начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Прилагане на наказание по стар закон, при влязъл в сила нов

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прилагане на наказание по стар закон, при влязъл в сила нов

Мнениеот sapruga » 18 Мар 2011, 21:50

Здравейте!
Казусът е следният.
Съпругът ми получава призовка да се яви в КАТ, защото е заснет от камера да превишава скоростта. Нарушението е извършено лятото на 2010г. Призовката е получена началото на 2011 г., когато е влязъл в сила законът за неотнемане на СУМПС, а се налага само глоба. На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец, защото нарушението е извършено по време, когато е бил в сила страият закон. Въпросът ми е дали има право да се приложи старият закон и може ли да се обжалва?
Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон.
Не знам как е в БГ. Юристите да помагат.
sapruga
Младши потребител

Re: Прилагане на наказание по стар закон, при влязъл в сила нов

Мнениеот nk7702n » 19 Мар 2011, 10:37

Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 19 Мар 2011, 12:04

sapruga написа:Здравейте!
Казусът е следният.
Съпругът ми получава призовка да се яви в КАТ, защото е заснет от камера да превишава скоростта. Нарушението е извършено лятото на 2010г. Призовката е получена началото на 2011 г., когато е влязъл в сила законът за неотнемане на СУМПС, а се налага само глоба. На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец, защото нарушението е извършено по време, когато е бил в сила страият закон. Въпросът ми е дали има право да се приложи старият закон и може ли да се обжалва?
Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон.
Не знам как е в БГ. Юристите да помагат.

Можете ли да цитирате текста или да посочите члена от този закон за "неотнемане" на СУМПС, тъй като и на мен ми предстои същото?
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот sapruga » 19 Мар 2011, 12:23

Старият закон, който се изменя е от 2007 г, публикуван 51 бр. на ДВ.
Изменението е публикувано в бр. 10 на ДВ 2011.
Член 182, ал. 1 (населено място), ал. 2 (извън населено място).
Успех!
sapruga
Младши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 19 Мар 2011, 14:38

sapruga написа:Старият закон, който се изменя е от 2007 г, публикуван 51 бр. на ДВ.
Изменението е публикувано в бр. 10 на ДВ 2011.
Член 182, ал. 1 (населено място), ал. 2 (извън населено място).
Успех!

Благодаря за добрата новина! :D Знаех, че се подготвят такива промени, но явно съм пропуснал публикуването им.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот pala4inka6 » 19 Мар 2011, 15:21

"Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон."
Горното в пълна степен илюстрира вопиющата нужда от юрист, дори и човека да е интелигентен. :D
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот sapruga » 19 Мар 2011, 15:52

nk7702n написа:Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.

Много благодаря за помощта! :)
sapruga
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Мар 2011, 15:59

По стария закон няма глоба от 350 лева. Има 150 лева и 1 месец, или 250 лева и 3 месеца.
По новия закон има глоба 350 лева, но тя си върви комплект с 3 месеца лишаване от правоуправление, ако нарушението е извършено в населено място.
Така че ще е добре да споменете член и алинея (пише ги в акта). Или с колко е превишена скоростта и дали е било в населено място или извън него. Ма тия наказания са за 50 км/ч над ограничението... похвално.

nk7702n написа:Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.

Въпроса е обаче кое е по-благоприятното според съда. Ако мислите, че на обвиняемия ще му се даде избор - не е така. Имаше скоро спор по тази тема, и май до консенсус не се стигна...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sapruga » 19 Мар 2011, 17:07

[quote="TheOldMan"]По стария закон няма глоба от 350 лева. Има 150 лева и 1 месец, или 250 лева и 3 месеца.
По новия закон има глоба 350 лева, но тя си върви комплект с 3 месеца лишаване от правоуправление, ако нарушението е извършено в населено място.
Така че ще е добре да споменете член и алинея (пише ги в акта). Или с колко е превишена скоростта и дали е било в населено място или извън него. Ма тия наказания са за 50 км/ч над ограничението... похвално.

Извън населено място при ограничение 60 км. Чл. 182, ал. 2,т.6
НП още не е връчено - след месец ще пристигне, така че не знам точните характеристики на нарушението.
Най-вероятно е надвишаване на ограничението с 50 км т.е. 300 лв. и 50 лв глоба за всеки 5 км отгоре - което е по-новия закон, без отнемане на книжка.
Един вид глобата е по новия закон, а санкцията - отнемане на книжка - по стария.
Очевидно противоречие.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Мар 2011, 23:19

sapruga написа:Здравейте!
... На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец...

sapruga написа:НП още не е връчено - след месец ще пристигне, така че не знам точните характеристики на нарушението.

Акта с който разполагате само установява нарушението. НП определя санкциите. Кой и как "иска" да му вземе точки преди да е излезнало НП?
Ако е така както го обяснявате, и в НП наистина ще пише "350 лв + 1 месец" - честито, печелите. НП пада отвсякъде (е, ще ви трябва адвокат да помогне мъничко :) ). Такава санкция няма по никой закон - нито по стария, нито по новия - така че съда може само да отмени НП.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право