начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Продажба на имоти преди 1989 г?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имоти преди 1989 г?

Мнениеот ani999 » 10 Яну 2013, 23:07

Здравейте! Спомня ли си някой преди 1989 година наистина ли беше забранено да се продават и купуват частни имоти? Ако някой потвърди тази информация - има ли някакви документи, където мога да прочета такъв закон от миналото?
ani999
Нов потребител

Re: Продажба на имоти преди 1989 г?

Мнениеот Гост » 10 Яну 2013, 23:44

Чак пък забрана тотална да е имало- не е, въпреки ограничението в брой на имотите, които има право да придобие в собственост едно семейство( домакинство или както там, но в момента не мога да направя и справка по обективни причини- само се разсейвам тук от други мисли).
Според мен трябва да четете в закона за собствеността на гражданите ( отм. 2005г.), но не мога да съм категорична при така зададен въпрос.
Гост

Мнениеот ani999 » 11 Яну 2013, 00:09

Поли, благодаря за отговора...но имам лични спомени от тогава и съм почти сигурна, че частни лица можеха само да заменят имотите си. А имоти се придобиваха по наследство, или като обезщетение за отчуждаване, или при покупка от държавата. Така, както е сега - аз ти продавам моя имот съвсем свободно - не можеше. И просто търся съответния документ, с който да го докажа...
ani999
Нов потребител

Мнениеот ani999 » 11 Яну 2013, 00:46

...изобщо - ако човек търси някой стар закон, който е отменен или допълнен и подобрен - може ли да го намери в интернет както е бил в началния си вид, или трябва да се тича по библиотеки? :roll:
ani999
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Яну 2013, 04:41

Изобщо не трия старите редакции на нормативите вече, пазя си ги ... но това от десетина години. Никой не поддържа такава публична база данни, освен библиотеките с книжките :lol: Е, и г-н Каранедев, разбира се, но той е надраснал земната суета.
За кой точно период става дума?
Освен ЗСГ, и редица други нормативи налагаха ограничения в количествено отношение. Това са примерно всички закони, предмет на реституционните закони. Също така и строителните закони. И НК по отношение предприемачеството, и още, и още ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ani999 » 11 Яну 2013, 07:18

Уф...Ами ето, в този форум всички сте много по-опитни от мен - моля, дайте ми един съвет - как да намеря някакви доказателства за това мое твърдение? А именно - че преди 89 година не беше възможно ей така, просто, да решиш да си продадеш апартамента (придобит, примерно, чрез закупуване на държавен имот, или чрез построяване на ЖСК), да си намериш купувач и да отидеш при нотариус да си изповядаш сделката. Моето семейство, например, имахме едно апартаментче, имахме нужда от по-голямо, и през цялото време си знаехме, че това може да стане единствено чрез замяна. И обяви във вестниците имаше само за замени - знам, защото сме се опитвали да направим нееднократно замяната. Сестра ми също се сдоби с една панелка в резултат на замяна с гараж. Била съм много малка, за да знам причината, но съм сигурна, че беше така. И сега, в спор с едни хора, които твърдят, че това е не е вярно, търся доказателство...

А може би пък не съм права? Може би някой от вас може да ми докаже противното? Например - имате познати, или самите вие сте се сдобили с апартамент чрез нормална покупко-продажба, без намесата на държавни институции? Защото ми показаха един такъв нотариален акт, но вътре пишеше - "Покупко-продажба чрез общинския народен съвет" и човекът помни, че тогава продавачът е бил негов роднина, който е имал по-голямо жилище от разрешеното по онова време, бил е принуден да го раздели на две, и според изискванията на закона - го е обявил на някаква дъска в общината, после пък е имало някакъв списък на хора, които искали да го купят, но е трябвало да доказват, че са нуждаещи се, и списъкът бил огромен, имало борби, взаимни натопявания, имало е съдебни дела, подкупи на съдии...Тоест - че е имало определена задължителна процедура и никак не е зависело от продавача на кого точно ще си продаде имота, както е сега.

Аз лично много често боравя с нотариални актове, но нито веднъж не съм срещала (доколкото помня) акт отпреди 89 за покупко-продажба между две частни лица. Или е за отчуждение, или е покупка на държавен имот, или е някакъв констативен, или е дарение.
ani999
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Яну 2013, 10:07

Законът за собствеността на гражданите не намерих, но и Правилникът ще Ви ориентира:

ППЗСГ 1987-88г
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ani999 » 11 Яну 2013, 10:58

Много благодаря!! Наистина има много неща в този правилник, обаче за моите въпроси непрекъснато се правят препратки към съответните членове от самия закон...Пък и този закон е от 80 г. Много ми се щеше да намеря по-стари закони, които са действали примерно от 60-те години...

Но - наистина благодаря!! Това беше първият документ отпреди 89 г, до който вече имам достъп! :)
ani999
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 11 Яну 2013, 12:24

emilgrigorov написа:Изобщо не трия старите редакции на нормативите вече, пазя си ги ... но това от десетина години. Никой не поддържа такава публична база данни, освен библиотеките с книжките Е, и г-н Каранедев, разбира се, но той е надраснал земната суета.
За кой точно период става дума?

г-н Григоров . много си наблюдателен 8)

по темата:
ето го ограничението
ЗСГ написа:Чл. 15. Собствеността върху недвижими имоти, правото на строеж, на надстрояване и пристрояване се прехвърля чрез общинския народен съвет по местонахождението на имота, освен ако:

1. сделката се извършва между роднини по права линия, между братя и сестри или между съсобственици;

2. недвижимият имот се намира в село, за което Министерският съвет е изключил реда за прехвърлянето по тази глава.

ето го и ЗСГ в първоначалния вариант
и последния вариант преди отмяната това е само глава трета - за отнемане в полза на държавата на нетрудови доходи - замениха я с нов закон и вече с още по нов .... 8)
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот ani999 » 11 Яну 2013, 14:45

Благодаря за закона - ще ми свърши прекрасна работа... :) :)
ani999
Нов потребител

Мнениеот Гост » 11 Яну 2013, 17:57

emilgrigorov написа:Никой не поддържа такава публична база данни, освен библиотеките с книжките

Цялото юридическо воинство борави с всички редакции на нормативната база от преди поне 90години. За тази цел не правим уърдовски файлове, а плащаме на доставчик, който поддържа база данни...
Все си мислех, че това е ноторен факт, ама не би.

п.п. С мобилен нет съм в момента, а и други доминанти, за да влизам в сиела, апис или лакорда и да правя каквито и да е справки. Важното е, че имащите достъп и време са го направили.
Гост

Назад към Взаимопомощ