начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Възможно ли е да има юрисконсулт на Адвокатско дружество?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е да има юрисконсулт на Адвокатско дружество?

Мнениеот marian860914 » 16 Дек 2012, 19:16

Адвокатът при които работя има Адвокатско дружество в което е управител.
Дали може да ме назначи като юрисконсулт в него за да трупам юридически стаж т.к. не съм взел изпита за адвокат? Доколкото знам адвокатското дружество е юридическо лице сродно на търговско дружество.
marian860914
Младши потребител

Re: Възможно ли е да има юрисконсулт на Адвокатско дружество

Мнениеот neutralen » 16 Дек 2012, 19:44

Да, но прослуженото време не се води за юридически стаж, а за трудов стаж.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот marian860914 » 16 Дек 2012, 21:16

neutralen написа:Да, но прослуженото време не се води за юридически стаж, а за трудов стаж.

От каде стигаш до тези изводи?

Юридически стаж

1. Лег. пар. 1 ДР ЗАдв.

Юридически стаж е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност,....

В конкретния случай не се ли изискват и двете (юридическо образование и правоспособност) за да работя като Юрисконсулт в Адвокатско дружество, което само по себе си е ЮЛ сродно на ТД.

Всъщност ме интересува по принцип има ли някаква възможност да бъда нает в адвокатското дружество на такава длъжност, че да тече юридически стаж след като не съм зел изпита си за адвокат?
marian860914
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 18 Дек 2012, 14:04

marian860914 написа:
neutralen написа:Да, но прослуженото време не се води за юридически стаж, а за трудов стаж.

От каде стигаш до тези изводи?

Юридически стаж

1. Лег. пар. 1 ДР ЗАдв.

Юридически стаж е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност,....

В конкретния случай не се ли изискват и двете (юридическо образование и правоспособност) за да работя като Юрисконсулт в Адвокатско дружество, което само по себе си е ЮЛ сродно на ТД.

Всъщност ме интересува по принцип има ли някаква възможност да бъда нает в адвокатското дружество на такава длъжност, че да тече юридически стаж след като не съм зел изпита си за адвокат?

Къде е проблема? Наемат те, сключвате тр. договор, имаш длъжностна характеристика и вършиш юридическата работа на дружеството. На дела обаче, извън тези по които дружеството е страна, не можеш да ходиш. Просто си си юрисконсулт.
alexdb
Потребител

Назад към Взаимопомощ