начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Здравни осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравни осигуровки

Мнениеот birdd » 12 Апр 2020, 10:53

Здравейте,
Зная, че има глоба за неподадена навреме декларация 7 за здравни осигуровки при продължително безработните.
Завърших университет края на 2019 и задължението ми за подаване на декларацията възниква през януари, съответно срокът е изпуснат.

Мога ли да я подам за месец март, въпреки че задължението е от януари и просто януари и февруари да останат засега така?
Ако се подаде декларация за януари и февруари чак след една година, не може да ме глобят? (Чл. 34 ал. 1 ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ)

Може ли да ме глобят дори да не подам декларация за двата месеца през близката 1 година ?

Благодаря предварително!
birdd
Нов потребител

Re: Здравни осигуровки

Мнениеот katerinakuch » 17 Апр 2020, 12:30

Консултирайте се със счетоводител.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Здравни осигуровки

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 16:52

birdd написа:Здравейте,
Зная, че има глоба за неподадена навреме декларация 7 за здравни осигуровки при продължително безработните. Завърших университет края на 2019 и задължението ми за подаване на декларацията възниква през януари, съответно срокът е изпуснат.

Здравейте. Щом сте завършили „в края на 2019“ (момента е доста неопределен) - първо е трябвало да се регистрирате като безработен в Агенцията по заетостта. После от НОИ - да ви бъде отпуснато парично обезщетение за безработица за поне 4 месеца. През това време вноските са за сметка на държавния бюджет:
Чл. 40. ((1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
8. за лицата, получаващи обезщетение за безработица - размерът на изплатеното обезщетение; вноските са за сметка на държавния бюджет и се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят.

Тоест - ако сте завършили в края на октомври - през ноември, декември, януари и февруари сте получавали обезщетения, и чак за март дължите осигурителни вноски.
Чл. 40. (5) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация, като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване;
2. подават декларация в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1 и избрания осигурителен доход.

Същите вноски се внасят и декларират до 25 април!

Пп. Месеците съм ги написал „произволно“, но ...
За да „възникне задължението през януари“ - трябва да сте завършили ЮЛИ - а това не е края на годината!
birdd написа:Може ли да ме глобят дори да не подам декларация за двата месеца през близката 1 година?

За можене - могат, но дали ще го направят е отделен въпрос.
jhoro
Активен потребител

Назад към Осигурително право