начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Адвокатски възнагражния

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокатски възнагражния

Мнениеот alivela » 06 Яну 2004, 23:58

Бих искала да ви задам следния въпрос - български адвокат с местожителство в чужбина извършващ консултации и услуги, регистриран по ДДС в чуждата държава тъй като не е припозната адв.титла, трябва ли да отчита получените доходи в годишната декларация в България при положение, че има клиенти и от България в чуждата държава, как следва да бъде облагаем дохода. Бих искала да прочета вашите мнения и по отношение на внасянето на осигурителните вноски, които плащам в чужбина от известно време.
Благодаря ви предварително!
alivela

Re: Адвокатски възнагражния

Мнениеот metin » 07 Яну 2004, 14:24

Колега не ми е ясно само как може да се упражнява адвокатска професия в чужда държава, след като навсякъде - наличието на гражданство на съответната държава е и основание за практикуване. Бих бил радостен и щастлив ако ми разясните как реализирате дейност извън страната.alivela написа:
>
> Бих искала да ви задам следния въпрос - български адвокат с
> местожителство в чужбина извършващ консултации и услуги,
> регистриран по ДДС в чуждата държава тъй като не е припозната
> адв.титла, трябва ли да отчита получените доходи в годишната
> декларация в България при положение, че има клиенти и от
> България в чуждата държава, как следва да бъде облагаем
> дохода. Бих искала да прочета вашите мнения и по отношение на
> внасянето на осигурителните вноски, които плащам в чужбина от
> известно време.
> Благодаря ви предварително!
metin
Нов потребител

Мнениеот *** » 07 Яну 2004, 16:52

Kolega metin, zashto smiatate, che grajdanstvoto e uslovie za praktikuvane navsiakade, sled kato i v nashia ZA ot 2000 g. ima tekst, koito dopuska chujdi grajdani - advokati da se iaviavat pred sud i u nas (chl. 3a)?!

Мнениеот sfigata » 07 Яну 2004, 20:06

С най - голямо удоволствие ще Ви разясня :
Първо - никъде не е написано, че упражнявам адв. професия - упражнявам консултански услуги и помощ за български граждани в чужбина и сътрудница на чужди адвокатски кантори чрез извършване на преводи. И именно защото не ми е припозната адвокатската титла трябваше да се регистрирам по ДДС в чуждата държава и да издавам фактури.
Второ - второто пояснение мисля че няма нужда от коментар:
(Изм. - ДВ, бр. 61 от 2000 г.) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:

1. да има висше юридическо образование;

2. да е преминал успешно законоустановения стаж;

3. да е издържал предвидения в закона държавен теоретико-практически изпит след успешно проведен стаж.

4. (Нова - ДВ, бр. 61 от 2000 г.) да притежава необходимите нравствени и професионални качества.

Чл. 3а. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2000 г.) (1) Гражданин на чужда държава, който е придобил адвокатска правоспособност съгласно законодателството на страната си, може да се яви пред органите на съдебната власт на Република България като защитник или повереник на гражданин на своята страна по определено наказателно дело заедно с български адвокат в случаите, когато това е предвидено в договор между българската и съответната чужда държава, или на основата на взаимност, като предварително направи искане за това пред председателя на адвокатската колегия.

(2) Държавите, спрямо които има взаимност, се определят от министъра на правосъдието по искане на председателя на адвокатската колегия.

(3) Разпоредбите на глава II, раздел IV се прилагат съответно и по отношение на лицата по ал. 1

Трето - В рамките на Европейския съюз са приети регламенти и директиви, които уреждат условията и правото на упражняване на свободните професии в рамките на съюза.
Тъй като материята е обширна ще се спра само на това, което ни интересува. Български адвокат може да упражнява адвокатската си професия в рамките на Европейския съюз след съответна процедура пред чуждото Министерство на правосъдието на съответната чужда държава. Преди 6 месеца ми беше издаден съответния декрет за припознаване на адв. титла с разпореждане за полагане на приравнителен изпит. Понастоящем нямам право на процесиално представителство, ще имам право на такова след полагане на изпита. И тъй като сроковете на доста дълги /следващия изпит за чужденци ще бъде есента на 2004/ понастоящем работя като консултант и преводач. Бих Ви изненадала може би с вметката, че аз осъществих процедурата за чужденци, нечленове на Евр. съюз с местожителство, но съществува и процедура за чужденци, нечленове на Евр. съюз без местожителство. Така че не само не е необходимо гражданство ами даже не е необходимо и местожителство /разбира се във втория случай процедурата е досто по усложнена/.
Радвам се имах възможност да Ви помогна и разширя освен Вашите професуални знания и общата Ви култура.
Успех!!!
sfigata

Назад към Общи дискусии