- Дата и час: 01 Мар 2025, 18:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
свидетел по дело
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
свидетел по дело
Здравейте! Имам следния проблем: преди повече от 3 години дадох показания като свидетел по инцидент - леко спречкване между 2 жени, едната от които ми беше колежка. Аз от година и половина живея в чужбина, но в началото на лятото разбрах, че са изпратили призовка за дело на работодателя ми. Той от своя страна им е дал постоянния ми адрес, на който живее майка ми, тък като знае, че съм в майчинство и не съм в София. Сега призовката е изпратена на този адрес. Разбрахме от съседи, че е идвала призовкарка, а след това и полицай, но не са открили майка ми. Аз, по една случайност, точно сега съм при нея на гости. Проблемът е, че заминавам отново за чужбина след седмица-две и едва ли ще имам възможност да се явя на делото. Освен това имам малко дете, което все още кърмя и не мога да го разкарвам от Бургас до София и обратно, за да се явя на дело. Моля за съвет как е най-добре да постъпя в случая, при положение, че нямам физическата възможност да се явя на делото, а и не искам да притесняват майка ми повече. Чувала съм, че свидетел може да се откаже да свидетелсства само ако се яви на дело. Има ли други варианти за изход от това положение, освен отказване от качеството ми на свиделел. Благодаря предварително!
- irra999
- Нов потребител
Re: свидетел по дело
Ако не сте получили вече призовката, или ако още някой друг не я е получил за Вас, бъдете спокойна и уведомете майка си и съседите да откажат получаването на такава призовка, защото не могат да Ви я предадат.
Ако вече призовката е получена - уведомете писмено Съда за Вашите ангажименти и помолете да бъдете изключена от Списъка на свидетелите, но до произнасянето на Съда по Вашата молба, ангажиментът Ви си остава.
Ако не направите горното и сте призована, сте длъжна да се явите в Съда под страх от глоба и принудително довеждане (което може да Ви навлече неприятности). Не можете да откажете да свидетелствате, освен ако се отнася за ваш близък (роднина по права линия, брат, сестра, съпруг, лице, с което сте във фактическо съпружеско съжителство, роднини по сватовство от 1-ва степен) или ако считате ще бихте причинили с отговорите на себе си или на посочените близки вреда, опозоряване или наказателно преследване, което обаче трябва ясно да кажете в съдебно заседание или посочите писмено на Съда преди заседанието, и да представите доказателства за връзката си с лицето, за което ще Ви разпитват.
Ако вече призовката е получена - уведомете писмено Съда за Вашите ангажименти и помолете да бъдете изключена от Списъка на свидетелите, но до произнасянето на Съда по Вашата молба, ангажиментът Ви си остава.
Ако не направите горното и сте призована, сте длъжна да се явите в Съда под страх от глоба и принудително довеждане (което може да Ви навлече неприятности). Не можете да откажете да свидетелствате, освен ако се отнася за ваш близък (роднина по права линия, брат, сестра, съпруг, лице, с което сте във фактическо съпружеско съжителство, роднини по сватовство от 1-ва степен) или ако считате ще бихте причинили с отговорите на себе си или на посочените близки вреда, опозоряване или наказателно преследване, което обаче трябва ясно да кажете в съдебно заседание или посочите писмено на Съда преди заседанието, и да представите доказателства за връзката си с лицето, за което ще Ви разпитват.
- rts
- Активен потребител
първо добър вечер искам да кажа че имам съштия проблем две роднински страни водят дело аз съм роднина и с двете страни но те един вит несе познават просту единият беше работник кам другия имаха някои недоразумения и единия съди другия мене ме повикаха за свидетел аз казах единият път че не познавам работника и тка с няколко думи като моите делото се отхфърли но сега те отново пак завеждат дело и мене пак ме викат за сфидетел но аз неискам да се явявам неискам да имам нищо обшто с това някои може ли да ми обясни какфо да направя
- northline
- Нов потребител
Ако сте получил / а / призовка от съда, не можете да откажете да свидетелствате без основателна, посочена в закона причина. Ако обаче, някоя от страните Ви " навива",можете да си помислите и да откажете.
- nk7702n
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|