начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Отново прословутият стаж за правоспособност :)))

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново прословутият стаж за правоспособност :)))

Мнениеот 333 » 28 Яну 2004, 13:02

До всички опитни и препатили колеги!!!
Сигурно вече ви е дошло до гуша от всеки, който само си ближе раните в този форум, но ще съм ви благодарен, ако помогнете със съвет, по-точно със споделен опит. От началото на февруари трябва да започна стажът си за придобиване на юридическа правоспособност. Проблемът ми е, че не мога да напусна настоящата си работа, за да си осигуря свободно време и да се посветя на стажа, тъй като все пак трябва и да се храня / а знаете как е днес с началниците!!!/. Отделно е подробростта, че не живея в град с Окръжен съд, т.е. ще трябва и да попътувам :))) По всичко личи, че стажът ми ще протече в рамките на 4-5 мизерни срещи, колкото да дам признаци на съществуване и ,надявам се , да си получа заверките . Като оставим на страна, че ще пропусна възможността да се запозная с ценна практика /което ме кара да се чувствам истински виновен пред себе си/ , мислите ли, че ще си създам и административни проблеми относно заверката на стажа? Ще съм благодарен за мнението дори и на онези, които ще ме разкритикуват - понякога това действа градивно...
333

Re: Отново прословутият стаж за правоспособност :)))

Мнениеот мими » 28 Яну 2004, 13:12

Не би следвало да имаш проблем със стаж, тъй като не е провлем да се осигуряваш на две места. Държавата ще си вземе парите ти . Що се касае до това,че всичко ще свърши с една или две срещи не е точно така.Това зависи от самия теб. Ако искаш да научиш нещичко за работата на магистратие би било хубаво да отидеш да чуеш някое дело, да напишеш няколко проекто-решения или определения. Ако наистина нямаш време за това не го прави, но губиш възможността да се понаучиш малко от практиката, да си извадиш някоя друга сламка за искова молба или жалба. Моят стаж беше едногодишен и ми свърши страхотна работа. Желая ти късмет!!!!!
мими

Мнениеот omo » 28 Яну 2004, 13:38

Вече стажант-юристите не се осигуряват по време на стажа. Нито им се заплаща.
Наистина е доста абсурдно да се налага да напускаш работа, за да караш стаж, за който не ти се заплаща, нито пък се внасят осигуровки. Така че ще трябва да се измисли някакъв компромисен вариант. А и не винаги в съответните съдилища и служби им е до стажантите и веднага дават подписи.

Така че, ще трябва поне по един път да посетиш съда, прокуратурата... и да се разбереш с хората. Не смятам, че ще ти правят проблеми.

Успех!
omo

Мнениеот Вера » 03 Фев 2004, 18:43

Аз карах такъв стаж. Имах съгласието на работодателя си да карам стаж. Не е безполезен, напротив - пък и завързваш познанства, но приоритетът е преди всичко да си на работа, за да имаш доходи. Не се притеснявай от заверките. При мен най-хубави впечатления изразиха именно тези, които тогава ме видяха за пръв път - въпрос на умение за изразяване. Споко. Успех.
Вера

Мнениеот desi01 » 10 Фев 2004, 15:42

Не се притеснявайте по стажовете трябва да си доста нахален за да ти обърнат внимание .Всички дават подписи с удоволствие само и само да не им се пречкаш.Освен това винаги те питат дали работиш и имаш ли време да ходиш.
desi01

Мнениеот tania k » 10 Фев 2004, 16:14

ne se pritesniavai sus zaverkata - tia e nai-lesnoto. ako si kara6 staga v sofia,edinstvenoto miasto, na koeto triabva da ostane6 1 sedmica, e slujbata po vpisvaniata - sku4na rabota... Za drugoto / opita/ si prav da sujeliava6.
Uspeh po-natatuk :-)))
tania k

Мнениеот 333 » 11 Фев 2004, 16:08

Благодаря ви за изразените мнения, колеги. Аз вече започнах и твърде бързо думите ви се потвърдиха. Да си призная честно, чувствам се леко некомфортно от факта, че този стаж и по-точно неговият успех се оказва в единствена зависимост от нашата собствена инициативност и отношение / излезе, че трябва да се МОЛЯ да ми възложат задача / . Не се оплаквам - разбира се, че човек учи най-напред заради себе си, но ... нали моята последваща некомпетентност / най-малкото !/ би могла да се отрази / да засегне и друг, не само мен!? Лошият юрист е напаст като лошия лекар... Или пък го вземам много на сериозно : )))
333

Мнениеот as » 11 Фев 2004, 16:25

Ne mislja che staja e neseriosna rabota - mn nesta naychih imenno togava/moja staj beshe ednogodishen/.Saveta mi e da se probvash v njakoi malak sad-sigyrnio imate rajonen v naselenoto mjasto.Tam otnoshenijata sa po-choveshki i ima shans da ti obarnat vnimanieYspeh i snai che vsichko savisi ot tebe.
as

Мнениеот silvето » 11 Фев 2004, 16:31

Аз искам да да кажа, че който иска да се занимава сериозно с право ще му бъде интересно по време на юридическия стаж в окръжните съдилища. Аз ходих на стаж една година в Пернишкия. Окръжен съд и съм доволна от отношението на съдиите и прокурорите. Обръщаха ни внимание, даваха ни да присъстваме и да пишем дела. Участвахме активно в работата на деловодството на РП и Фирмено отделение. Мисля, че стажа ми беше полезен и в никакъв случай не е губене на време.
silvето

Re: А как стои въпроса с военните?

Мнениеот Любо » 13 Фев 2004, 16:03

Имам предвид, стажът основание ли е да ме отложат или не?
Любо

Re: А как стои въпроса с военните?

Мнениеот Opiten » 14 Фев 2004, 20:35

Staja ne e osnovanie da te otlojat ot voenna slujba,no ako ne iskash da vlizash sega shte si namerisha nachin.
Opiten

Мнениеот Mb}|{bT » 14 Фев 2004, 23:10

Бе по закон стажът не е основание да се отложиш, ама ако им обясниш на военните, че това е част от висшето ти образование и ТРЯБВА да се изкара за да си го завършиш (което си е долнопробна лъжа), направо си те отлагат...за тях, жалните, което си трябва, си трябва...
Mb}|{bT

Назад към Общи дискусии