начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

чл. 4 ал.2 ЗЛС и договор с мобилен оператор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 4 ал.2 ЗЛС и договор с мобилен оператор

Мнениеот eho771 » 12 Фев 2013, 13:41

Здравейте.
1. Интересува ме сключването на договор с мобилен оператор може ли да се приеме за сделка по чл. 4, ал.2 ЗЛС. Чудя се дали такъв договор може да се приеме за "обикновена дребна сделка" и дали нуждите които се задоволяват с него се приемат за "текущи".

чл. 4 ал.2 ЗЛС : Непълнолетните извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

2. Интересува ме и какво ще стане ако мобилния оператор предяви иск по чл. 79 ЗЗД срещу непълнолетния НО НЕ ВПИШЕ "ДЕЙСТВАЩ ЛИЧНО И СЪС СЪГЛАСИЕТО НА РОДИТЕЛЯ СИ". Такава искова молба е предявена в действителност, та се чудя в отговора й дали да посоча че е нередовна и да поискам от съда да я остави без движение ли или пък да си трая за тази нередовност / разбира се ще си направя въражението за унищожаване по чл. 27 ЗЗД/ и ако загубя делото на първата инстанция да използвам товакато коз пред въззивната.
Благодаря от сега за помощта. Ако може да ми посочите и съдебна практика по тези въпроси.
eho771
Нов потребител

Re: чл. 4 ал.2 ЗЛС и договор с мобилен оператор

Мнениеот tokvil » 18 Фев 2013, 18:17

Не разбрах според вас къде има нередовност в исковата молба.
Под "дребни сделки" според мен се разбират сделки в "бакалията", магазина и други подобни, със сигурност свързани с еднократни престации за малки парични суми. Текущи нужди са нужди за храна, напитки, ученически пособия, дребни стоки. За мен въобще не може да се говори за дребна по смисъла на ЗЛС сделка, при която се поема задължение за периодично изпълнение, каквато е въпросната, още повече предвид факта, че престацията по този договор е с променлив обем (месечната сметка може да е 5, но може и да е 100 лв и повече и т.н.).
tokvil
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ