Здравейте, на крачка съм от справяне с проблема "Софийска вода" или по-точно отпадане на задължения за изтекла давност. Четох, търсих.. но ми се иска потвърждение, че мисля в правилната посока. Имам (баща ми, аз като негов наследник) задължение с натрупани лихви. Към момента би могло да отпаднат задължения преди 11,2017г, нали така? За по-лесно онагледяване пиша кръгли суми: задължение от 3000лв - 1600 преди тази дата и 1400 след нея. Само че 1400лв са фактурите с начислените лихви върху 3000лв И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600лв задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?
Благодаря предварително на всички отзовали се
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Софийска вода, отново ;)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Софийска вода, отново ;)
desideskata написа:И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600 лв. задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?
Да!
С две уточнения:
Чл. 120. Давността не се прилага служебно.
„... с изтичане на давностния срок субективното право не се прекратява, но отпада възможността за принудително изпълнение ...“
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Re: Софийска вода, отново ;)
Много Ви благодаря. Още в понеделник ще отида.
jhoro написа:desideskata написа:И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600 лв. задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?
Да!
С две уточнения:Чл. 120. Давността не се прилага служебно.
„... с изтичане на давностния срок субективното право не се прекратява, но отпада възможността за принудително изпълнение ...“
- desideskata
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|