Zdraveite!
Imam vupros otnosno vtori4nite izto4nici na pravo na ES.
Interesuva me reglament, direktiva, postanovlenie, reshenie i t.n. ima li gi v drugite pravni sistemi, ili sa specifi4ni za pravoto na ES?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Pravo na ES
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
vaprosat e malko ne jasno formuliran. ne e jasno dali pitate dalli gi ima kato naimenovanie ili kato pravni aktove
- ka
- Младши потребител
Pravo na ES
И като двете. До колкото знам, като термини съществуват и в другите системи, но не съм сигурен дали са само в континенталната или и в англо-саксонската също. А за характеристиката им като актове... до колкото съм осведомен принципите на върховенство и директен ефект ги превръщат в специфични по своето естество актове, част единствено от правната система на ЕС.
Бих бил благодарен ако потвърдите или коригирате наличната ми информация.
Бих бил благодарен ако потвърдите или коригирате наличната ми информация.
- n.beltchev
- Нов потребител
Накратко, регламента има пряко действие, и гаржданите на страна-член на ЕС черпят пряко права и задължения от него, като същия има преоритет пред вътрешното законодателство на страната (образно казано той наподобява национален закон, само че има по широко действие).
Директивата като акт също има приоритет пред вътрешното законодателство, но за разлика от регламента няма директен ефект. Тя е един вид разпореждане , прието от органите на ЕС, до националните органи на всяка от държавите да приведат своето си национално законодателство в съответствие с директивата. Гражданите не могат да се позовават на права които произтичат от директивата защото тя не е насочена спрямо тях , а най-често спрамо правителството и парламента. Тук обаче има едно изключение, което се оформило в резултат на практиката на Европейския съд в Люксембург-а именно че гражданите могат да заведат иск, когато националните органе бездействат и не не взимат конкретни мерки по имплицирането на директивата във вътрешното законодателство.
колкото до останалите два акта те нямат характер на нормативни и наподобяват решенията на Министерския съвет.
Директивата като акт също има приоритет пред вътрешното законодателство, но за разлика от регламента няма директен ефект. Тя е един вид разпореждане , прието от органите на ЕС, до националните органи на всяка от държавите да приведат своето си национално законодателство в съответствие с директивата. Гражданите не могат да се позовават на права които произтичат от директивата защото тя не е насочена спрямо тях , а най-често спрамо правителството и парламента. Тук обаче има едно изключение, което се оформило в резултат на практиката на Европейския съд в Люксембург-а именно че гражданите могат да заведат иск, когато националните органе бездействат и не не взимат конкретни мерки по имплицирането на директивата във вътрешното законодателство.
колкото до останалите два акта те нямат характер на нормативни и наподобяват решенията на Министерския съвет.
- hariman
- Потребител
Право на ЕС
Мерси, но аз питам за източниците на вторичното право основно в доктринален аспект. Каква е спецификата им като термини и има ли сходнио на тях в другите правни семейства.
- n.beltchev
- Нов потребител
Право на ЕС
Мерси, но аз питам за източниците на вторичното право основно в доктринален аспект. Каква е спецификата им като термини срещат ли се извън правото на ЕС и има ли сходни на тях в другите правни семейства.
- n.beltchev
- Нов потребител
Pravo na ES
Okazva se, 4e ne e neobhodimo tolkova detailno razglezjdane na vuprosa za proizvodnoto pravo na ES i s nastoiashtoto izvestie zakrivam diskusijata po temata! Blagodaria za vnimanieto i pomoshtta!
- n.beltchev
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|