начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Кражба в хотел, отговорност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кражба в хотел, отговорност

Мнениеот themis » 19 Дек 2012, 21:53

Здравейте !
Студентка сам по право във френски университет, така че не съм много запозната с българското гражданско право, но моята най добра приятелка която живее в българия изживя неприятна случка и би ми се искало да и помогна... През лятото бяха на море с родителите и, на хотел Балкан. през ноща докато спяха, си бяха оставили терасата отворена, и около 3 часа сутринта някой е влязъл, и им е откраднал пари (между 700 и 800лв) и джи-ес-ема и и този на майка и също. Между другото в стаите няма сейфове, само един принципален в рецепцията но няма нужда да ви казвам че се плаща допълнително, и че във всеки случай нямаше как да си преберат джи-ес-емите в него... Сега въпросът ми е следния : има ли някакв начин да се ангажира отговорността на хотела в такъв случай за да ги обещети или напълно или поне част от сумата ? Защото от хотела разбира се им казаха след дъжд качулка че не са отговорни. А знам че във франция имат отговорност в такива случаи... ще ви бъда мноого благодарна ако успеете да решите загадката...
Мерси предварително :D
themis
Нов потребител

Re: Кражба в хотел, отговорност

Мнениеот neutralen » 20 Дек 2012, 10:40

Съществува правна възможност за предявяване иск по чл.49 от ЗЗД/Закон за задълженията и договорите/, който гласи: "Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа."
В случая е от значение как е била организирана охраната на хотела, кой пряко отговаря за това и т.н.
За изясняване на тези и други обстоятелства следва да се обърнете към адвокат, който може да се заеме със случая.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот themis » 20 Дек 2012, 17:27

ok mersi mnogo, 6te zapo4na s tova.
themis
Нов потребител

Мнениеот onzitam4 » 20 Дек 2012, 21:38

Трудничко ще ангажирате отговорността на хотел за това. Ако ги бяхте оставили в сейф обслужван от служител на хотела - ОК. Или ако се докаже че от стаята ги е откраднал някой служител на хотела. Ама тук работата е друга. Не съм голям специалист, но случая ми се вижда обречен - ако действително за кражба от стая хотелите носят отговорност, още тази вечер ще си наема стая в хотел, а утре ще се оплача че от стаята ми ги няма едни 5 000 евро :twisted: Така че според мен имате нужда повече от магьосник, отколкото от адвокат :lol:
onzitam4
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 24 Дек 2012, 19:07

themis написа:Здравейте !
Студентка сам по право във френски университет, така че не съм много запозната с българското гражданско право, но моята най добра приятелка която живее в българия изживя неприятна случка и би ми се искало да и помогна... През лятото бяха на море с родителите и, на хотел Балкан. през ноща докато спяха, си бяха оставили терасата отворена, и около 3 часа сутринта някой е влязъл, и им е откраднал пари (между 700 и 800лв) и джи-ес-ема и и този на майка и също. Между другото в стаите няма сейфове, само един принципален в рецепцията но няма нужда да ви казвам че се плаща допълнително, и че във всеки случай нямаше как да си преберат джи-ес-емите в него... Сега въпросът ми е следния : има ли някакв начин да се ангажира отговорността на хотела в такъв случай за да ги обещети или напълно или поне част от сумата ? Защото от хотела разбира се им казаха след дъжд качулка че не са отговорни. А знам че във франция имат отговорност в такива случаи... ще ви бъда мноого благодарна ако успеете да решите загадката...
Мерси предварително :D

Не искам да се заяждам, но... и аз съм учил по френското право, но и там претендиране на такава отговорност трудно ще мине... Ако смятате за нужно, бих потракал малко по клавиатурата, за да обясня защо смятам така.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 26 Дек 2012, 19:25

Покана ли чакаш :?: :idea: :arrow: почвай да пишеш :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ