начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

Обезсилване на изпълнителен лист

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот vanya85 » 29 Ное 2011, 12:04

Здравейте,

Преди около месец получих Покана за доброволно изпълнение за задължения към Топлофикация. Изпълнителния лист е от 2005 г. Потърсих адвокат. Тя пусна възражение до Районния съд. Позоваването е: "В срока по чл. 250, ал. 1 от ГПК (отм.), във връзка с §2, ал. 9 от ПЗР на ГПК, представям пред Вас настоящото възражение и ви молим да спрете производството по посоченото изпълнително дело и на осн. чл. 252 от ГПК (отм.), респективно 415, ал. 1 от ГПК да укажете на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД – Пловдив възможността да установят вземането си по съдебен ред. Аргументите ми в тази насока са следните: 1.На първо място – видно от представеното заверено копие от ИЛ същият е издаден на 03.05.2005 г. Изпълнително дело № ХХХХХ г по описа на ЧСИ ХХХХ, рег. № Ье образувано въз основа на молба вх. № Х/ХХХ.2011 г. Твърдим, че към момента на подаване на молбата за образуване на изпълнителното дело правата, инкорпорирани в приложения изпълнителен лист са били погасени по давност на основание чл. 110 от ЗЗД с изтичане на срок, по-дълъг от 5 години.". Съдът върна Определение, че няма убедителни писмени доказателства, че сумите не се дължат. При което адвокатка ме посъветва да обжалваме. Според нея това бил лесния начин и сега го пробваме, ако не станело със дело 100% щяло да стане. Окръжният съд още не се е произнесъл. Правилно ли ме е посъветвала адвокатката за тези действия? Може ли по този начин да се обезсили ИЛ, междувременно ми дойде запор на заплатата.

Благодаря предварително за отговорите.
vanya85
Нов потребител

Re: Обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот Pause » 29 Ное 2011, 13:58

Има нов кодекс и нещата са преуредени,спирането на изпълнението може само в една хипотеза от длъжника ,но видно не сте в нея.
Според мен не е ,правилно понеже вземането е изискуемо и ликвидно с издадения ИЛ през 2005г.В новия ГПК няма погасителна давност за ИЛ. ИЛ заповядва да се образува ИД,по молба на взискателя без СИ да следи служебно.Формата на защита е отрицателен установителен иск ,както и обезсилване на издадения ИЛ.Което от своя страна води до прекратяване на изпълнителното производство по Чл.433 т3 ГПК. :|
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот vanya85 » 29 Ное 2011, 14:15

Благодаря Ви за отговора. Зададох въпроса така, защото втори адвокат ми каза, че сме тръгнали абсолютно погрешно. Исках още едно мнение поне, тъй като ми се изчерпаха средствата за консултации и комисионни. Мисля да си поискам парите, поне 50% от 1-та адвокатка, но тя продължава да твърди, че по този начин имало възможност да се спре изпълнението. и по-точно "Поддържам становището си, че той (завеждане на дело) просто не е единствения такъв (вариант). Кантората ни има практика по въпроса, включително и след влизане в сила на новия ГПК."
vanya85
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ