начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

ще има ли сила....

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ще има ли сила....

Мнениеот sellena_ » 28 Ное 2004, 16:18

Преди няколко дни исках съвет във форума относно:

Аз не съм юрист и незнам как точно да постъпя по един проблем, а именно: изтеглих заем от банка, като ми поръчителсваха трима поръчители. Парите трябваха на един мой близък човек, като с него се разбрахме той да плаща добросъвестно. Плащаше известно време, ама после спря и банката си поиска парите от мен, тъй като заема е на мое име. Аз нямах възможност да плащам и заема се плащаше от единия от поръчителите. Оттогава минаха две години и заема е платен. В момента аз имам част от парите и реших да платя на поръчителя половината от това, което е платил, а той е съгласен и няма претенции към другата половина. Въпросът ми е следният - той ще ми върне документите, въз основа на , който е плащал. По какъв начин аз мога се защитя, така че той да няма право да иска вече друга сума от мен или да каже, че аз не съм плащала въобще? При нотариус ли да ходим?Важи ли това, че документът за дълга, който е върнат доброволно на длъжника, означава, че е погасено задължението?Какво да направя?

Въпросът ми е: споразумението по - долу ще има ли сила:

Споразумение

Днес …………., между долуподписаните:

1. ....................., ЕГН: ........................., л.к. №......................... , изд. на ........................., с адрес: .............................., като пълномощник на ................., с пълномощно рег. № ......................... на Нотариус ..............................................., рег. № ......................... ,с район на действие – РС - София, наричана по – долу ЗАЕМАТЕЛ
и
2. ......................., ЕГН: ........................., л.к. № ........................., изд. на .........................……., с адрес: ............................,наричан по – долу, КРЕДИТОР,

се сключи настоящото споразумение, с което се урежда погасяването на заем в размер на 1250,00 /хиляда двеста и петдесет/ лева :

1. ЗАЕМАТЕЛЯТ, плаща на КРЕДИТОРА, сумата в размер на 600,00
/шестстотин/ лева, представляваща част от сумата по заем, сключен между ЗАЕМАТЕЛЯ и “Банка ДСК” ЕАД, във връзка с кредитна сметка
№ 54112-800/276030 в лева .
2. КРЕДИТОРЪТ, заявява, че е получил сумата напълно и в брой от ЗАЕМАТЕЛЯ, а сумата, представляваща останалата част от заема между ЗАЕМАТЕЛЯ и “Банка ДСК” ЕАД, я опрощава и счита, че цялото задължение към него е погасено, без да има каквито и да е претенции към ЗАЕМАТЕЛЯ.
3. Страните се споразумяха, че всички финансови отношения между тях се считат за уредени, с подписването на настоящото споразумение.

За всеки спор относно съществуването и действието на сключеното споразумение или във връзка с неговото нарушаване, включително спорове и разногласия, относно действителността, тълкуването, прекратяването, изпълнението или неизпълнението му, както и за всички въпроси, неуредени в настоящото споразумение, се прилага българското право.

Споразумението се състави в два екземпляра, по един за всеки от страните.

ЗАЕМАТЕЛ:_______________ КРЕДИТОР:_____________
(като пълномощник)
sellena_

Re: ще има ли сила....

Мнениеот донна2 » 28 Ное 2004, 16:41

вие сега какво тоя въпрос го поставихте преди време и ви пратихме при колега да ви го състави ,защо питате дали ще има сила
донна2

Мнениеот sellena_ » 28 Ное 2004, 20:17

Защото го писах аз.Не съм се консултирала с колега. Опитах се да го съставя сама, но не знам дали ще ми свърши с работа.
sellena_

Мнениеот лунатик » 28 Ное 2004, 21:13

И да ти върне документите с които той е плащал - какво от това? Извлечения и копия от тях всякога могат да се направят. И да се предявява иск въз основа на тях.
Това дето си го съчинила горе-долу може да ти свърши работа. Но със следните забележки:
1. Лицето на което връщаш парите спрямо тебе не е кредитор (а просто поръчител).
2. Щом е съгласен да получи 50% от сумата, просто му предложи да подпише, че е получил цялата сума. Без да става дума за опрощаване и т.н.
Щото след "опрощаването" може и да има отмятане.
лунатик

Мнениеот донна2 » 28 Ное 2004, 21:42

ти си нагодила едино споразумение ,ами изчисти го напиши точно по кой д-р за банков заем дата , а не само кредитната сметка ,сумите които е изплатил поръчителя /тоест колко вноски /
и махни това заемател и кредитор /в случая ти си длъжник /вече към поръчителя /,а той правилно е вече твой кредитор/

подпише ли го кредитора /бивш поръчител/ не виждам никакъв проблем
донна2

Мнениеот донна2 » 28 Ное 2004, 21:46

108. от ЗЗД Задължението се опрощава, ако кредиторът се откаже от вземането си чрез договор с длъжника.

ТОЧНО това е и значението на горното споразумение , само дето кредитора е опростил и се е отказал от половината от дълга.
донна2

Мнениеот sellena_ » 29 Ное 2004, 18:15

Благодаря ви много:)
sellena_

Назад към Общи дискусии