Колеги, вчера при проверка от полицаи в едно заведение , докато гледах мача ми съставиха акт ЗА 200 лв. на основание :
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ
...............
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...........
т.5. не представи документ за самоличност при поискване от компетентните длъжностни лица;
HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SOS !!!!!!!!!!!!!!!!!
Да се обаждам ли насам натам - да ми хвърлят акта в коша; или има начин да си направя още едно юридическо упражнение ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глобиха ме ,че нямам лична карта-HELP !!!!!!!!!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Глобиха ме ,че нямам лична карта-HELP !!!!!!!!!!!
Провери първо дали са били наистина компетентни длъжностни лица.(само фуражката не ги прави такива). Щото ако са били катаджии - на какво основание ще ти искат личните документи в заведение?
Интересно как са установили самоличността ти и са ти съставили акт след като нямаш документи у себе си? Ако си представил шофьорска книжка - тя на 100 % замества личната карта.
Интересно как са установили самоличността ти и са ти съставили акт след като нямаш документи у себе си? Ако си представил шофьорска книжка - тя на 100 % замества личната карта.
- лунатик
Нямаше ли някой с теб, който да удостовери самоличността ти и да представи за себе си документ за самоличност.?! Лунатика и прав за това,че може да се представи свидетелство за управление на МПС/ чл.50 ал.2 от Закон за българските документи за самоличност/. Освен това считам, че може да обжалваш наказателното постановление със сигурност ще има основания.
- NDL
С акта не са ти определили размер на наказанието, но, разбира се, няма гаранции, че ще ти наложат минималния размер. Така че имаш избор - (1) възражения в три-дневен срок, след това обжалване на нак. пост. (ако издадат такова в законния срок), или (2) обаждаш се "насам - натам"
- cinderella
Аз им казах трите си имена и ЕГН-то, да видя какво ще става и провериха, по радиостанцията си - дали съм издирван, питаха ме къде живея и сравняваха с данните ,които имат при тях.......Бяха си ченгета, легитимации,простотии , обмен на визитки и т.н......с една дума " колеги".......
Въпроса е , ...ако си сляза пред блока/ например/ да изхвърля боклука и ме сгащят без лична карта ....., ..или ме сгащят при съседката без лична карта .............
НЕ МОЖЕ ДА НЯМА НАЧИН да се обжалва с основание и аргументи ...............,
Нима и на плажа ,в морето , на лозето и т.н. трябва да си я " имплантирам" тази карта???
Впрочем идеята за имплантирана" лична карета" го имаше в някакъв филм......??
Въпроса е , ...ако си сляза пред блока/ например/ да изхвърля боклука и ме сгащят без лична карта ....., ..или ме сгащят при съседката без лична карта .............
НЕ МОЖЕ ДА НЯМА НАЧИН да се обжалва с основание и аргументи ...............,
Нима и на плажа ,в морето , на лозето и т.н. трябва да си я " имплантирам" тази карта???
Впрочем идеята за имплантирана" лична карета" го имаше в някакъв филм......??
- младежа
1. Огледай внимателно акта, може да има нарушения при съставянето му - ЗАНН
2. Направи възражения, мисля, че глобата е завишена.Ако нямаш предишно такова провинение, искай минималното
3. Ако те ушият с 200 лв. обжалвай в Районния, все ще откриеш кусури в акта или НП
4. Ако имаш стабилни връзки, игнорирай 1-3 и действай
Успех!
2. Направи възражения, мисля, че глобата е завишена.Ако нямаш предишно такова провинение, искай минималното
3. Ако те ушият с 200 лв. обжалвай в Районния, все ще откриеш кусури в акта или НП
4. Ако имаш стабилни връзки, игнорирай 1-3 и действай
Успех!
- seneka
- Младши потребител
Драги Сенека,
Много цветущо се изразявате - допадна ми " ако те ушият......"
Съгласен съм с Вас, че при първо подобно нарушение е практика да се налага минимума, при което , ако размера н аглобата е по-голям от установеният минимум - е логично да се оспорва НП пред въззивната инстанция.Също така има вероятност съда да измени и установеният минимум при положение, че Въззивникът представи доказателства за недобро финансово и социално състояние( безработен, родители пенсионери....)
Успех на Младежа! ( законово установено е задължението на Всички ни, да носим документ за самоличност, които според Българското законодателство за 3 вида - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт).
MONTESKIO
Много цветущо се изразявате - допадна ми " ако те ушият......"
Съгласен съм с Вас, че при първо подобно нарушение е практика да се налага минимума, при което , ако размера н аглобата е по-голям от установеният минимум - е логично да се оспорва НП пред въззивната инстанция.Също така има вероятност съда да измени и установеният минимум при положение, че Въззивникът представи доказателства за недобро финансово и социално състояние( безработен, родители пенсионери....)
Успех на Младежа! ( законово установено е задължението на Всички ни, да носим документ за самоличност, които според Българското законодателство за 3 вида - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт).
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Abe deistvai s vruzkite, kvo shte im se ligavish s objalvania. Edin priatel (student) go hvanaha v reisa bez bilet, imalo kuki i iskali da go globqvat. Toi razbira se i lichna karta nqmal ta mu pisaha akt za 100lv! Ottogava mina kum 1 godina i nishto. Vikaha go vednug v policiata, no toi ne otide, taka i ne razbra za kakvo e bilo... Verno pri tebe e razlichno - spored men prosto sa si tursili nqkoi da im butne rushvetche (tipichno za Ushev), no evalata ti pravq che ne si im predlogil
- Gosho
Колеги, ключа от бараката, се оказа ,че успях на първа " спявка " в полицията да им " докажа " , че тълкуванието на
Чл. 80 ал.1 т.5 . от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ , т.е :
" Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
т.5. не представи документ за самоличност при поискване от компетентните длъжностни лица;
- визира краен резултат на волеизявлителни действия , а не самото действие, т.е. моето и " законовото " тълкуване е , че АЗ НЕ СЪМ ИМ ОТКАЗАЛ ДА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТ , а СЪМ БИЛ ВЪЗПРЕПЯТСТВАН да го представя по обективна невъзможност- отдалеченост от дома , тъй като същият документ не е бил в мен ................................и след , като имам свидетел , че съм ги поканил да ме разходят до дома ми или аз да ги закарам с такси , за да им ПРЕДСТАВЯ документ за самоличност - акта не би имал правно основание посоченият текст......... т.е. аз съм искал да им представя, но ТЕ не са ми съдействали .........
Усуках го някак, едва ли съм съвсем прав; и едва ли съм ги убедил / и аз не съм много убеден в тази теза/ , но видяха , че ще ги разкарвам по съдилища от сутрин до мрак , и го правя от спортна " злоба " и отмениха ми акта...............Нейсе!!!
Чл. 80 ал.1 т.5 . от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ , т.е :
" Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
- визира краен резултат на волеизявлителни действия , а не самото действие, т.е. моето и " законовото " тълкуване е , че АЗ НЕ СЪМ ИМ ОТКАЗАЛ ДА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТ , а СЪМ БИЛ ВЪЗПРЕПЯТСТВАН да го представя по обективна невъзможност- отдалеченост от дома , тъй като същият документ не е бил в мен ................................и след , като имам свидетел , че съм ги поканил да ме разходят до дома ми или аз да ги закарам с такси , за да им ПРЕДСТАВЯ документ за самоличност - акта не би имал правно основание посоченият текст......... т.е. аз съм искал да им представя, но ТЕ не са ми съдействали .........
Усуках го някак, едва ли съм съвсем прав; и едва ли съм ги убедил / и аз не съм много убеден в тази теза/ , но видяха , че ще ги разкарвам по съдилища от сутрин до мрак , и го правя от спортна " злоба " и отмениха ми акта...............Нейсе!!!
- младежа
Браво!
Ама все пак май си и прав. Сега като се замисля, чл.80 ал.1 т.5 ЗБДС разглежда "непредставянето" едва ли не като категоричен отказ за представяне. И действието "представяне" не е обвързано по закон с някакъв времеви срок (сега и веднага). Може ли да се счита за отказ за представяне, ако в продължение на 5-10 мин търсиш по джобовете и в чантата си документа докато го откриеш? Нали през тези 5-10 мин. е осъществен фактическия състав "непредставяне". Обаче когато има желание и действие за представяне, това едва ли може да се квалифицира като "непредставяне".
А бе човек трябва да си защитава правата :)))
Ама все пак май си и прав. Сега като се замисля, чл.80 ал.1 т.5 ЗБДС разглежда "непредставянето" едва ли не като категоричен отказ за представяне. И действието "представяне" не е обвързано по закон с някакъв времеви срок (сега и веднага). Може ли да се счита за отказ за представяне, ако в продължение на 5-10 мин търсиш по джобовете и в чантата си документа докато го откриеш? Нали през тези 5-10 мин. е осъществен фактическия състав "непредставяне". Обаче когато има желание и действие за представяне, това едва ли може да се квалифицира като "непредставяне".
А бе човек трябва да си защитава правата :)))
- лунатик
И още вчера, с акта, ли ти определиха размера на глобата?!?
- ;jlvlhvflhfvhl
Пък мен...
...ме глобиха само 10 лв. за открадната лична карта (дръпнаха ми чантата от рамото, поне вина да имах) и с кеф ми заявиха, че не мога да обжалвам. ;-)
- ;jlvlhvflhfvhl
Младежа...";jlvlhvflhfvhl"е много прав/а...
Нещо не се вързва...
Първо още на място с Акта за установяване на административно нарушение ти определят размера на наказанието, после пък ти отменят акта...и кой акт по-точно са ти отменили...и всичко това в рамките на няколко дни, доколкото разбирам...и всъщност кой, и осъществявайки коя точно процедура, описана в ЗАНН или ЗБДС е отменил Акта за установяване на административно нарушение...или пък може би наказателното постановление...Наистина не се вързват нещата...
Нещо не се вързва...
Първо още на място с Акта за установяване на административно нарушение ти определят размера на наказанието, после пък ти отменят акта...и кой акт по-точно са ти отменили...и всичко това в рамките на няколко дни, доколкото разбирам...и всъщност кой, и осъществявайки коя точно процедура, описана в ЗАНН или ЗБДС е отменил Акта за установяване на административно нарушение...или пък може би наказателното постановление...Наистина не се вързват нещата...
- Mb}|{bT
колега аз лично съм чела такъв акт направен от полицаи,но бе анулиран,тъй като
началникът на полицията с червен химикал бе написал следното:неносенето на
документ за самоличност не е нарушение.
началникът на полицията с червен химикал бе написал следното:неносенето на
документ за самоличност не е нарушение.
- юристка
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|