начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Изтеглена и непокрита сума по дебитна карта от преди 5 год.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтеглена и непокрита сума по дебитна карта от преди 5 год.

Мнениеот ivodam » 24 Яну 2013, 16:04

Възниква ми един странен казус с една от водещите банки, да не я споменавам сега, във връзка с една дебитна карта, която е била ползвана преди близо 5 години. Обаждат ми се от фирма за събиране на дългове, и ми казват, че им е възложено от въпросната банка да търсят необслужван от 5 години потребителски кредит. В пълен шах се обаждам в банката, и се оказва, че имало, както се изразяват, изтеглена и след това непокрита сума по тази карта, преди 5 години. На пълното ми недоумение как може от дебитна карта да се изтегли повече от наличността, след като не е имало договорен никакъв овърдрафт, нещо мучат и нищо смислено не ми казват. Трябвало да отида в някой клон, да ми дадат движението, щял съм да видя. Аз разбира се ще взема да видя какво ще ми дадат, обаче аз самият си пазя месечните извлечения отпреди 5 години, и много добре се вижда от тях, че не е имало никакво задължение. В последствие ми е оформено такова със задна дата, не знам в какъв момент, и за да е пълен купонът, били текли и лихви върху него!
Имам следните въпроси:
- очевидно става въпрос за някаква или грешка на банката, или вътрешна машинация на някой служител. Те могат да ми извадят, разбира се, всякакви разпечатки. Към кой независим орган мога да се обърна в такъв момент за разследване на случая? Комисия за защита на потребителите, банков надзор? Каква е процедурата за подаване на оплаквания?
- извлеченията, които банката ми е пращала, имат ли силата на официален документ пред институции, съд и т.н.?
- за лихвите по ЗЗД няма ли давностен срок от 3 години?

Вероятно ще възникнат и други въпроси, но ще бъда благодарен за компетентно мнение по такъв казус, а също за информация ако някой се е сблъсквал с подобни случаи, да сподели опит и практика.
ivodam
Потребител

Re: Казус с банка

Мнениеот neutralen » 24 Яну 2013, 17:01

8) Вече сте допуснали първите грешки, гледайте да не ги повтаряте :!:
Не влизайте в контакти с фирмите за "събиране на вземания" - тяхната дейност е противозаконна. Те разчитат на вашата правна некомпетентност, за да ви въздействат "доброволно" да платите вероятно мнимо или вече погасено по давност задължение.
Не влизайте в контакти и с Банката. Правните спорове за съществуване на претендираното задължения се разглеждат и решават от съответния Съд, по иск предявен от Кредитора.
В момента ВРЕМЕТО работи за вас. Не правете нищо, който има претенции да се обърне към съда. Пазете всички документи с отношение към случая, включително и тези получени от фирмата за събиране на вземания.
Вземанията се погасяват с изтичането на 5 или 3 годишна давност.
Лихви се дължат само ако бъдат пресъдени в влязло в сила Решение на Съда. 8)
neutralen
Активен потребител

Re: Казус с банка

Мнениеот ivodam » 24 Яну 2013, 18:51

neutralen написа:8) Вече сте допуснали първите грешки, гледайте да не ги повтаряте :!:
Не влизайте в контакти с фирмите за "събиране на вземания" - тяхната дейност е противозаконна. Те разчитат на вашата правна некомпетентност, за да ви въздействат "доброволно" да платите вероятно мнимо или вече погасено по давност задължение.
Не влизайте в контакти и с Банката. Правните спорове за съществуване на претендираното задължения се разглеждат и решават от съответния Съд, по иск предявен от Кредитора.
В момента ВРЕМЕТО работи за вас. Не правете нищо, който има претенции да се обърне към съда. Пазете всички документи с отношение към случая, включително и тези получени от фирмата за събиране на вземания.
Вземанията се погасяват с изтичането на 5 или 3 годишна давност.
Лихви се дължат само ако бъдат пресъдени в влязло в сила Решение на Съда. 8)

Благодаря за отговора, добре звучи, но нали идеята е по възможност да не се стига до съд. Доколкото знам, банките си правят някакви бързи производства, законът им го позволява, при които могат да те осъдят без изобщо дори да те викат пред съда! Това как може да се избегне?
ivodam
Потребител

Re: Изтеглена и непокрита сума по дебитна карта от преди 5 г

Мнениеот kushgribi » 24 Яну 2013, 21:05

Без договор за банков кредит, кредитна карта, овърдрафт, кредитна линия или друг подобен продукт по който вие да сте титуляр или солидарно отговорно лице аз лично недоумявам на какво основание се търсят суми от Вас :roll: Подозирам, че ситуацията просто не е описана коректно. Или ви търсят за непогасени такси за годишно обслужване, което ще е някаква новост :lol:

neutralen написа:Не влизайте в контакти с фирмите за "събиране на вземания" - тяхната дейност е противозаконна.

Хайде сега драги форумен законодателю, да цитирате и съдебно постановление което обявява въпросната дейност за противозаконна. Не отделни действия по конкретни казуси на представители на някои агенции, а именно както вие се изразявате, дейността на целия бранш.
kushgribi
Младши потребител

Мнениеот ivodam » 24 Яну 2013, 22:34

kushgribi написа:Без договор за банков кредит, кредитна карта, овърдрафт, кредитна линия или друг подобен продукт по който вие да сте титуляр или солидарно отговорно лице аз лично недоумявам на какво основание се търсят суми от Вас :roll: Подозирам, че ситуацията просто не е описана коректно. Или ви търсят за непогасени такси за годишно обслужване, което ще е някаква новост :lol:

neutralen написа:Не влизайте в контакти с фирмите за "събиране на вземания" - тяхната дейност е противозаконна.

Хайде сега драги форумен законодателю, да цитирате и съдебно постановление което обявява въпросната дейност за противозаконна. Не отделни действия по конкретни казуси на представители на някои агенции, а именно както вие се изразявате, дейността на целия бранш.

Ами и аз недоумявам. Предполагам, че е някаква грешка в банката, всъщност се сещам, че преди време един служител ми беше казал, че имали някакъв проблем 2008 г. при смяна на софтуера. Ма този човек не работи вече там, а служителят, с който контактувам сега, само ми говори, че имало отрицателно салдо и можел да ми го покаже на разпечатка. Не ми е ясно защо са чакали досега, защо никой нищо не ни е информирал и как променят движения със задна дата.
Вашият съвет какъв е - да не контактувам и да чакам евентуална разправия в съда, или да опитам да разбера с какво реално разполагат? Само разговор в банката, без да се подписва каквото и да било, може ли да навреди по някакъв начин?
ivodam
Потребител

Мнениеот kushgribi » 24 Яну 2013, 23:48

ivodam написа:Вашият съвет какъв е

Бих се въздържал относно съвети за конкретни действия, тъй като имам опит само от позицията на взискателя по такива спорове.
kushgribi
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Яну 2013, 11:26

:roll: Няма такава правно регламентирана дейност "събиране на вземания от фирми" :shock:
Ако съм пропуснал нещо ме поправете, като посочите в кой закон е регламентирана тази дейност. :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ