начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

uveli4avane na iska. Taksi

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

uveli4avane na iska. Taksi

Мнениеот llilia » 10 Яну 2005, 16:47

Здравейте, колеги! Моля за помощ относно следното: Съдията по гражданско дело счете за допустимо поисканото увеличение на иска, но т.к. не бе внесена д.такса, даде възможносттова да се стори. След увеличението искът е подсъден на Окръжния съд, а при частичното му предявяване, е внесена д.т. на районния. Не съм сигурна дали следва де се внесе такса само за увеличението по сметка на окръжния съд /така за целият иск няма да е внесена такса по сметка на окр. съд/ или трябва да се внесе такса за целият иск, вкл. и частично предявения, в който случай, ще ще се получи двойно внасяне на такса, което също не е вариянт според мен. Ако някой има опит, моля да го сподели! Предвалително благодаря
llilia
Младши потребител

Re: uveli4avane na iska. Taksi

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 16:56

Внася се разликата от таксата ,след изменението на иска съда ще трябва да изпрати делото на ОС ,тоест ще го прекрати при него и служебно го изпраща по подсъдност на ОС ,там вече делото ще бъде с нов номер .
донна2

Мнениеот kazuist » 10 Яну 2005, 17:01

Според мен ДТ върху изменението трябва да се внесе по сметка на РС, защото той най-вероятно все още не е прекратил делото и не го е изпратил по подсъдност на ОС.
Пък и от чисто техническа гл. т. - какво бихте написали на вносната бележка като пояснения към основанието - пред ОС няма вх. №, нито има № на делото...
Терминологична бележка - първоначалното предявяване на иска не е "частично", защото ако е частичен иск, той не подлежи на увеличаване по реда на чл. 116 ГПК, тъй като СПН не покрива непредявения размер и за него се води отделен иск - има ВКС' практика на отделенията по въпроса.
kazuist

Мнениеот llilia » 10 Яну 2005, 17:06

Kazuist, а ти какво пишеш на вносната бележка като основание преди подаване на исковата молба или винаги ги подаваш след това?
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 17:07

частичния иск подлежи на увеличаване по 116 от ГПК , до сега съм нямала проблеми моите почти всички са така
донна2

Мнениеот llilia » 10 Яну 2005, 17:10

В моят случай също увеличавам иска на основание чл.116 от ГПК. Съдът постанови, че увеличението е допустимо, но т.к. не съм внесла таксата не чете определение да прекратяване, а ми даде възможност да я внеса и даде нова дата.
llilia
Младши потребител

Мнениеот llilia » 10 Яну 2005, 17:11

Дона, от написаното от теб разбирам, че трябва да внеса таксата по сметка на районен съд. Правилно ли съм разбрала? Личи си, че за пръв път увеличавам иск, нали?
llilia
Младши потребител

Мнениеот kazuist » 10 Яну 2005, 17:21

Оставям на родната магистратура работата с изчислителната апаратура... (шегувам се).
Тогава случаят е друг - все още никъде няма никакво дело, но приемам закачката...
Принципно обаче мисля, че съм прав - искането Ви за увеличение е прието за допустимо, но съдът ще постанови определение за увеличаване едва след внасяне на ДТ е едва след това ще го изпрати по подсъдност. Да се оправят помежду си съдилищата...
kazuist

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 17:24

по сметка на РС съда не е прекратил делото при него колегата също ти го е написал , а и виж какво е разпоредил съда там също пише
донна2

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 17:26

и на бордерото напиши основанието ......за увеличение на иск по д.№.....на еди кой си районен съд ,както писах ,виж разпореждането на съдията там също пише кое къде да внесеш ,това за твое успокоение
донна2

Мнениеот kazuist » 10 Яну 2005, 17:26

Не сте имали проблеми с искове, изрично предявени като частични или с такива, чийто размер сте имали намерение да увеличите, ако в хода на производството се уточни по-високият размер?
kazuist

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 17:32

да ,за да спестя в началото таксите ,предевявам го като частичен ,след това искам експертиза и увеличавам иска
донна2

Мнениеот kazuist » 10 Яну 2005, 17:35

И едно уточнение - чел съм това нещо в публикувана в Апис практика на САС, а не на ВКС, - решение САС, ГК, І с-в по гр. д. 2152/2002 г.
kazuist

Мнениеот kazuist » 10 Яну 2005, 17:41

За да се спестят такси не е наложително изрично да го предявиш като частичен - знаеш че може да излезе 8000 лв, но пишеш като цена на иска 2000 напр.
Та във въпросното решение, публикувано в Апис, в прав текст пише - "Доколкото в исковата молба не е посочено, че исковете се предявяват за част от дължимото се обезщетение, но без да се посочва пълният размер на обезщетението, не би могло да се приеме, че има предявен частичен иск. Само за пълнота следва да се отбележи, че при редовно предявен частичен иск, не би могло да се пристъпи към увеличението на размера му по реда на чл. 116, ал. 1 от ГПК".
kazuist

Мнениеот enigma » 10 Яну 2005, 17:46

Някои от САС биха направили всичко наопаки, само и само да се спесгят малко "работа". Каква е същностната разлика между увеличен частичен иск и иск предявен първоначално като краен размер и увеличен относно СПН, след като и в двата случая ще обхваща крайното решение и увеличението е поискано като обем на защита от страната. Никаква.
enigma

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 18:22

ето как примерно

цена на иска
частично 10000лв от 50000 лв

вече в обстоятелствената част на молбата описваш всичко точно примерно ако имаш 5 фактури по 10 000 лв
по ф-ра № частично 2 000 лв от 10000 И Т.Н.
донна2

Назад към Общи дискусии