начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Какво се случва с ЕТ, когато физическото лице почине?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Какво се случва с ЕТ, когато физическото лице почине?

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 00:17

p_n_n написа:Колега, уточнявам специално за Вас отново..
p_n_n написа:......
визирам учудването си по отношение на първото Ви компетентно мнение в темата.
:lol:

..по отношение на това:

alexdb написа: от втория въпрос поне аз си вадя извода, че целта е точно това, тъй като уточняващия въпрос не е - а какви документи трябва да си подготвя за закриване.
И именно тази ваша небрежност да прочетете цялата тема ме затруднява, тъй като не мога да разбера от кой пост какво имате предвид :wink: Така че за да ми спестите затруднетията конкретизирайте си питането :lol:

..ей, ама от къде ги Вадите тЕя изводи, а въпросът си беше как точно ще се спести ликвидацията, Вие продължавате да избягвате да благоволите да дадете подробности, въпреки изявленията Ви в самото начало за точен и правилен отговор :P

1. С поемането на предприятието от единия наследник.
2. С поемане на предприятието от регистрирано преди това търг. дружество.
alexdb
Потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 09:51

alexdb написа:1. С поемането на предприятието от единия наследник.

Е, успях да Ви разбера най-накрая как спестявате ликвидацията .... :lol:

Сега остана само другата ми дребна питанка, а по-точно как именно ги правите тези ликвидации на еднолични търговци, когато решите да не ги спестявате и по-особено:
p_n_n написа:...кой може да бъде ликвидатор в случая ....

това, което Ви попитах в самото начало на беседата ни... :P

п.п.продължавам да си питам в темата, въпреки получения намек за прекалената й вече "колегиалност"
p_n_n
Потребител

Мнениеот platon » 08 Ное 2012, 10:39

Благодаря на всички!
Да разбирам ли че наследниците могат да регистрират нова фирма, която да поеме ЕТ?
platon
Младши потребител

Мнениеот punisher » 08 Ное 2012, 11:40

Ужассссс,
ликвидация на ЕТ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

А все пак ако ви е направило впечатление форума е в раздел "Взаимопомощ" и не е специализиран само за юристи, напротив Смисълът на поставения въпрос е да получи отговор, по възможност правилен и точен. [/quote]
Благодаря,че ми обяснихте кой е раздела,много съм разсеяна,а ако вие мислите,че вашият отговор и правилен и точен,значи се бъркате.

Един малък съвет ще си позволя да ви дам alexdb,
не давайте изчерпателно мнение и насоки при очевидно незнание и некомпетентност.Защото ,ако бяхте адвокат и когато ви се плати и оплескате нещата с такива мнения и действия,ще си отнесете такива благодарност,че "гладен" ще си стоите.[quote="alexdb"].Много е важно практически когато извършваш определено действие,юридически да бъдат нещата издържани.
Иначе наистина REVOLUTION си е пич,но ако ти си срещу него в съдебната зала,ще се "поизплезиш" .Не ти го препоръчвам :D
punisher
Потребител

Мнениеот platon » 08 Ное 2012, 12:20

Извинявам се на всички, че заради мен се породи спор.
Благодаря на всички, които искат да окажат помощ!
platon
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 14:06

platon написа:Благодаря на всички!
Да разбирам ли че наследниците могат да регистрират нова фирма, която да поеме ЕТ?

Да, няма пречка за това.

Но може да се допиташ и до колегата punisher как да стане това без да регистрират нова фирма :lol: :lol: :lol: Склонен съм лично да ти платя хонорара му за да видя как ще стане в действителност :lol: :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 14:19

p_n_n написа:

Сега остана само другата ми дребна питанка, а по-точно как именно ги правите тези ликвидации на еднолични търговци, когато решите да не ги спестявате и по-особено:

п.п.продължавам да си питам в темата, въпреки получения намек за прекалената й вече "колегиалност"

Мда колега, вие сте прекрасен юрист и няма как хорица като мен със скромни познания и необичащи да изпозват завързани терминчета в разговорите си няма как да се мерят с вас.
Аз съм напълно убеден, че ако автора на тема прибегне до вашите услуги ще бъде обслужен перфектно и проблема му ще приключи още с напускане на вашата кантора.
Даже ще ви кажа и как си го представям:
Когато дойде при вас да му заличите ЕТ-то с патос и увереност ще му обясните, че това е детска играчка за вас. От него се иска само да ви плати едно хонорарче плюс разходите за държавни такси и да ви даде по едно пълномощно от всеки наследник (нот. заверено плюс декларацииката по ЗТР) и проблемът му е решен.
Като получите тия нещица ще запретнете ръкавки и за нула време ще си съберете необходимата бумащина, оф айде да не пищи колегата революционер да я напишем правно-издържано Удостоверение от НОИ по чл. 5 ал. 10 от КСО, Удостоверение от НАП за подадено уведомление по чл. 77 от ДОПК,Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР плюс предварително заверената Декларация по чл. 13, ал. 5 от ЗТР, ще предадете архива в НОИ, ще дерегистрирате търговеца в данъчното и ще подадете заявленийцето по А1 след което от АВ ще го заличат :)
И всички заживяват доволни и щастливи, може и документите за доброволна делба на наследниците да подготвите.
Тази идилия обаче може да бъде нарушена от зъл кредитор, последван от още няколко. Тогава цирка става голям - всеки наследник казва ми плати ти и почва веселбата :). А като се появи някой добросъвестен длъжник, искащ да си плати нещата стават доста интересни. Той нормално иска фактура с касов бон, но ..... И почва едно звънене на счетоводители, които от своя страна благославят "колегата юрист" и роднините му до девето коляно :).
Но вас тези неща не ви интересуват, защото вие отдавна сте си свършил професионално работата и сте спазил буквата, дори запетайката на закона :)
alexdb
Потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 14:59

alexdb написа:
p_n_n написа:

Мда колега, вие сте прекрасен юрист и няма как хорица като мен със скромни познания и необичащи да изпозват завързани терминчета в разговорите си няма как да се мерят с вас.
Аз съм напълно убеден, че ако автора на тема прибегне до вашите услуги ще бъде обслужен перфектно и проблема му ще приключи още с напускане на вашата кантора.
Даже ще ви кажа и как си го представям:
Когато дойде при вас да му заличите ЕТ-то с патос и увереност ще му обясните, че това е детска играчка за вас. От него се иска само да ви плати едно хонорарче плюс разходите за държавни такси и да ви даде по едно пълномощно от всеки наследник (нот. заверено плюс декларацииката по ЗТР) и проблемът му е решен.
Като получите тия нещица ще запретнете ръкавки и за нула време ще си съберете необходимата бумащина, оф айде да не пищи колегата революционер да я напишем правно-издържано Удостоверение от НОИ по чл. 5 ал. 10 от КСО, Удостоверение от НАП за подадено уведомление по чл. 77 от ДОПК,Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР плюс предварително заверената Декларация по чл. 13, ал. 5 от ЗТР, ще предадете архива в НОИ, ще дерегистрирате търговеца в данъчното и ще подадете заявленийцето по А1 след което от АВ ще го заличат :)
И всички заживяват доволни и щастливи, може и документите за доброволна делба на наследниците да подготвите.
Тази идилия обаче може да бъде нарушена от зъл кредитор, последван от още няколко. Тогава цирка става голям - всеки наследник казва ми плати ти и почва веселбата :). А като се появи някой добросъвестен длъжник, искащ да си плати нещата стават доста интересни. Той нормално иска фактура с касов бон, но ..... И почва едно звънене на счетоводители, които от своя страна благославят "колегата юрист" и роднините му до девето коляно :).
Но вас тези неща не ви интересуват, защото вие отдавна сте си свършил професионално работата и сте спазил буквата, дори запетайката на закона :)

Вие това ли наричате ликвидация на едноличен търговец, сега разбирам мисълта Ви. Въпреки това ще си позволя да Ви уведомя, че известна част от написаните от Вас твърдения отново не са, как ги наричате...правно издържани, най-малкото и поради факта, че част от посочената бумащина е и излишна :P
Да не говорим за срокове и други дреболии, така че и да искате няма как да стане, според вас, за нула време. Що се отнася до останалата част на развитата от Вас хипотетична възможност, тя със сигурност може да бъде доразвита и циркът да бъде пълен, така че Ви желая успех с донаписването й.
p_n_n
Потребител

Мнениеот platon » 08 Ное 2012, 15:15

А Вие p_n_n, бихте ли споделили своето мнение?
platon
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 15:46

Разбира се, мнението ми съвпада с това на повечето от колегите писали по темата, но въпросът е какво точно искат да правят наследниците - ако решат да продължат да упражняват дейността на фирмата, поемане на предприятието от някой от наследниците със съгласието на останалите ми се струва най-удачния вариант. Регистрация на ново дружество и последващи действия, макар и възможност, ще са си доста излишество като време и средства, според мен, но важното е в случая те какво искат да правят.Ако решат да не продължават - заличаване, но все пак не и ликвидация... :P
Каквото и да решат, трябва да потърсят компетентна помощ извън форума. Само от тук ще им е доста трудно.
Успех
p_n_n
Потребител

Мнениеот platon » 08 Ное 2012, 16:12

Наследниците искат да продължат дейността на ЕТ. НО тъй като са повече от един наследник, възниква проблема - кой от всички ще поеме фирмата. И съответно имуществото й.
platon
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 17:56

platon написа:Наследниците искат да продължат дейността на ЕТ. НО тъй като са повече от един наследник, възниква проблема - кой от всички ще поеме фирмата. И съответно имуществото й.

Фирма и имущество са две различни неща, въпреки че колегата п.п.н веднага ще ревне как това ама хич не е така :lol:
Като искате да продължите бизнеса (тука пак някой ще писка, че такова юридическо понятие няма) и не можете да се разберете кой точно да поеме предприятието на ЕТ просто регистрирайте едно дружество - разберете се кой какви дялове ще има в него и кой ще управлява реално и каква ще е формата на дружеството. После се консултирайте със счетоводител кой е най-икономически изгодния за вас вариант на прехвърляне на цялото предприятие по чл. 15 от ТЗ (защото във връзка с активите, правата и задълженията на ЕТ може да се укаже, че по-добрия вариант е да придобиете само активите на предприятието). В този случай новото дружество придобива ("купува") предприятието, а вписването на ЕТ формално се заличава от ТР.
alexdb
Потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 18:21

p_n_n написа:Разбира се, мнението ми съвпада с това на повечето от колегите писали по темата, но въпросът е какво точно искат да правят наследниците - ако решат да продължат да упражняват дейността на фирмата, поемане на предприятието от някой от наследниците със съгласието на останалите ми се струва най-удачния вариант. Регистрация на ново дружество и последващи действия, макар и възможност, ще са си доста излишество като време и средства, според мен, но важното е в случая те какво искат да правят.Ако решат да не продължават - заличаване, но все пак не и ликвидация... :P
Каквото и да решат, трябва да потърсят компетентна помощ извън форума. Само от тук ще им е доста трудно.
Успех

Колега п.н.н. цялото ви пистоларно творчество по темата я възприемам като инфантилно заяждане на дребно с оглед неуспешно привличане на вниманието на колегата punisher. Ако приема друго обяснение ще се окаже, че горната крайна точка на тялото ви е използава от вас не попредназначение т.е. като горен крайник.
Подигравателните ви забележки по отношение на използваната от мен дума "ликвидация на предприятието" (която може да бъде заменена с един куп др. синоними като закриване, прекратяване, разформироване, преустановяване и т.н.) изглежда смешна само при положение, че възприемате, че по силата на "заличаването на ЕТ" се заличава и предприятието на ЕТ.
В този случай обаче няма как да се съглася с вас. ЕТ и предприятие на ЕТ са две различни неща. Обстоятелството, че законодателя е преценил, че охранителното производство по заличаване следва да се разпростре единствено до вписването, приемайки че в повечето случай ЕТ е създадено да развива дребен бизнес, и предвид това не се налагат по-сериозни механизми, по никакъв начин не изключва или забранява уреждането на фактическите отношения по повод уреждането на последиците от преустановяване на дейността. За това нещо аз използвам думата ликвидация на предприятието, която се е наложила като разговорен термин по отношение на прекратяване на дейността на фирма (а вие използвайте каквато искате) - арг. Тълк. речник http://rechnik.info/%D0%BB%D0%B8%D0%BA% ... 0%B8%D1%8F

Ако предприятието на ЕТ никога не е работило или то е дребно нещата са прости. Но ако става въпрос за голямо предприятие на ЕТ при хипотеза смърт на фл уреждането на всички тези фактически отношения е по-скоро задължително, отколкото препоръчетилно.
Фактическото уреждане на тези взаимоотношения (наричани от мен ликвидация на предприятието) не са нормативно определени в охранителното регистърно производство, което не означава, че тях ги няма. Просто за тях е дадена по-голяма свобода, особено предвид обстоятелството, че прекратяване на дейността на предприятието на ЕТ поради смърт на ф.л. е относително рядка хипотеза.
По-нагоре зададохте в изблик на интересничене въпрос - как се избира ликвидатор и т.н.

Ами ако считате, че думата "ликвидатор" не е точната и "заличител" е по-добре нека е заличител.
А заличител може да се определи от наследниците с едно просто пълномощно издадено на един от тях или на трето лице, което да извърши конкретните действия във връзка с уреждане на фактическите отношения на търговеца извън (или защо не и със провеждането на регистърното производство по заличаване).
Още веднъж отбелязвам, че въпреки че няма такова изрично разписано законово изискване, това е един (според моето скромно мнение никак не лош вариант) за уреждане именно на формалните отношения във връзка със закриването на предприятието.
А абсолютизирането на конкретни термини и постановки без тяхното осмисляне може да доведе до абсурди заключение.
Едно такова е прекратяването на договорите на работниците и служителите в предприятието. Ако приемем вашата теза, че "заличаването на ЕТ" поражда "заличаване" на предприятието, то тогава ще съм любопитен да чуя на основание на коя законова разпоредба от КТ ще прекратите трудовите договори с работниците и служителите, след като в КТ не е визиран вариант "заличаване на предприятие", а чл. 328 говори за закриване на предприятие.
Любопитен съм да чуя и вашите аргументи как това е абсурдно и вашата позиция във връзка с правните последици от сделките които би сключило едно упълномощено от наследниците лице свързани именно с "ликвидацията" (закриването, прекратяването и т.н.) предприятие вкл. и евентуалното осребряване на имуществото му.
alexdb
Потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 18:51

p_n_n написа:.....развитата от Вас хипотетична възможност, тя със сигурност може да бъде доразвита и циркът да бъде пълен, така че Ви желая успех с донаписването й.

Е точно това имах предвид.... :P

Уважаеми господин теоретико, достатъчно ми беше да прочета поредното ви умозаключително творение, за да си направя извода Вие за какво използвате горните си крайници. Ще е жалко да се захаби такъв уникат затова ще го запазя за историята:
alexdb написа:Като искате да продължите бизнеса (тука пак някой ще писка, че такова юридическо понятие няма) и не можете да се разберете кой точно да поеме предприятието на ЕТ просто регистрирайте едно дружество - разберете се кой какви дялове ще има в него и кой ще управлява реално и каква ще е формата на дружеството. После се консултирайте със счетоводител кой е най-икономически изгодния за вас вариант на прехвърляне на цялото предприятие по чл. 15 от ТЗ (защото във връзка с активите, правата и задълженията на ЕТ може да се укаже, че по-добрия вариант е да придобиете само активите на предприятието). В този случай новото дружество придобива ("купува") предприятието, а вписването на ЕТ формално се заличава от ТР.

Не мога да пропусна и това, тъй като и тук има велики неща:

alexdb написа:........."ликвидация на предприятието" (която може да бъде заменена с един куп др. синоними като закриване, прекратяване, разформироване, преустановяване и т.н.) изглежда смешна само при положение, че възприемате, че по силата на "заличаването на ЕТ" се заличава и предприятието на ЕТ.
В този случай обаче няма как да се съглася с вас. ЕТ и предприятие на ЕТ са две различни неща. Обстоятелството, че законодателя е преценил, че охранителното производство по заличаване следва да се разпростре единствено до вписването, приемайки че в повечето случай ЕТ е създадено да развива дребен бизнес, и предвид това не се налагат по-сериозни механизми, по никакъв начин не изключва или забранява уреждането на фактическите отношения по повод уреждането на последиците от преустановяване на дейността. За това нещо аз използвам думата ликвидация на предприятието, която се е наложила като разговорен термин по отношение на прекратяване на дейността на фирма (а вие използвайте каквато искате) - арг. Тълк. речник http://rechnik.info/%D0%BB%D0%B8%D0%BA% ... 0%B8%D1%8F

Ако предприятието на ЕТ никога не е работило или то е дребно нещата са прости. Но ако става въпрос за голямо предприятие на ЕТ при хипотеза смърт на фл уреждането на всички тези фактически отношения е по-скоро задължително, отколкото препоръчетилно.
Фактическото уреждане на тези взаимоотношения (наричани от мен ликвидация на предприятието) не са нормативно определени в охранителното регистърно производство, което не означава, че тях ги няма. Просто за тях е дадена по-голяма свобода, особено предвид обстоятелството, че прекратяване на дейността на предприятието на ЕТ поради смърт на ф.л. е относително рядка хипотеза.
По-нагоре зададохте в изблик на интересничене въпрос - как се избира ликвидатор и т.н.

Ами ако считате, че думата "ликвидатор" не е точната и "заличител" е по-добре нека е заличител.
А заличител може да се определи от наследниците с едно просто пълномощно издадено на един от тях или на трето лице, което да извърши конкретните действия във връзка с уреждане на фактическите отношения на търговеца извън (или защо не и със провеждането на регистърното производство по заличаване).
Още веднъж отбелязвам, че въпреки че няма такова изрично разписано законово изискване, това е един (според моето скромно мнение никак не лош вариант) за уреждане именно на формалните отношения във връзка със закриването на предприятието.
А абсолютизирането на конкретни термини и постановки без тяхното осмисляне може да доведе до абсурди заключение.
Едно такова е прекратяването на договорите на работниците и служителите в предприятието. Ако приемем вашата теза, че "заличаването на ЕТ" поражда "заличаване" на предприятието, то тогава ще съм любопитен да чуя на основание на коя законова разпоредба от КТ ще прекратите трудовите договори с работниците и служителите, след като в КТ не е визиран вариант "заличаване на предприятие", а чл. 328 говори за закриване на предприятие.
Любопитен съм да чуя и вашите аргументи как това е абсурдно и вашата позиция във връзка с правните последици от сделките които би сключило едно упълномощено от наследниците лице свързани именно с "ликвидацията" (закриването, прекратяването и т.н.) предприятие вкл. и евентуалното осребряване на имуществото му.

На който му е ясно ще се позабавлява. :lol:
Що се отнася до това чие внимание се опитвам да привлека аз, това изобщо не е Ваша работа, колега. Радвам се, че успях да привлека Вашето, как в противен случай бихме се насладили на такива шедьоври.
И тъй като нямам намерение да изпадам в безпредметен спор, още по малко да се опитвам да убеждавам когото и да било в каквото и да било, отново Ви пожелавам успех ...във филосовстването. :idea:
p_n_n
Потребител

Мнениеот bebitor » 08 Ное 2012, 19:48

А Вие, alexdb, със сигурност привлякохте моето внимание, което никак не е на добро! Дали случайно през очевидно недостатъчното Ви количество мозък преминава и най-малка сянка на прозрение, че всички адвокати, писали в тази тема, освен Вас, са доказани професионалисти? Като Ви чета, искрено се съмнявам, че сте напуснал студентската скамейка.
И с тази терминология скоро няма да я напуснете.
Не знам защо колегите са се опитали да Ви ограмотят по някакъв начин, да Ви посочат грешките и начина на изразяване, след като Вие сте тъп и нагъл едновременно- много лоша комбинация за начинаещия юрист. :!:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот punisher » 08 Ное 2012, 20:19

alexdb написа:Извод: Много казани думи, които не казват нищо и не дават решение на проблема. Май и аз ще се съглася с колегата punisher - намерете си адвокат, ама с краткото уточнение да не сте вие

Това е решението.

Колега alexdb,ще ви дам насока-повече не си позволявайте да ме анализирате като юрист.Аз дори не съм си направила опит да си меря с вас познанията или нещо там друго.....Сравнения се правят при равностойни единици.
Сега пийте една студена вода,теглете ми една ...... и си прочетете хубаво търговския закон. А аз през това време ще се гордея със себе си ,че ни ви поставих където ви е мястото,защото съм умна,красива,млада и добра съпруга,майка и адвокат. :D :D :D
punisher
Потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 20:20

p_n_n написа:какъвто израз обича да използва колежка, не се мъчете толкова, в противен случай ще си позволя да Ви препоръчам посещение именно при такъв специалист, тъй като ако изпуснете момента, последиците ще са необратими... Замислете си все пак, може би все още не е съвсем късно за вас. :wink:

Най-после един мъдър съвет, за който си струва да се замисля. Както са казали старите хора "Не питай старило, а питай патило".
Щях да се поинтересувам дали помага, ама във вашия случай май сте в хипотезата на необратимите последици :mrgreen:
alexdb
Потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 20:23

alexdb написа:[

И ти ли бе Бруте? :lol: :lol: :lol:
Границите са си граници. Напълно съм съгласен с това, както и с правото на изразяване на мнение. :mrgreen: Когато обаче за конкретно мнение започва атака на лично ниво някак ми е трудно да спра :mrgreen:
Аз не държа, че съм най-умния и най-правия. Когато някой започне да смесва понятия и институти и да прелива от едно в друго и то само за идеята, без някаква конкретна мисъл, или в случая да впечатли някоя колжека, и без да се опита да вникне в смисъла ....... А пък когато вземе да обяснява, че те това няма как да стане, при положение, че е правено и си става идеално, като го гарнира с лични нападки и без да каже кое и защо не може да стане става бая дразнещо :lol:

Я пак....Хайде прочетете си мненията по темата и особено първото, щото следващите си бяха чисто нагаждане според ситуацията и написаните глупости, и разтягане на локуми, за да си изясните кой смесва понятия и институти, "колега" :?: Може и да успеете, колкото и да е съмнително.
p_n_n
Потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 20:31

p_n_n написа:
Я пак....Хайде прочетете си мненията по темата и особено първото, щото следващите си бяха чисто нагаждане според ситуацията и написаните глупости, и разтягане на локуми, за да си изясните кой смесва понятия и институти, "колега" :?: Може и да успеете, колкото и да е съмнително.

Колега ппн разбирам вашия справедлив гняв, но .... все пак опитайте нещо полезно с крайника - вие се захващате за ползваната от мен разгоровна дума "ликвидация" и я прекарвате през институтите на охранителното производство (каквото по същество е вписването и заличаването на вписване, както и ликвидацията на ТД) и твърдите, че с това се изчерпва целия смисъл на "изчезването" на ЕТ от пространството, а барабар с него изчезва и "обекта" предприятие. Е няма как да се съглася с това.
alexdb
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 08 Ное 2012, 21:03

Ако наследниците се разберат, един от тях може да поеме предприятието и фирмата на ЕТ (чл. 60, ал. 2 ТЗ). Ако не се съгласят, ЕТ се заличава без ликвидация (чл. 60а, т.2 ТЗ), а по отношение на предприятието като съвкупност от права и задължения се извършва делба.
Ето и малко съдебна практика:
Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на седми декември, през две хиляди и единадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛЮБКА БОГДАНОВА
ЧЛЕНОВЕ: М. И.
С. ДИМИТРОВА

при секретаря Райна Стоименова и в присъствието на прокурора като изслуша докладваното от съдията С. Д. гр.д. № 70 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 и сл. ГПК.
Образувано е по касационна жалба от Д. И. М. от [населено място], чрез пълномощника му адв. С. В. от АК-С., против въззивно решение от 06.08.2010 г., постановено по в.гр.д. № 7181 по описа за 2009 г. на Софийския градски съд, с което като е потвърдено решението от 03.04.2009 г. по гр.д. № 16429/2007 г. на Софийския районен съд, 34 с-в, са отхвърлени предявените от касатора срещу Зина С. П. и М. М. П., и двамата от [населено място], искове с правно основание чл. 240, вр. с чл. 79, ал. 1 ЗЗД за дължими суми по договори за заем от 05.07.2002 г. за сумата от 12000 лв. и от 20.07.2002 г. за сумата 7000 лв., с правно основание чл. 86 ЗЗД за присъждане на мораторна лихва върху главниците в размер на 7600 лв. върху сумата от 12000 лв. за периода 21.07.2002 г. до 20.07.2007 г. и 4400 лв. върху сумата от 7000 лв. за периода 21.07.2002 г. до 20.07.2007 г., ведно със законната лихва, считано от 21.07.2007 г. до окончателното изплащане. Жалбоподателят навежда доводи в подкрепа на оплакването за неправилност на решението, поради нарушаване на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК, с искане за неговата отмяна и уважаване на исковете. Подробни съображения са изложени в касационната жалба.
Ответниците по касационната жалба Зина С. П. и М. М. П., и двамата от [населено място], не изразяват становище по нея както в писмен отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК, така и в съдебно заседание.
С определение № 1020 от 12.08.2011 г. по делото е допуснато касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК, тъй като повдигнатите процесуалноправни и материалноправни въпроси по т. 5 и т. 6 относно доказателствената тежест и по т. 7 - относно това нормата на чл. 48 ЗН съставлява ли законна презумпция, по силата на която законните наследници носят отговорността по чл. 60 ЗН от откриването на наследството по смисъла на чл. 1 ЗН до доказване приемането на наследството по опис или отказ от наследство и по т. 15 – във връзка с приложението на чл. 60, ал. 2 ТЗ и по-конкретно - ако наследниците по закон на починалия едноличен търговец не желаят да извършват и да продължат търговската дейност на своя наследодател, не поемат предприятието и фирмата на едноличния търговец, отговарят ли за задълженията на своя наследодател, които са възникнали в резултат на търговската му дейност, като се има предвид, че имуществото на физическото лице и на едноличния търговец са едно цяло и отговорността на едноличния търговец е неограничена от имуществото на фирмата, са от значение за спорното право и са решавани противоречиво от съдилищата.
Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, като взе предвид доводите, изложени в подадената касационна жалба във връзка с основанията за касиране по чл. 281, т. 3 ГПК и като провери правилността на въззивното решение на основание чл. 290, ал. 2 ГПК, намира следното:
За да отхвърли предявените искове с правно основание чл. 240 и чл. 86 ЗЗД въззивният съд е приел, че ищецът не е доказал, че реално е предоставил на наследодателя на ответниците заеманите суми. Освен това, не е доказан и фактът на приемането на наследството на длъжника по договора за заем от страна на законните му наследници, за да може да бъде ангажирана тяхната отговорност. В. съд е приел също така, че доколкото заеманите суми са предоставени на едноличен търговец, ищецът не е доказал, че ответниците са приели фирмата на ЕТ като предприятие. Приетото във въззивното решение по поставените правни въпроси от материално и процесуално естество е в противоречие с приетото в цитираните в определението за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК решения на отделни състави на ВКС. Отговорът на поставения процесуалноправен въпрос чия е доказателствената тежест при установяване неизпълнение на договорно задължение, в частност как се разпределя доказателствената тежест на страните по заемно правоотношение е налице трайна съдебна практика, а именно, че в производството по иск с правно основание чл. 240, ал. 1 ЗЗД върху ищеца лежи доказателствената тежест да установи, че е дал заемни средства, а при оспорване на иска, ответникът установява възраженията си, напр., че средствата са дадени на друго основание, че е налице порок на волята, че задължението е погасено и др. По въпроса дали нормата на чл. 48 ЗН съставлява законова презумпция, по силата на която законните наследници носят отговорността по чл. 60 ЗН от откриването на наследството по смисъла на чл. 1 ЗН до доказване приемането на наследството по опис или отказ от наследството, следва да се даде положителен отговор. А именно, че наследството се придобива с приемането му от момента на откриване на наследството – смъртта на наследодателя, като при отказ от наследство, частта на отреклия се уголемява дяловете на останалите наследници, а наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство, а по въпроса, ако наследниците по закон на починалия собственик на ЕТ не желаят да извършват и да продължат търговската дейност на своя наследодател, не поемат предприятието и фирмата на едноличния търговец, отговарят ли за задълженията на своя наследодател, които са възникнали в резултат на търговската му дейност, следва да се отговори положително, тъй като имуществото на физическото лице и на едноличния търговец са едно цяло и отговорността на едноличния търговец не е ограничена от имуществото на фирмата. Това е така, тъй като ЕТ носи отговорност за задълженията си с цялото си имущество, независимо дали е част от предприятието на ЕТ, дали е лично имущество, или имущество СИО, поради което и неговите наследници отговарят за тези задължения със същото това имущество, независимо дали са поели или не са поели предприятието на ЕТ.
В. решение е допустимо, но е неправилно като постановено при нарушение на материалния и процесуалния закон и необосновано.
Предявени са искове с правно основание чл. 240, вр. с чл. 79 ЗЗД за връщане на суми, получени по два договора за заем в размер на 12 000 лв. и 7 000 лв. и чл. 86 ЗЗД обезщетения за забава в размер на 7 600 лв. върху първата главница и 4 400 лв. върху втората главница, за периода от 21.07.2002 г. до 20.07.2007 г., със законните последици.
По делото е установено, че с разписка от 05.07.2002 г. ЕТ”М. І-М. М. П.” е получил от ищеца Д. П. М. заем в размер на 6 000 щ.д., равностойни на 12 000 лв., за срок от 15 дни – до 20.07.2002 г. като уговорено заплащането на законна лихва при невръщане на сумата на падежа. С друга разписка от 20.07.2002 г. се установява, че М. М. П. в качеството си на ЕТ” М. І” е получил от ищеца в заем нова сума в размер на 7 000 лв. за срок от три дни и се е задължил да я върне на 23.07.2002 г. Представените две разписки за получените в заем суми са подписани от заемополучателя и не са оспорени от ответниците. Установено е също така, че заемополучателят М. М. П. е починал на 11.10.2002 г. и е оставил законни наследници – ответниците по делото – Зина С. П. – съпруга и М. М. П. – син, [дата на раждане] , т.е. към момента на смъртта на баща си той е навършил 14 годишна възраст и е бил ограничено дееспособен. От заключенията на изслушаната по делото ССчЕ се установява, че курса на щ.д. към 05.07.2002 г. е бил 2,001114 лв. и сумата от 6 000 щ.д. се равнява на 12 066,84 лв., а дължимата законна лихва по първата главница е в размер на 7 679,46 лв., а по втората главница е в размер на 4 446,90 лв. за претендираните периоди.
При така установените фактически данни и отговорите на поставените правни въпроси, настоящата инстанция приема за установено от правна страна следното:
По делото е установено, че между ищеца и наследодателя на ответниците в качеството му на ЕТ са били сключени два договора за заем на парични суми. Заемът за потребление е реален договор, който се смята сключен в момента, когато въз основа на постигнато между страните по договора съгласие, едната страна даде, а другата получи в заем пари. Основно задължение на заемателя според чл. 240, ал. 1 ЗЗД е да върне заетата сума в уговорения срок. По делото не е установено взетата в заем парична сума по двата договора от наследодателя на ответниците да е върната на уговорените падежи или по-късно на заемодателя. Представените две разписки за получени пари са подписани от наследодателя на ответниците като заемополучател, същите не са оспорени и по своя характер представляват частни свидетелстващи документи, които се ползват с пълна материална доказателствена сила, тъй като удостоверяват факта, че изявлението, което се съдържа в тях е направено от лицето, което ги е подписало/чл. 144 ГПК/отм./. Т.е. по делото е безспорно, че между ищеца и наследодателя на ответниците, в качеството му на ЕТ са били сключени два договора за заем на парични средства, като сумите са получени от заемополучателя, който се е задължил в определени кратки срокове да ги върне на заемодателя, като при неизпълнение на това задължение, същият дължи и законната лихва върху главниците. След смъртта на заемополучателя в качеството му на ЕТ, неговото имущество, в т.ч. и правата и задълженията и фактическите отношения преминават в патримониума на неговите наследници, в случая ответниците по делото в качеството им на законни наследници – съпруга и непълнолетен син. Действително, съгласно чл. 48 ЗН наследството не преминава по право и автоматично към наследниците. При откриване на наследството, което е станало на 11.10.2002 г. със смъртта на наследодателя М. П., лицата, които имат право да наследяват, в случая ответниците – съпруга и син, се призовават към наследяване като придобиването на наследството става с приемането му/изрично или мълчаливо/ и има обратно действие – от датата на откриване на наследството. В случая наследниците - ответници не са оспорили факта на приемане на наследството, поради което не е в тежест на ищеца да го установява. По отношение на втория ответник не е приложима нормата на чл. 61, ал. 2 ЗН, тъй като към момента на откриване на наследството той е бил непълнолетен, т.е. ограничено дееспособен, а не недееспособен, за да приеме наследството само по опис. По делото не се спори, че сумите по разписките са дадени в заем от ищеца на наследодателя на ответниците в качеството му на ЕТ, както и че нито той приживе на падежите и след тях, нито впоследствие наследниците му са ги върнали на ищеца, т.е. сумите по главниците са дължими, ведно със законната лихва за забава. Това е така, тъй като в тежест на ответниците съгласно разпоредбата на чл. 127 ГПК/отм./ е да докажат изпълнението на поетите от техния наследодател задължения по договорите за заем, или да докажат наличието на правопогасяващи, правоизключващи, правоунищожаващи или правоотлагащи факти и обстоятелства, каквито са отказът от наследство, или приемането на наследството по опис и пр., което те не са сторили. В случая е без значение обстоятелството, че заемните суми са получени от наследодателя на ответниците в качеството му на ЕТ. Това е така, тъй като ЕТ не е юридическо лице и съгласно ТЗ и ТР № 2/27.12.2001 г. по гр.д. № 2/2001 г. на ОСГК на ВКС, същият като физическо лице, извършващо търговска дейност, носи отговорност за задълженията си с цялото си имущество, независимо дали е част от предприятието на ЕТ, дали е лично имущество, или е имущество СИО. Щом това е така и неговите наследници отговарят за тези задължения със същото това имущество независимо дали са поели или не са поели предприятието на ЕТ по см. на чл. 60, ал. 2 ТЗ. Наследниците на ЕТ отговарят за поетите от него задължения дори да не упражняват търговска дейност от името и за сметка на фирмата на ЕТ.
По изложените съображения, настоящият състав на Върховния касационен съд, Трето гражданско отделение намира, че като е отхвърлил предявените искове, въззивният съд е постановил неправилно решение, което следва да бъде отменено на основание чл. 293, ал. 1 и ал. 2 ГПК и тъй като не се налага повтарянето или извършването на нови съдопроизводствени действия, касационният съд следва да постанови друго по съществото на правния спор. С него, съобразно установената по-горе фактическа обстановка и правни изводи, следва да се уважат исковете с правно основание чл. 240, ал. 1 и чл. 86, ал. 1 ЗЗД на Д. И. М. срещу Зина С. П. и М. М. П., като последните бъдат осъдени да заплатят на ищеца поравно сумата от 12 000 лв., дължими по договор за заем по разписка с дата 05.07.2002 г. и законната лихва върху нея за периода от 21.0.7.2002 г. до 20.07.2007 г. в размер на 7 600 лв., както и законната лихва върху главницата от 12 000 лв., считано от 21.07.2007 г. до окончателното изплащане, както и сумата от 7 000 лв., дължими по договор за заем по разписка с дата от 20.07.2002 г. и законната лихва върху нея за периода от 24.07.2002 г. до 20.07.2007 г. в размер на 4 400 лв., както и законната лихва върху главницата от 7 000 лв., считано от 21.07.2007 г. до окончателното й изплащане.
С оглед изхода на делото пред настоящата инстанция, на касатора следва да се присъдят направените по делото разноски за всички инстанции в размер на 6 565 лв. – държавни такси, депозити за експертизи, адвокатски възнаграждения.
По изложените съображения и на основание чл. 293, ал.1 и ал. 2 ГПК, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение,

Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ изцяло въззивно решение 06.08.2010 г., постановено по в.гр.д. № 7181 по описа за 2009 г. на Софийския градски съд, ВО, ІV-„Б” състав и вместо него постановява :
ОСЪЖДА Зина С. П., ЕГН [ЕГН] и М. М. П. ЕГН [ЕГН], и двамата от [населено място], [улица], [жилищен адрес] да заплатят на Д. И. М., ЕГН [ЕГН], от [населено място], [улица], ет. 1, ап. 1, по ½ части от сумата 12 000 лв. и сумата от 7 000 лв., дължими по договори за заем от 05.07.2002 г. и от 20.07.2002 г., сключени между наследодателя на ответниците М. М. П., ЕГН [ЕГН], починал на 11.10.2002 г., в качеството му на ЕТ”М. І - М. М. П.” и Д. И. М., както и сумите от 7 600 лв., представляваща законната лихва върху първата главница за периода от 21.0.7.2002 г. до 20.07.2007 г., и сумата от 4 400 лв., представляваща законната лихва върху втората главница за периода от 24.07.2002 г. до 20.07.2007 г., както и законните лихви върху главниците от 12 000 лв. и от 7 000 лв., считано от 21.07.2007 г. до окончателното им изплащане, и деловодните разноски за всички инстанции в размер на 6 565 лв.
Решението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ :

ЧЛЕНОВЕ :
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ