начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

накакзателно постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

накакзателно постановление

Мнениеот МГТ » 11 Май 2004, 17:48

Уважаеми юристи, рабрах че при неплащане на наложена глоба с фиш съставен от органите на КАТ в седемдневен срок, същия се счита за влязло в сила наказателно постановление. Само не ми станаха ясни правните последици на тази разпоредба. Каква е разликата - дали глобата ще ти е наложена с фиш или с НП,?може би в давностните срокове и начисляване на лихви въру сумата?!?!??! Предполагам че наказанието не се променя, т.е. глобата остава същата?!?!?!
Моля, ако може някои да ми обясни?!?!?
Благодаря
МГТ

Re: накакзателно постановление

Мнениеот Стефо » 11 Май 2004, 20:04

Глобата наложена по фиш не може да се обжалва! А НП може. Ето това е.
Стефо

Мнениеот МГТ » 11 Май 2004, 23:04

Съгласен съм с теб, но защо да няма тази сила още от самото издаване на фиша, а след изтичане на срока за доброволно изпълнение. Мисля, че има и друг смисъл?!?!?! Какво ще кажете.Стефо написа:
МГТ

Мнениеот gbaev » 14 Май 2004, 04:15

Къде пише че неплатеният фиш става НП? Откъде разбра това нещо?
gbaev
Младши потребител

Мнениеот Sneji » 14 Май 2004, 11:19

Фишът е вид административен акт, на който трябва да се разпишеш, че си уведомен за направеното от теб нарушение, а освен това можеш да упоменеш изрично, че не си съгласен и имаш възражения.
НП вече е нещо, което се съставя въз основа на фиша. Но и на НП трябва да се разпишеш. Ако ли не, ще са налице процесуални нарушения от страна на КАТ. Обикновено НП се обжалват по адм.ред в 7-дневен срок от издаването им. Жалбата се внася чрез институцията, която ти е издала НП - в случая КАТ.За повече подробности погледни ЗАП и ЗАНН. Успех.
Sneji

Мнениеот МГТ » 14 Май 2004, 21:14

--------------------------------------------------------------------------------

Чл. 186. (1) (Изм.-ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 15 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за нарушените разпоредби и за размера на глобата. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата, и се изпраща за изпълнение на съответното данъчно подразделение. На нарушителя се дава екземпляр от фиша, за да заплати глобата доброволно.

(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.

(3) Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай първият екземпляр от фиша се закрепва към моторното превозно средство, като се вземат мерки той да не се повреди от атмосферните условия. Закрепването на фиша към моторното превозно средство е равносилно на връчването му. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият екземпляр остава за съхранение в службата за контрол.

(4) (Нова-ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му в съответното данъчно подразделение, се смята за влязло в сила наказателно постановление.
МГТ

Мнениеот лунатик » 14 Май 2004, 22:07

хубаво цитираш, но вземи го прочети по внимателно, това което цитираш.
Отговора е там:
- Ако не си оспорил - фиша придобива качество на влязло в сила НП
- Ако си оспорил - тогава ще трябва да се издаде акт, последван от нарочно НП, което подлежи на обжалване.
Това го пише и в твоята извадка.
лунатик

Мнениеот МГТ » 14 Май 2004, 22:42

Аз сам го прочел много,много внимателно. Подписал съм си фиша, което значи че признавам извършеното нарушение. До тук добре, но какво от това, че фиша придобива качество на влязло в сила НП, както ти написа????
МГТ

Мнениеот gbaev » 15 Май 2004, 13:07

Мерси за цитата този текст не бях го виждал. Според мен е напълно излишен.Влязло в сила НП означава, че то вече не може да се обжалва и подлежи на принудително изпълнение. В случая, мисля, че се има впредвид точно това. Но той фиша си Влиза в сила от момента на подписването му, защото ти се съгласяваш да платиш глобата.Както знаеш фишът не подлежи на обжалване.
Само че като всяко нещо в правото съм чувал и начин за обжалване на фиш.
За целта в 2-3 дн. срок пускаш молба до КАТ и казваш, че не си съгласен с фиша и молиш да ти се издаде НП. след това вече знаеш. Малко абсурдно звучи, но в Пловдив става. Другаде незнам>
gbaev
Младши потребител

Мнениеот Dark Knight » 16 Май 2004, 23:18

Ami vuz osnova na nego - na NP, 6te ti suberat pari4kite - tova e smisulut!
Dark Knight

Назад към Административно право