начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ура, отмениха големите съдебни такси но...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Ура, отмениха големите съдебни такси но...

Мнениеот Иван » 21 Яну 2004, 11:31

Драги Гега,
Благодаря ти за комплиментите! Да си умен обаче означава да станеш богат. Извинявай че разсъждавам комерсиално, но в такова време живеем.
Магистрат не искам да стана. Съображения: началници, ниска заплата, зависимост, мафия, много главоболия, почти никакви изгледи за значително подобряване на положението, а освен това страдам и от религиозна болест-аз съм вярващ човек и не искам да върша престъпления. Разбира се като нотариус знам че ще ми се наложи, но все пак ще си зависи само от мен.
Ние с теб може да си разсъждаваме колкото си искаме по разни теоретични въпроси с МНОГО ВАЖНО ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ. Но какво от това? Знаеш ли, имах преподавател по административно право-проф.Кино Лазаров. Той е страхотен юрист. От него научих много добре адм.право. Но най-важното което научих беше следното- в края на лекциите той ни каза: колеги, във всеки от нас живее може би най-важния правен принцип, принцип, който ражда правото във всеки от нас, принцип, през който се пречупват всички останали принципи, и който/и това е най-забележителното/ във всеки един човек има едни и същи граници и измерения. Това е принципа на справедливостта. Когато имате колебания, потърсете го в себе си и ще намерите верния път." Аз ти казвам, това е най-важното което научих в университета. Винаги ми е помагало. Ако стана магистрат, няма да ми бъде никак лесно. Справедливо ли е според теб да има противоречива съдебна практика? Но тя е неизбежна. Затова положението на съдията е много тежко, ако той държи да вземе във всеки конкретен случай правилното решение. Аз предпочитам да стана нотариус, и искрено и много силно го желая. Тогава свободно ще мога да си прилагам закона, защитавайки интереса на всички засегнати лица, като се обръщам към справедливостта.

Драги Яз, моля проследи цялата дискусия по въпроса, и ще разбереш защо не може по аналогия да се прилага КРБ. Аз писах и по-горе, но ще пиша пак: И в двата случая става въпрос за нормативни актове. Но едното е закон-приема се от висшия законодателен орган на държавата, и както пише В.Ганев, правото се съдържа в самия този орган. Много по-трудно, тежко и несигурно за всички ще бъде отмяната да има обратно действие. Освен това априори се приема, че противоречието на закона с КРБ е изключение, пак поради същата причина.
Що се отнася до подзаконовите нормативни актове, качеството на правоприлагането от страна на администрацията е много по-ниско. Ето защо аналогията е недопустима , освен посочените по-горе /и по-очевидни/причини.
Макар че, като се вгледам и в законодателната ни практика, оказва се, че и тук правоприлагането и правосъздаването вече е на изключително ниско ниво. Само като пример-що за закон е този акт/с предполагаемо трайно уреждане на обществени отношения/, който само няколко месеца от приемането си се изменя? Но това е положението. Не твърдя че съм голям юрист, но твърдя, че университетите бълват юристи с не дотам качествени знания и качества за юристи. От това страдат всички, но на кой му пука? Нали пада печалба?
Гега, отива си нашата нация, да знаеш. Превземат ни отвътре, даваме се без бой. Ако има живот след смъртта, тежко и горко на всички идеалисти-патриоти-революционери! Сигурно по няколко пъти са се обърнали в гроба си, като гледат какво става! Горкия Левски!
Иван

Мнениеот gega » 21 Яну 2004, 20:43

Дано успееш да се пребориш на конкурс за нотариус! Парите са важно нещо за да се чувстваш добре! Успех!
gega

Мнениеот ТЪП » 21 Яну 2004, 22:04

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С МОЛБА, ОСТАВЕНА БЕЗ ДВИЖЕНИЕ ДО ВНАСЯНЕ НА Д. ТАКСА ?
ТЪП

Мнениеот LG » 22 Яну 2004, 13:07

струва ми се, че съгласно чл. 3 от Закона за държавните такси, държавната такса е дължима към момента на предявяване на искането - в онзи размер, който е бил в сила към момента на предявяване на искането. И ако решим, че решението на ВАС вяма обратно действие, дори и след обнародването му, дължимата такса е в размера, определен с ПМС № 154...
LG

Мнениеот Иван » 22 Яну 2004, 18:03

Да, за съжаление е ясно, че съдебната практика няма да признае обратно действие на решението. Колега, ще Ви бъде пратено съобщение да си внесете държавната такса в размера преди отмяната. Така че ако не гоните срок, нека ви върнат исковата молба, подайте си нова с малкия размер на ДТ.
Иван

Мнениеот law » 23 Яну 2004, 09:52

Dnes reshenieto na VAS e publikuvano v DV, chestito za starite novi taksi,:)
law
Младши потребител

Предишна

Назад към Административно право