Привет. Районен съд постановява решение с което прекратява гр. брак. Няма деца, издръжки, и др. имуществени отношения. За образуването на делото е платена държавна такса от 25 лв. С решението си, съдът осъжда виновният съпруг да заплати още 50 лв. за държавна такса.
Подал съм въззивна жалба срещу решението, с която искам отмяна - че бракът не е дълбоко и непоправимо разстроен, а при условие на евентуалност да се приеме че вината за разстройството е на другия съпруг.
За въззивната жалба заплатих 12.50 лв което е 1/2 от първоначално заплатената ДТ за образуването на делото пред РС.
Получих от РС съобщение с което ме уведомяват, че за ДТ за жалбата е следвало да заплатя 37.50 лв, което 1/2 от общата внесена ДТ пред първоинстанциония съд /25+50/. Имам едноседмичен срок да доплатя още 25 лв., като в противен случай ще ми върнат жалбата.
На мен не ми е до тези 25 лв., които и ще внеса, но въпросът ми е принципен - как се определя ДТ за въззивна жалба, при положение че решението с което е определена допълнителната такса пред РС І тези 50 лв. които са определени с решението, все още не е вмлязло в сила. Ами ако незаконосъобразно РС е определил с решението си ДТ от 50лв за решаване на делото! Все пак съгласно наредбата тя е ДО 50лв, но не по- малко от 20. Респективно и тогава размера на ДТ за въззивната жалба ще е друг.
Някои вече сблъсквал ли се е с такъв проблем?
ТАРИФА за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс
Чл. 6. По молба за развод се събира такса, както следва:
1. при завеждане на исковата молба - 25 лв.;
2. при решаване на делото - до 50 лв., но не по-малко от 20 лв.;
Чл. 18. (1) За обжалване пред въззивна инстанция и по молба за отмяна се събира такса в размер 50 на сто от таксата, дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес.
- Дата и час: 28 Фев 2025, 22:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
колко е таксата за въззивна жалба за развод
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: колко е таксата за въззивна жалба за развод
Принципно проблем няма- поне за мен. Съдът е безусловно прав в конкретния случай.
Довнесете посочената сума.
Довнесете посочената сума.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Re: колко е таксата за въззивна жалба за развод
Съдът правилно е определил дължимата такса.
Ако вие считате, че таксата е неправилно определена, с въззивната жалба може да обжалвате решението на РС и в частта за разноските. Вие си знаете.
Ако вие считате, че таксата е неправилно определена, с въззивната жалба може да обжалвате решението на РС и в частта за разноските. Вие си знаете.
- neutralen
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|