Здравейте,
От доста време аз и съседите от моята кооперация имаме следния казус - живеем в центъра на София, знаете как е - стари сгради с близки вътр. дворове и т.н. Та, между нашата кооперация и кооперацията на съседния номер минава алея с ширина около 3 м., която води до вътрешния двор на съседната кооперация (както и на тази до нея). От доста време няма преграда, която да раздели на 2 въпросната алея, която е с дължина около 8-10м., което позволява на хората от съседните кооперации да минават директно с колите си и да запълват целия вътрешен двор (вярно, техен) и да го превръщат в паркинг, като напълно съсипват, така наречената зелена площ в двора и всичко е в кал, вкл. и по алеята, от която поне половината е собственост на нашата кооперация. Неведнъж са ставали скандали, че не може да преминават по нашата част от алеята, за да достигнат до двора си, но това съвсем не ги вълнува, а ние сме принудени да търпим постоянно ръмжащи коли и изгорели газове в прозорците си. Искам да отбележа, че друг вход към този двор няма, т.е. ако искат да влязат с кола, това е единствения начин - през нашата част от алеята.
Въпросът ми е следния - възможно ли е съвсем законно да забраним да ползват нашата част от алеята, като направим някакво ограничение (ограда, кашпи, колци или каквото и да е друго)? Твърдението на кооперацията отсреща е, че не можем да им забраним достъп до двора им, независимо, че преминават през нашия двор на практика. Това така ли е наистина и въобще какви опции имаме, за да прекратим подобно безумие, което превръща зелените площи в паркинг?
Благодаря предварително за съвета!
- Дата и час: 01 Мар 2025, 02:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преминаване на коли на съседи през част от чужд вътр. двор
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Преминаване на коли на съседи през част от чужд вътр. дв
Здравейте, Скоро един комшия и познат имаше подобен на вашия проблем. При него е следното: притежава земя с площ 400 квадратни метра, но зад неговия двор има друг с площ ( някаква си незнам колко ) а входът е един и минава през двора на моя комшия, а на него хич нему беше приятно да му отварят мястото и да влизат с джипове и тем подобни превозни средства и да нарушават насадените вътре култури. Много дълго ( като казвам дълго означава 2-3 години се бори с институции да решат проблема с входа на двете места. Естествено всичко допря до пари ( както винаги в нашата държава ) Плати на вещи лица от общината да дойдат и да замерят колко от тези 400 квадрата са негови законни да преиздадат нова скица на мястото и тогава да се реши за въпросния вход. Минаха се още месец-два имаше нова скица и отново 400 от 400 са негова законна собственост при което отиде при адвокат и навярно водиха дела ( несъм се интерисувал с подробности ) , но в крайна сметка другите собственици бяха принудени да преместят своя вход от доста далечно за тях място, но не и през двора на моя съсед.
Незнам до колко съм полезен, но написах това което знам.
Пожелавам ви успех при решаването на вашия проблем.
Незнам до колко съм полезен, но написах това което знам.
Пожелавам ви успех при решаването на вашия проблем.
- mitaka_stz
- Нов потребител
Благодаря, всички отговори са ми полезни. Така или иначе ще търсим решение. Надявам се да се намеси и някой с юрист и да сподели гледна точка от страна на закона в такива случаи.
- georgio_at
- Нов потребител
emilgrigorov написа:
Извинете невежеството ми, но този чл. 85 от Закона за собствеността нищо не ми говори... с какво може да ми е полезен?!
- georgio_at
- Нов потребител
Съгласно закона вие имате право да издигнете ограда с височина на плътната част до 60 см на границата със съседния имот. Това мисля ви решава въпроса с преминаването на каквито и да било преовозни средстава през този проход.
Само да не се наложи да влиза пожарна за да вдигне стълбата за да ви извади от горящия ви апартамент....
Само да не се наложи да влиза пожарна за да вдигне стълбата за да ви извади от горящия ви апартамент....
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Според Конституцията, georgio_at има право на адвокатска защита, защото времето никак, ама никак не работи в негова полза. Ако не е късно вече де. Визирам вещното право на преминаване и възможността съседите вече да са го придобили.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|