начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

глоба с ФИШ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

глоба с ФИШ

Мнениеот МГТ » 08 Май 2004, 19:44

Уважаеми юристи,
днес ме спря патрул на КАТ за превишена скорост и служителя ми състави ФИШ за налагане на глоба в размер на 10лв. Каза ми че следва да платя глобата в 7 дневен срок, ако не го направя ще последва издаване на НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ и отнемане на точки. Това не ми стана нещо ясно, как може след налагане на глоба с ФИШ да последва издаване на НП???
Моля някои да ми разясни нещо по въпроса или да ми посочи нормативния акт /чл...ал.../ където това се регламентира.
МГТ

Re: глоба с ФИШ

Мнениеот 14 » 08 Май 2004, 21:33

Чл. 186. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 15 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за нарушените разпоредби и за размера на глобата. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата, и се изпраща за изпълнение на съответното данъчно подразделение. На нарушителя се дава екземпляр от фиша, за да заплати глобата доброволно.
(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.
(3) Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай първият екземпляр от фиша се закрепва към моторното превозно средство, като се вземат мерки той да не се повреди от атмосферните условия. Закрепването на фиша към моторното превозно средство е равносилно на връчването му. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият екземпляр остава за съхранение в службата за контрол.
(4) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му в съответното данъчно подразделение, се смята за влязло в сила наказателно постановление.
14

Мнениеот МГТ » 08 Май 2004, 23:35

OK, съгласен, но санкцията остава същата, нали?
Не мога да разбера смисъла на ал.4. ...се смята за влязло в сила НП. Какви са правните последици от това???
МГТ

Мнениеот 14 » 09 Май 2004, 22:18

Влязло в сила наказателно постановление -значи ,че не подлежи на обжалване и сумата ,предвидена в него, може да се събира принудително ,мисля че чрез Агенцията за държавни вземания.Мен особено ме тревожи разпоредбата на ал.3 ,защото се презумира ,че собственикът на неправилното паркирано МПС се явява нарушител по ЗДвП ,а в действителност нарушител може да е друго лице,управлявало автомобила.Но не това най-вече ,а че ако някой катаджия те нарочи ,може да ти слага "добре закрепени" такива фишове безброй,независимо дали си в нарушение ,а после излиза ,че фишът се явява "влязло в сила наказателно постановление" и плащай без право на защита.
14

Мнениеот 41 » 09 Май 2004, 22:22

Naistina se sabirat ot Agenciqta za dargavni vzemaniq....a otnosno "dobre zakrepenite fishove" vinagi mogaesh da gi obgalvash v 7-dnevniq srok ot postavqneto ima sled kato se prezumirat za nakazatelni postanovleniq!
pone taka si mislq az!
41

Мнениеот 14 » 09 Май 2004, 22:37

НАРЕДБА № I-139 от 16.09.2002 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство и нарушенията, за които се отнемат

Чл. 4. Отнемането на контролни точки се извършва въз основа на влязло в сила наказателно постановление.

Току виж и точки може да отнемат ,ако не си платиш фиша доброволно!!!!! И това ще го разберете едва когато ви уведомят ,че вече са ви отнети над 2/3 от точките.Едва тогава са длъжни да ви уведомят.
14

Назад към Административно право