начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Принудително лечение

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително лечение

Мнениеот Валя » 25 Мар 2004, 23:54

Здравейте !
Женена съм за немски гражданит ,52 г., аз съм на 40 г.От 2 г. живеем във Варна.
Съпругът ми има разрешение за постоянно пребиваване в България ,
българска лична карта и е здравно осигурен.От дълги години има страхова невроза, зависимост от медикаменти и алкохолна зависимост, която в момента е обострена. В последните 2 седмици е непрекъснато алкохолизиран и агресивен, заплашва да ме убива и да застреля роднините си. Ходи да търси да купува пистолет. Много съм обезспокоена.
Въпросът ми е:

Каква е законовата уредба за принудително лечение, при положение ,че става опасен за себе си и околните ?
Къде в България има болнични заведения за стабилизиране на пдобни състояния.? Има ли частни клиники за борба с алкохолизма ?

Предварително благодаря,
Валя
Валя

Re: Принудително лечение

Мнениеот alexander_tonev » 26 Мар 2004, 09:20

Предвиден е законов ред за настаняване на принудително лечение /чл. 59 и сл. от Закона за народното здраве/. Настаняването на принудително лечение се извършва с решение на районния съд по предложение на районния прокурор. Ето защо, трябва първо да се обърнете към прокурора - да напишете до него сигнал/предложение. Прокурорът трябва да разпореди проверка и да назначи съдебно-психиатрична експертиза. Ако лицето откаже да се подложи на експертизата, прокурорът разпорежда принудителното й извършване. Законът е предвидил възможност за лицето, чието настаняване на принудително лечение се иска, да се защити. Затова съдът му изпраща препис от предложението на прокурора и в 7-дневен срок лицето може да направи писмени възражения. В двуседмичен срок от постъпване на предложението съдът трябва да гледа делото, като е задължително участието на прокурора и лицето, чието настаняване за лечение се иска /ако то не се яви, се довежда принудително/. Решението на районния съд може да се обжалва пред окръжния съд. При влязло в сила решение лицето се настанява за принудително лечение, при необходимост със съдействие от органите на МВР. Принудителното лечение може да бъде продължено, ако лицето не е излекувано, по същата процедура - предложение на прокурора, експертиза и решение на съда.
Предполагам Ви прави впечатление, че е предвидена задължителна съдебна процедура. Това е така, защото настаняването за принудително лечение е принудителна административна мярка в обществен интерес, но сериозно засяга личността. Затова имайте предвид възможните трудности в личен план - съпругът Ви ще научи, че се иска настаняването му за лечение /съдът му изпраща препис от предложението на прокурора, прокурорът ще разпореди да се освидетелства от съдебни психиатри, ще се яви на делото/, освен това е необходимо известно време, за да се развие производството, макар сроковете в закона да са кратки.
При отправяне на заплахи към Вас не се колебайте да се обърнете към органите на МВР и прокуратурата. Заплахата с убийство или телесна повреда, ако поражда основателен страх за осъществяването им, е престъпление и се наказва.
Може би някой колега с повече опит в административното и наказателно-процесуалното право може да Ви даде допълнителна информация и съвет.
alexander_tonev

Мнениеот ogi » 26 Мар 2004, 11:43

Predi godini se poddurjashe klinikata w Sofiiskiya kwartal Suhodol. Sega, dokolkoto znam tam weche nyama nishto. Razgledayte informaciyata po-dolu. Pomislete wurhu towa, koeto wi kaza kolegata - prinuditelnite administratiwni merki mogat da go naprawyat po-agresiwen kum was. Opitayte otnachalo s dobro...

"Кортекс"
Адрес: гр.София бул. "Хр. Силянов" 77, ДКЦ-8, ет. 3 к-т 303
Записване на тел. 02/936-09-23 (9-19 ч.), 02/936-46-99 (вечер)
e-mail: kortex2000bg@yahoo.de
Страница: http://www.kortex-bg.com
Диагностика и лечение на: главоболие, мигрена, неврози; епилепсия и гърчове; мозъчни травми и тумори; инсулти и слединсултни състояния; мозъчно-съдова болест; радикулит, дископатия; слабост и болки в крайниците; тремор и паркинсонизъм; безсъние и депресия; страхови и невротични състояния; алкохолизъм, наркомании и др.
Прецизни компютърни изследвания: ЕЕГ и цветна мозъчна картография на ЕЕГ; ЕМГ (електромиография и електроневрография); Зрителни евокирани потенциали; Доплерова сонография, Аудиометрия и др.
ogi
Младши потребител

Мнениеот Валя » 26 Мар 2004, 14:43

Сърдечно благодаря за съветите !
В Закона за народното здраве междувременно прочетох, че:
Чл. 36. (5) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1991 г., бр. 12 от 1997 г., бр. 62 от 1999 г.)
/ Когато състоянието на психично болния налага вземането на незабавни мерки, главният лекар може да нареди той да бъде настанен временно на лечение в държавното или общинското лечебно заведение, като уведомява веднага за това районния прокурор, който сезира съда за вземане на решение по предходната алинея./

Съпругът ми получава голямо количество медикаменти с Протокол от
Психиатричен диспансер, подписан от Главния лекар.
Дали съгласно горния Член 36 мога да се обърна към него ? Мисля, че именно той би могъл да реши дали се налагат незабавни мерки ?
Поздрави, Валя
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 26 Мар 2004, 18:47

Действително съгласно цитираната от Вас разпоредба от ЗНЗ главният лекар може да нареди лице, неотложно нуждаещо се от лечение, да бъде настанено временно на лечение в държавното или общинското лечебно заведение. Става въпрос за временна мярка, поради което трябва да се произнесе съдът. Но действително този подход може би е по-уместен, доколкото лицето първо се настанява на лечение, а след това съдът се произнася. Лекарят трябва да сезира районният прокурор, който от своя страна внася въпроса в съда.
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 27 Мар 2004, 00:23

Само за пълнота бих искал да добавя, че Правилникът за прилагане на Закона за народното здраве /ППЗНЗ/ също предвижда, че главният лекар, когато се налага вземането на незабавни мерки, може временно да настани психично болното лице за принудително лечение. В такъв случай, ръководителят на лечебното заведение, където е настанено болното лице, трябва в срок от 24 часа да уведоми районния прокурор, който може да направи предложение пред съда за настаняване за принудително лечение /вече като "постоянна" мярка/ или да откаже да направи предложение, в който случай настаненият на лечение се освобождава незабавно /чл. 70 ППЗНЗ/. При всички случаи е необходимо решение на районния съд, а настаняването от главния лекар има временен характер и би следвало да се прилага само в крайно наложителни случаи, каквато е идеята на закона.
При постановяване на решение за задължително лечение съдът определя неговата форма - амбулаторно, полустационарно или стационарно, и вида на лечебното заведение, в което то се провежда. На всеки 6 месеца съдът служебно се произнася за продължаването или прекратяването на лечението.
Друго нещо, на което бих искал да Ви обърна внимание е, че ЗНЗ и ППЗНЗ предвиждат принудително лечение /което всъщност се нарича "задължително лечение"/ при инфекциозни и психиатрични заболявания. Зависимостта от алкохола, доколкото ми е известно, е предимно физиологичен проблем, макар да води често пъти до психиатрични отклонения - временни или постоянни /напр. посочените в чл. 36, ал. 1 от ЗНЗ "интоксикационни психози"/. Затова описаната процедура по ЗНЗ би имала отношение към психичните разстройства на съпруга Ви, но не и към алкохолната му зависимост. Може би е добра идея да се консултирате и с опитен психиатър или друг медицински работник.
Дано да съм Ви бил от полза
alexander_tonev

Мнениеот Валя » 28 Мар 2004, 18:54

G-n Tonev,
Oste vednash - sardechno blagodarja sa ischerpatelnoto objasnenie !
Ste dejstvam i Gospod da mi e na pomost !
Posdravi
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 28 Мар 2004, 19:20

Пожелавам Ви наистина Господ да Ви закрия и Ви поздравявам за смелостта! И от все сърце се надявам състоянието на съпруга Ви да се подобри и нормализира!
Кураж и късмет!!!
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 28 Мар 2004, 19:53

Ако решите да задвижите процедурата за настаняване на задължително лечение и срещнете някакви трудности, моля не се колебайте да пишете в този форум, ще се постарая да Ви помогна, а ако сам съм некомпетентен - мисля, че ще намеря към кого да се обърна за информация и съвет.
Отново Ви пожелавам успех, късмет и кураж!!!
alexander_tonev

Мнениеот Валя » 28 Мар 2004, 22:17

Utre ste govorja s Doktora i ste dokladvam .
Vsichko hubavo i proletno nastroenie !
Валя

Мнениеот Валя » 31 Мар 2004, 21:24

Г-н Тонев, докладвам: докторите направиха всичко възможно за доброволно приемане за лечение, без успех, въпреки,че предложиха единична стая и немско говорящи лекари и сестра.Условията в тази клиника са наистина меко казано отвратителни.Аз междувременно написах сигнал/предложение до Прокурора, което ще подам утре.Днес обаче съпруга ми се развилня из блока, започна да безспокои съседите .Тогава аз се обадих на Полицията и на Бърза помощ, дойдоха един доктор и 4 полицая и го убеждаваха да тръгне "за изследване", само че той им каза да не го докосват, защото е немски гражданин и никакво престъпление не е извършил като е чукал по вратата на съседите щом вдигат шум.Тогава всички си подвиха опашките и си отидоха.Та утре подавам сигнала, като междувременно ще се опитам да го убедя да отиде на лечение в Германия, там поне е както трябва , 6 седмици, а не 5 дни, както предложиха тук, а и той си има там болнична застраховка и е до известна степен склонен.Та такива ми ти работи...Да не те среща мечка стана мойта.
На Вас всечко хубаво!
P.S.Двама души ми писаха на E-Maila- как става тази работа, нали уж е форум и не се изписва - как става този номер ?
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 01 Апр 2004, 12:26

Напълно Ви разбирам, наистина съжалявам за Вашето положение. За условията в лечебните заведения ми е известно или поне се досещам за какво става въпрос. Мисля обаче, че ако се задейства прокурорът, лечението няма да се размине с 5 дни, защото по закон трябва да е поне 6 месеца - все пак психичните разстройства не се лекуват за 5 дни! Съдат ще следи за протичането на лечение чрез прокурора, който пък кореспондира с главния лекар.
Ако имате възможност да пратите мъжа си в Германия - наистина би било по-добре. А това, че е немски гражданин, не пречи на нашите власти да предприемат принудителни мерки спрямо него - тези мерки са в обществен интерес и се прилагат спрямо всички лица на наша територия /това е принцип при административните разпоредби и мерки/. Ангажирал съм един прокурор да ми даде по-подробна информация за практиката по принудителното лечение.
Кураж!!! Вярвам, че всичко ще се оправи, но искам също така да Ви кажа, че според мен сте една много силна и смела жена, за което Ви поздравявам.
Оставам на Ваше разположение!
P.S. не знам как са Ви намерили на имейл, но моят е alexander_tonev@yahoo.com
alexander_tonev

Назад към Общи дискусии