се подготви автор от изучаваните в VIIклас и негово произведение. Как обаче протича изпитването? Можеш ли да ни помогнеш с информация?
Георгиева

Re:До Божидар

Мнениеот maggie » 06 Юни 2005, 19:00

Zdraveite i ot men! vijdam, che naposleduk tuk se e zaformil razgovor i reshih i az da se vkliucha :) shtom iskate da poluchite podrobna informaciq kak deteto Vi da vleze v uchilishteto ili pone da kandidatstva, nai-lesno e da vlezete v oficialniq site na gimnaziqta : ngdek.hit.bg ->tuk ima dostatuchno mislq. ne se predstavih - kazvam se margarita i zavurshih predi edna sedmica uchilishteto. :) iskam samo da Vi kaja, che i da ne e nai-dobroto uchilishte v stranata, NGDEK dava dosta dobra obshta kultura i vuobshte nqma za kakvo da sujalqvate, che deteto Vi iska da uchi tam. Moje da ne e nai-dobriqt izbor, no sus sigurnost shte ima polza, uverqvam Vi. V sravnenie s minalli godini, nivoto mnogo e spadnalo, no razlikata mejdu nego i drugi uchilishta si ostava sushtata kato proporciq. tova bi moglo da znachi, che vse pak neshtata produljavat da stoqt v polza na nas, otkolkoto na kvartalnoto uchilishte. Kakto Geleto (az lichno ne go poznavam, mislq) kaza, zavisi ot konkretniq chovek dali shte se realizira i kude. Az lichno ne sujalqvam za nishto - nito za tova, che e imalo momenti, v koito sme uchili kato poburkani, nito za tova , che zaedno s uchitelite hodehme po ekskurzii i te ni ucheha kak da piem da rechem, nito za propusnatite shansove, t.e. v momenti, v koito e trqbvalo da si nalqgam parcalite ili da si dovursha zadachata.. nqma nishto podobno. Otnosheniqta uchenik-uchitel tuk sa takiva, che te predrazpolagat kum blizost , razbirane, otgovorno otnoshenie (koito si e seriozen , razbira se) i t.n. Ne sum sreshtala takova priqtelsko i drujeliubno otnoshenie drugade, kakto i zachitane na lichnite kachestva na VSEKI edin ot nas. I ne go kazvam, za da Vi nakaram (opazi boje) da mislite inak ili da se hvalq ili puk da hvalq kogoto i da bilo. Gospoja Toncheva e moje bi edno ot nai-uvajavanite lica tuk. I ima zashto. Pozdravi i uspeh na deteto Vi! :) Pozdravete go ot men :)
maggie

Мнениеот laura » 06 Юни 2005, 21:07

И аз съм завършила гимназията но преди доста години - 7! Присъединявам се към казаното от другите възпитаници - относно учителите (повечето са наистина много добри преподаватели), нивото на натовареност и на изучаване на западни езици и всичко друго. Накратко, има смисъл детето да отиде в училището ако има желание, наясно е какво ще учи и иска да го учи и има някакъв интерес към хуманитарните дисциплини и езицте. Много хора коментират ползата от такова обучение, и ако разбирате ползата в буквалния смисъл, т.е. начален тласък за някакви високо платени или нашумели професии, то такава почти няма. Но освен всички други хубави неща - по-либерана обстанивка, готини хора и учители, които не преподават просто, за да отбият номера, НГДЕК те учи на две за мен ценни неща: 1) научаваш се да учиш, да възприемаш информация на по-високо ниво (защото нивото, на което се преподават хуманитарните дисциплини не може да се сравнява с другите училища), и следователно да си по взискателен към това което ще ти поднасят завбъдеще и 2) научава те да учиш езици. Може и да не научиш перфекно английски, но с латинския и старогръцкия се научаваш как се учат езици въобще и според мен много по-лесно възприемаш нови чужди езици на "стари" години. Не смятам, че като учебна програма е чак толкова натоварено, не си спомням някой от нас да се е оплаквал от подобно нещо, може би и защото са малко учителите, които ти дишат във варата и те торомозят.
Аз лично ако трябваше сега да кандидатствам 100% щях да избера НГДЕК. "Класичеката" гимназия с това което сме учиили ме накара да се чувствам гражданин на света и съм учила за неща, за които иначе не бих и подозирала че същестуват, и които са ме обогатили като мироглед, макар и материална полза от тях да няма. Със сигурност училището ми е дало много повече във всяко едно отношение отколкото юридическия факултет на СУ.
Нивото със сигурност не е това от първите години на гимназията, но това важи за повечети "елитни" учичилища. Мисля се в момента НГДЕК не отстъпва по-нищо като ниво на другите такива училища. Но въпросът не е в това "елитно" ли е училището, а иска ли човек да учи това, което предлага училището - ако иска, тогава мисля, че си струва.
Нещата доста са де променили от мое и време и не смея да давам мнения за изпитите, но посетете сайта - там има и препоръчителна литература. Има курс от 10.06 до 15.06 и записването за него е до 10.06. Имайте предвид, че има голяма разлика между оценките на момичетата и момчетата. Имайте предвид, че изпитващите понягога могат да станат доста взискателни за дете в 7 клас, но важното е детето да не се шашка, дори да го попитат нещо, което не знае. Мисля че и в двата изпита прави впечатление дали нещата са просто добре зазубрени или дето се интересува истински.

[%sig%]
laura
Нов потребител

Re: Георгиева

Мнениеот Божидар » 08 Юни 2005, 17:41

Не е сложен изпитът. Почваш да си говореиш потемата. След първите няколко изречения, като те видаят, че си я знаеш те спират и започват да ти задават въпроси. След това говориш и по литературното произведение, което си си избрал. Не е много дълъг изпитът. Успех!
Божидар

Мнениеот Ljubezniq Los » 08 Юни 2005, 23:57

Предполагам, че моето мнение е с най-ниска тежест, но все пак... Познавам неколцина младежи, завършили "Класическата" (Аз самият завърших 133 СОУ "А.С. Пушкин" - също безкрайно сериозно училище) и честно да ви кажа - тия хора ме поразяват с изключителна обща култура и познания по древна история. Оставят определено приятно впечатление...как да го кажа...създават интелектуално "предизвикателство" в общуването - нещо изключително рядко срещано в наши дни при хора на 22,23,24 години! Г-жо, мисля, 4е няма да сбъркате с "Класическата" гимназия, дори да не получи големи практически възможности за реализация, детето ви със сигурност ще стане "човек" ( без да твърдя, че в момента не е такъв:) ).
Успех в избора!
Ljubezniq Los

Мнениеот Borris » 13 Юни 2005, 13:33

Здравейте, аз съм преподавател в Класическата гимназия и много ще се радвам да помогна на всеки, който се интересува от нашето училище и кандидатстването в него. За всякакви въпроси можете да ми пишете на адрес: peter.evtimov@gmail.com

Eектронният адрес на Гимназията е: ngdek.bg@gmail.com
Желая ви успех
Borris

Мнениеот Gosho » 13 Юни 2005, 14:56

Зависи от детето ви - ако иска да говори и знае чужд език, а не само да го ползва, го насочете към езикова гимназия! Ако има интереси по история, литература, класицизъм и др. тази гимназия определено е мястото. Но да знаете, че две-три дини под една мишница трудно се носят, особено пък от тийнейджъри на по 15г... И в крайна сметка всичката обща култура може да се научи на почти всяка възраст! - Но чужди езици не се научават достатъчно гладко след 25-26 годишна възраст, освен ако не се живее в съответната страна. Но надали емиграцията на детето ви влиза във вашите представи за доброто му развитие. В крайна сметка човек избира сам за себе си.
Gosho

Назад към Общи дискусии